Metro 2033

Metro 2033
https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/478823/bmid_metro-2033-vdn-478823.jpg 4 3471 3471

Metro série

1. díl >

Katastrofa v podobě nukleární války zničila planetu a zbytky lidstva přežívají v prostoru, který byl konstruován jako obrovský protiatomový kryt - v podzemní dráze metra v Moskvě. Jednotlivé stanice představují jakési ministáty, mají vlastní vlády a náboženství, něco pěstují nebo vyrábí, s ostatními obchodují, navazují křehká spojenectví nebo mezi sebou válčí. Jedno je ale všechny spojuje - strach před nepřítelem zvenčí, který hrozí zničit celé metro. Hrdina našeho příběhu chlapec Arťom žije v okrajové části metra, která je považována za relativně bezpečnou. Když ale nepřítel pronikne na dosah, představuje hrozbu, kterou je nutno za každou cenu zastavit, protože v sázce je příliš mnoho. Tak se Arťom vydává na strastiplnou a nebezpečnou cestu napříč stanicemi až na místo, kde žijí "kazatelé", aby všechny varoval a zároveň vyhledal pomoc. Dmitry Glukhovsky je úspěšným ruským novinářem a zahraničním dopisovatelem. Za svůj první román Metro 2033 získal prestižní ocenění ESFS Awards Eurocon pro nejlepší literární debut roku 2007. Podle románu byla vytvořena oblíbená počítačová hra.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: ekniha , Ikar (SK)

Метро 2033 (Metro 2033), 2005

MaŠle
17.06.2013 4 z 5

Vtáhne vás do spletité sítě metra, rozžvýká a na konci vyplivne.

vipera
13.06.2013 5 z 5

V Metru jsem vězela celou svou duší i tělem. Cítila jsem všudypřítomnost jeho stropu i obestírající tmy. Klopýtala jsem přes pražce a držela se Arťoma za ruku...

James Hijack
09.06.2013 5 z 5

Touto knihou jsem byl naprosto ohromen a tak už mi nezbývá než si počkat na pokračování v podobě Metro 2035, kde je hlavním hrdinou opět Artyom (aspoň co jsem se slyšel).

BooksLucyKing
08.06.2013 4 z 5

Zajímavý příběh o postapokalyptickém životě v metru. Prvních 25 str. jsem moc nadšená nebyla, musela jsem se prokousat tou politickou situací v metru ale potom, když konečně začal Arťomův příběh kniha nabrala na spádu a akci. Hltala jsem stránku po stránce. Občas mě sice unavovali ty sektařské proslovy a dělalo mi potíž si ty podzemní stanice a život na nich představit, ale jinak strach z tunelů a všechny ty podivné věci, příšery a i nový život na povrchu, to se mi moc líbilo.

SuperFrankie
05.06.2013 5 z 5

Skvělé a originální!

unavensluncem
20.05.2013 5 z 5

Velice povedeny apokalypticky pohled na svet v uchvatnem prostredi obrovskeho moskevskeho metra...

arne
20.03.2013

Musela jsem ocenit hlavně nečekaný konec. Jinak kdyby kniha byla kratší, tak se nic moc nestalo.

St. Jimmy
10.03.2013 4 z 5

Po dlouhé, opravdu dlouhé době, jsem si chtěl dát zase jedno science-fiction. Vybral jsem si tohle a zklamán rozhodně nejsem! Už jenom nápad, že po jaderné válce je lidstvo nuceno žít v metru, je opravdu vynikající. Arťom je sympaťák, není to žádný superman, čas od času udělá pořádnou botu, ale rychle jsem si ho oblíbil a celou knihu jsem mu fandil. Putování po stanicích metra je vylíčeno opravdu bravurně – na každé stanici prakticky něco nového, autor si s popisem zkrátka opravdu vyhrál (což však neznamená, že bych rok 2033 rád strávil někde v metru). Jediná věc, která mi trochu vadila, že toho chvílemi bylo moc – nejdřív fašisté, pak revolucionáři, jehovisté, satanisté, kanibalové... ale to je spíše otázka osobních preferencí a ne chyba autora. Jakékoli drobné šmouhy na tomto díle však smazal konec. Ten totiž předčil jakákoli má očekávání. Super.

Pepek24
06.03.2013 3 z 5

Už je to dávno co jsem se s touhle "ruskou postapo. biblí" setkal poprvé..... a tak jako napoprvé i na podruhé a posléze i na potřetí mne příběh Arťoma vtáhl a na konci vyplvl naprosto vyčerpaného a " dobře vyčteného". Pekelně či spíše Ďábelsky zvolené prostředí moskevského metra, politického zřízení jednotlivých stanic,tras.... vždy mne u toho napadne kam se schováme mi... do pražskýho metra se dostala i Vltava natož pak radiace nebo nedej bože knihovníci... všem kteří si stýskaji po pořádné postapo scifárně doporučuju, všem ostatním taky akorát se asi nepobavite tak jako já...

