Mezi dvěma ohni
Martin Goffa
Detektiv Miko Syrový / Mikuláš Syrový série
Když ředitel jedné státní agentury ukončí před očima užaslé asistentky svůj život skokem z okna kanceláře, je to pro všechny z jeho okolí nepopsatelný šok. Jenže tam, kde ostatní vidí prostou sebevraždu, ví detektiv Miko Syrový o okolnostech, které staví celou tragédii do úplně jiného světla. Inženýr David Raška byl totiž jeho dávný přítel. Spolu trávili léta dospívání a spolu také před několika dny zhlédli šokující záběry na anonymně doručeném flashdisku. Záběry, jež by ani jeden z nich raději nikdy neviděl. Byly však ony důvodem Davidovy smrti? Miko se pouští do pátrání, jenže ruce mu brzy sváže zásah z vyšších míst. A stane se tak rychleji, než čekal. Přesto stihne zjistit, že ohňů, které se kolem Davida Rašky v jednu a tutéž chvíli rozhořely, bylo zřejmě víc…... celý text
Knížka se mi četla dobře, místy vtipné repliky a někdy i trochu psychologie. Ukrátila jsem si s ní čas strávený v MHD :-)
Co k tomu napsat? Působilo to víc do psychologie než do detektivky.
O podnikatelském prostředí si asi nelze dělat jakékoliv iluze. Tam se pohybují ti, kteří klidně rozdojí i kozla. Zaznamenal jsem i jedno velké plus, a sice výběr bílých vín. Takže za čtyři.
Příběh stejně dobrý jako předchozí dva díly. Plné vtipu, ostrých a inteligentních replik, dramatických zvratů a napínavých situací. Autor zná své Pappenheimské velmi dobře a chvílemi se s nimi moc nemaže. Závěr je trochu překvapivý, ale nic, co by nebylo možné. Vcelku tedy na ČR nadprůměr.
Opět výborné. Čtivé, současně však musíte číst pozorně, aby vám nic neuniklo (a že překvapení není nouze). Bavily mě slovní přestřelky s nejmenovanou osobou ženského pohlaví (nevím, zda mohu jmenovat), líbilo se mi morální dilena, co a kolik toho říct Davidovu bratrovi. Už samotný fakt, že případ byl pro Mika osobní, přispěl na zajímavosti, bez toho by mě téma příliš nebavilo. Dvojka Miko-Tony je skvělá, plus za psa Dustyho a epilog? Ten mě "rozsekal".
Líbí se mi autorův styl psaní, kniha má všechno - skvěle napsaný příběh, uvěřitelnost děje, sympatickou ústřední dvojici (včetně postupného dozvídání se osobních informací o Mikovi - v tomhle díle jsem si ho definitivně oblíbila) humor i "hlášky" ze života, plus se mnohé dozvíte o práci policie. Těším se na další díl.
A jedno upozornění z knihy, pro nás , uživatele FB:
***
"Díky bohu za Facebook, který je mnohdy aktuálnější a užitečnější než všechny policejní evidence dohromady a ještě vás nikdo nemůže popotahovat za to, že v něm šmejdíte."
Již několikátá kniha p. Goffy a opět nemůžu jinak než 5 hvězd. Mě to prostě baví. Má to napětí, humor... Už se těším na další knihu
Opět pět hvězdiček, autor má prostě skvělý styl psaní i humor. Děj zatím za mě nejslabší z prvních třech knih série, ale zase to vykompenzoval záchranou "křížence jezevčíka s krtkem" a více se rozepsal o soukromí Mikiho :)
Moje první setkání s autorem. Velmi dobré čtení. Jen ten konec jsem nějak nepobrala a neustále zkoumala, zda ni něco neuniklo... tohle budu muset s někým konzultovat.
Zase výborná kniha, nic jiného od autora už ani nečekám :-) je v tom humor, který mi přesně sedí, plus známé prostředí Prahy tomu dodává kouzlo.. úplně je v těch místech vidím.. k oběma detektivům chovám velké sympatie, hlavně jak za každých okolností stojí při sobě a nikdy nenechají druhého padnout.. normálně moc nemusím vulgární výrazy, ale tady jsou to prostě oni, se vším všudy :-)
Autor se nám už pěkně vypsal. Jeho styl, hrdinové, vtipné hlášky, zápletky a rozuzlení jsou skvělé. Za Dustyho bych nejradši přidala další hvězdu.
Dávám o hvězdičku méně než u předcházejících dnou dílů série. Asi to bylo zápletkou, která byla více "politická". Nicméně mě stále baví a těším se na další pokračování série.
Tohle je prostě paráda. Zajímavý detektivní případ okořeněný chlapským humorem a sympatický hrdina, který nám poodhalí částečně i svoje soukromí. Sérii si dávám mezi oblíbené a těším se na další případy tohoto českého policajta.
Dobře vyvedený příběh, minimálně na úrovni předchozích dvou, ale spíše ještě lepší, nechybí ani vtipné dialogy a hlášky, které dokáže autor uplatnit nenásilně a v pravou chvíli. Hlavní hrdina není žádná hvězda, ale obyčejný chlap - policajt se svými pracovními i soukromými problémy, prostě sympaťák.
Knížky Martina Goffy se výborně čtou, jsou vtipně a reálně napsané.
U některých situací a dialogů se mi vybaví seriál Případy 1. oddělení :-).
Martin Goffa je bezesporu jedním z nejlepších autorů detektivek v Česku (ne-li ten úplně nejlepší). V románu Mezi dvěma ohni musí sympatický Miko Syrový řešit případ, který se ho osobně dotýká a je postaven před dilema, které nenabízí snadné řešení.
Tleskám autorovi za tento literární počin. Dokazuje, že dobrá detektivka či thriller se obejde i bez série brutálních vražd psychopatických sadistů.
Mě se kniha moc líbila. Je mi sympatický hlavní hrdina. I to, že se příběh odehrává v Čechách. Kniha je čtivá, děj odsejpá. Nejsou tam zbytečné stránky navíc ani moc velká brutalita. Osobní život tam taky nechybí. Líbí se mi jak Miko tak Tony. U tohodle autora přečtu ještě další jeho knihy.
2020 | Muž z chatrče |
2014 | Bez těla |
2019 | Přiznat vinu |
2013 | Muž s unavenýma očima |
2020 | Děvčátko |
Třetí díl série mi připadal zatím nejlepší - čtivý, zajímavý, uvěřitelný.
Miko je člověk z masa a kostí, má problémy jako každý, ale nerochní se v nich více, než je záhodno. A kdyby přece jen, má kamarády, kteří ho včas upozorní, že to přehání. Jeho policejní instinkt určitě není neomylný a samospasitelný, ale znalost policejního prostředí mu mnohé usnadní a nám čtenářům mnohé objasní.
Takže ano, dobré čtivo, kterým se snadno prokouše i ten, koho iritují nevyslovitelná cizí jména a sebemrskačské monology trýzněné duše . . .