Mexické drama
Willi Meinck
Dobrodružné příběhy aztécké dívky Černé orchideje a jejího druha Opeřeného jelena, velikého zvěda Obsidiánového hada a španělského generála, kapitána Corteze, který si se svými žoldnéři podmanil bohaté Mexiko.
Dobrodružné Pro děti a mládež
Vydáno: 1975 , Albatros (ČR)Originální název:
Untergang der Jaguarkrieger, 1968
Mexiko Aztékové dobývání, dobyvatelé dětská dobrodružství
1975 | Mexické drama |
1971 | Hatifa |
1982 | Obdivuhodné dobrodružstvá Marca Pola |
1984 | Obdivuhodné putovanie Marca Pola |
1956 | Podzimní bouře nad Hamburkem |
(SPOILER) Delší dobrodružný román pro mládež, věnovaný tragickým událostem let 1519–1521, kdy španělský velitel Hernán Cortéz se svými vojáky a četnými indiánskými spojenci dobyl a zničil poměrně vyspělou (a zároveň krutou) aztéckou říši. Sympatie východoněmeckého autora jsou samozřejmě na straně poražených Aztéků, proti čemuž osobně nic nemám. V románu je hodně místa věnováno postupnému dobývání říše, jednotlivým bitvám a střetům apod. Aby byl příběh čtenářsky atraktivnější, přidal do něho autor několik smyšlených postav. Zejména se jedná o hlavního hrdinu Opeřeného jelena, jeho dívku Černou orchideu a tlaxcalského vyzvědače Obsidiánového hada. Při četbě románu jsem se rozhodně nenudil, ale trochu zklamán jsem byl tím, že proradný strýc Opeřeného jelena (Kouzelník hříchů) nebyl za zlé činy nijak potrestán.