Reiben
03.03.2013 2 z 5

Na tuto knihu jsem se opravdu těšil a dlouho se na ní chystal. Nakonec jsem byl však velmi zklamaný a dokonce jsem Metro 2033 ani nedočetl (což se mi nestalo už hodně dlouho). Stránky ubíhaly neuvěřitelně pomalu, napětí skoro žádné, hl. hrdina nezajímavý a hlavně kupa rádoby chytrých filozofických keců a teorií, u kterých jsem skoro usínal. V celé knize mě zaujalo jen několik pasáží a musím ocenit hlavně zvolené téma a svět, který autor vytvořil. Bohužel veškerý potenciál zůstal nevyužitý.

ras
27.02.2013 3 z 5

Výborné kulisy, děj horší.
V doslovu se čtenář dozví, že kniha je kolektivním dílem vzniklým na internetovém fóru (jak sovětské! možná by se z toho mohl stát nový trend). Možná proto připomíná nepříliš sourodé leporelo bizárností pospojovaných oslými můstky. Pozitivem jsou fascinující popisy prostor a fungování metra. Nikdo už ale autora neupozornil na nefunkčnost popsaného ekosystému.
Literárně mi to přišlo až příliš prostinké - hlavně dělení na hodné a zlé obyvatele metra. Postavy jsou ploché a popsané spíše svým vybavením, než charakterem. Vědeckofantastický aspekt je potápěn paranormálními jevy, proto je i závěr sice překvapivý, ale nikoli ohromující.
Navzdory tomu všemu se mi kniha četla moc dobře a neobvykle mi oživila vzpomínky na Moskvu. Milovníkům postapo, co byli v moskevském metru, vřele doporučuji.

bondula
22.02.2013 4 z 5

Najviac oceňujem atmosféru knihy, počas čítania som skutočne cítil atmosféru tmavých tunelov moskovského metra. Myšlienka knihy je veľmi zaujímavá, no dalo sa z nej však vyťažiť viac. Mapa metra na obale poskytuje knihe priestorovú dimenziu, veľké plus. Záver mi pripadal trochu nedotiahnutý, čakal som údernejší koniec. Napriek tomu je knižka veľmi príjemným oddychovým čítaním.

Irika
07.02.2013 5 z 5

Knihu jsem přečetla jedním dechem, pár večerů do 2h v noci a těžko se mi od ní odcházelo. Už se těším na druhý díl.
Mnoho věcí je v knize k zamyšlení. Ukazuje, jací opravdu jsme, jak se lišíme jeden od druhého, ale přitom jsme vlastně úplně stejní. I pohled autora na postapokalyptický svět se mi zdá docela realistický a živý, popis prostředí i jednotlivých charakterů postav vtahuje do děje.

s.a.y
05.02.2013 4 z 5

Přečtení téhle knihy jsem nelitoval. Ne každý čtenář snáší ponurou atmosféru v knize obecně, takže pokud máte problém s klaustrofobií, tmou a ponorkovou nemocí, tak asi nic pro vás. Pro ostatní velice zajímavé čtení s velmi silnou atmosférou. Zajímavá studie lidského smýšlení ve stísněných podmínkách moskevského metra poté, co bylo samotné město zničeno atomovým náletem...

zipporah
22.01.2013 5 z 5

Bzung, mal by si si prečítať pár kníh od dostyho, potom si znovu prečítaj metro a možno prídeš na pár vecí, ak sa ti bude chcieť, dialógy si skús čítať nahlas a tiež možno na niečo prídeš... Metro 2033 = nové prostredie, samozrejme, prišiel s tým Rus, keby s tým prišiel Američan, bol by z toho ešte lepší biznis a twilight by mal náhradu, chvalabohu, tak to nie je. Na dnešné pomery a v scifi je toto taký malý unikátny príbeh hodných 5 hviezdičiek. Veľmi padlo dobre, že Arťom je chlapec neznámy až do záveru, takže čitateľ si môže predstavovať, to je pre mňa osobne prepych. Chlapec žijúci pod zemou, poznajúci skutočne málo ľudí, nenápadný zrazu dostane úlohu, povedzme že len ťažko dôjde k ako takému vývoju v takých podmienkach u mladíkovi, ešte sa čudujem, že to autor ako tak zvládol s názormi o osude a závere, je to jednoducho jedna malá a ozaj v predstave reálna situácia, výsek zo života... hlavne sa mi páči nepredvídateľnosť, čo spočíva len v logickosti, pretože keď si dakto uloví potkana a nevie, či predbehne potkana šampióna, je jasné, že prehrá... tento príbeh bysa dal tak dobre rozpitvať ako pán prsteňov, na tri diely a ďalej, ale odvaha tolkienova je odvaha tolkienova a nie glukhovského, nevadí, toto je tak dobré ako konec civilizace

bzung
24.12.2012 2 z 5

No co k tomuhle napsat... pěkný námět, všude chválený bestseller, to nemůže být krok vedle... může. Začátek vypadal poměrně slibně. Sice mi přišel autorův styl takový nějaký nevypsaný (špatný překlad?), dialogy naivní, toporné, ale vše nasvědčovalo slibné akci, jen co Arťom vypadne z domovské zastávky. Jen co vypadl, šlo to totálně do háje. Zmatený příběh, dá-li se o nějakém uceleném příběhu vůbec mluvit, absurdní situace, nelogické chování postav. Slepé epizody, na které se nikde nenavazuje. Celé mi to připomínalo laciné RPG. Dojdi z bodu A do bodu B, tam se dozvíš, žes měl být už dávno v bodě C. K tomu plno vedlejších úkolů, s příběhem absolutně nesouvisejících. Vlastně než RPG spíše adventura, jelikož se hlavní charakter v průběhu celého příběhu vůbec nevyvíjel a celým příběhem tak nějak jen procházel. Jako by si autor řekl - tak máme postapokalyptické metro, co tam dáme? Nácky, komunisty, obchodní společnost, pár nadpřirozených jevů... má ještě někdo nějaký nápad? Bandu kanibalů? Ok, to tam výborně zapadne.
Sice jsem to dočet, ale místy už z toho opravdu bolely oči :-) A závěrečná pointa, to byla asi největší blbost, na kterou jsem v beletrii vůbec kdy narazil. Nejhorší je, že se autor bere strašně vážně. Být to odlehčené například ve stylu Kulhánka, tak bych mu lecos odpustil.
V hodnocení těch pár bodů dávám za námět. Škoda, že se toho nezhostil někdo pisatelsky kvalitnější.

zimmicz
04.11.2012 3 z 5

Arťom jako hlavní hrdina si mě za celou dobu nedokázal získat. Tu do jisté míry lhostejnost k jeho osudu, kterou jsem si uchoval po celou dobu, považuju za největší problém knihy - nedokázala mě k hrdinům přitáhnout (i když uznávám, že postava Mělnika mě zaujala). Druhým problémem je pak až příliš velký počet epizodních postav, na které se autor často odvolává, aniž bych si já jako čtenář pamatoval, čím že to k celému příběhu přispěli.Naopak za velmi povedené považuju vykreslení bytostí/věcí/zvuků, kterých se lidé v Metru bojí. Jejich abstraktní popis jim přidává na strašidelnosti.

fear
04.11.2012 5 z 5

Výbornej zážitek, poutavě napsané, kniha vás doslova strhne do děje, kdy jen obracíte list za listem a jste napjatí, jak to dopadne.Hluchá místa jsem snad ani nezaznamenala, pořád se něco děje a knihu přečtete na jeden dech.Nevim teda jestli sáhnu i po Metru 2034,když je tak zkritizovaná a v podstatě tam asi půjde skoro o to samý, ale nejspíš to zkusím a utvořím si vlastní názor.Škoda jen, že toho nenapsal ještě víc, určitě bych si ráda přečetla i něco dalšího.

Fifth Element
02.10.2012 5 z 5

Nevím jak ostatní, ale mě kniha doslova nadchla. Prvních sto stránek bylo sice těžkopádným čtením, ale pak jsem se nemohla odtrhnout, dokud jsem ji nepřečetla. Není to jen o tom, že nás autor seznamuje s moskevskym metrem a jeho obyvateli, ale je to o tom zamyslet se, jak by náš svět, naše planeta mohla jednou dopadnout a kam až by se mohla dostat.
Tahle kniha vás prostě nutí k přemýšlení, jestli nás dnešní technologie nedostanou přesně do těch míst a způsobu života, jaký je v knize popisován a co obyčejný člověk nemůže ovlivnit.
Já bych tuto knihu doporučovala přečíst každému a především celé vládní garnituře nejen u nás.

Člověk si myslí, že je pánem tvorstva, ale jak jsem nedávno zaslechla názor jakéhosi vědce a s nímž souhlasím - totéž si mohli myslet dinosauři před miliony let.

Jack Bauer
30.09.2012

Sci-fi román z perfektního prostředí moskevského metra, bohužel nevyužitý potenciál. Čtu ,čtu a nic. Spousta planých keců a hluchých míst. Čekal jsem klasický postapokalyptický román a místo toho dostanu prostoduchou fantasy s rádoby poučnými a mravokárnými žvásty bez nějaké výraznější dějové linky.Nevýrazný Arťom prochází tunely z jedné stanice ke druhé, kde se setkává s různými pochybnými lidmi jako Lovec, Borboun a převtělený přemoudřelý Chingischán, který mu vštěpuje svoje moudra. Jakoby autor chtěl poučovat méně inteligentní čtenáře a zaujmout rádoby zajímavým dějem, kde na vás čeká spousta nebezpečí různých přízraků, mutantů, krys apod. Porovnejte to napětí a akci tady s vynikajícím postapokalyptickým románem od Herberta „Panství" a uvidíte ten rozdíl. Proto dávám odpad a kniha jde do Bazaru.