Milan Kundera: Psát, jak směšný nápad!

Milan Kundera: Psát, jak směšný nápad!
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/542937/bmid_milan-kundera-psat-jak-smesny-napad.jpg 4 4 4

Slavný český spisovatel v osobním portrétu francouzské novinářky Florence Noiville se s Milanem Kunderou seznámila až v jeho zralém věku — v době, kdy se už léta vyhýbal médiím, dávno za sebe nechal mluvit pouze své dílo a svět si užíval coby všímavý pozorovatel a pozorný společník. Během návštěv u spisovatele doma, schůzek v kavárnách a společných večeří, z vyprávění manželky Věry a jeho přátel stejně jako při četbě jeho knih tak před autorkou vyvstával proměnlivý obraz Milana Kundery: každý nový detail z jeho díla, nostalgické zastavení nebo nečekaná poznámka jej nasvěcovaly z jiného úhlu, podtrhávaly jeho spletitý život i komplexní umělecký odkaz. V proudu vzpomínek, literárních výletů, historického kontextu, fotografií a úvah tak před čtenářem vyvstává mnohovrstevnatý literární portrét výjimečného člověka, v němž se Florence Noiville pokouší zachytit jeho odkaz i odraz — psaním. „Jak směšný nápad!“ glosoval to sám Milan Kundera.... celý text

Literatura světová Biografie a memoáry
Vydáno: , Host
Originální název:

Milan Kundera. "Écrire, quelle drôle d'idée !", 2023


více info...

Přidat komentář

Jane2016
07.09.2024 4 z 5

Přijde mi to jako včera, co jsem dočetla Nesnesitelnou lehkost bytí. Pamatuji si, kolik pocitů a myšlenek se ve mně střídalo, kolik vět jsem musela číst víckrát, protože mi pokaždé dávaly úplně jiný význam.

Milan Kundera je pro mě spisovatel s velkým S. Jeho knihy donutí člověka k zamyšlení a ke kladení si otázek. Proto, když jsem uviděla tuto knihu, zákonitě musela skončit u mě na nočním stolku.

Tato biografie si mě po několika kapitolách absolutně získala. Zahrnuje vyprávění o Kunderově dětství, působení na FAMU, odchodu do exilu, o jeho tvorbě a myšlenkách, které ji provázely, o jeho lásce k Česku, ale i o jeho nelehkém životním konci. V biografii nechybí ani spousta fotografií, zápisků či kreseb, téměř na každé druhé straně čeká na čtenáře překvapení.

Jde o skvělé čtení, nevšední, takové, na které obtížně zapomenete. Pokud máte rádi Kunderovu tvorbu, myslím, že by Vás tato biografie mohla nadchnout, stejně jako mě.

milan.valden
06.09.2024 3 z 5

Když se Florence Noiville, francouzská spisovatelka a novinářka, v roce 1961 narodila, bylo Milanu Kunderovi (1929 - 2023), českému spisovateli a pedagogovi na FAMU, 32 let a měl za sebou tři knížky básní, Člověk zahrada širá, Poslední máj a Monology, vančurovskou esej Umění románu a pracoval na první divadelní hře Majitelé klíčů, která byla uvedena o rok později. Někdy v té době napsal také svoji první povídku z budoucího cyklu Směšné lásky, v níž našel svůj pravý tón, ale ještě měl daleko do slavného a překládaného romanopisce, kterým se stal po vydání prvního románu Žert (1967) a především pak po svém odchodu do Francie v roce 1975.
Florence Noiville vystudovala obchodní školu a obchodní právo, ale z finančního sektoru brzy utekla k tomu, co ji vždy lákalo a zajímalo víc, k psaní a literatuře. Od roku 1994 působí jako redaktorka deníku Le Monde a editorka jeho literární přílohy. Napsala několik knih pro děti, čtyři romány (česky z nich vyšla v roce 2020 Zpověď kleptomanky) a biografie Isaaca Bashevise Singera a Niny Simone. Mezitím se díky své práci pro Le Monde seznámila s Milanem Kunderou už jako slavným spisovatelem a starým mužem a s jeho ženou Věrou a spřátelili se. Na knize o Kunderovi pracovala na sklonku spisovatelova života a s vědomím Kunderových a nazvala ji Milan Kundera – Psát, jak směšný nápad! Ve Francii vyšla vloni ještě před Kunderovou smrtí. Jde o osobně laděný autorův portrét, o autorčiny vzpomínky na setkávání s Kunderovými, o procházku Kunderovým životem a dílem a také po místech spojených s jeho životem. Nečekejme proto zcela objektivní a už vůbec ne vyčerpávající životopis, ale ani nějaké pikantnosti a tajnosti z jeho života a naprosto ne jednostranně negativně vyznívající portrét jako od Jana Nováka v jeho kontroverzní biografii. Z knihy Florence Noiville je znát její obdiv ke Kunderovi i jeho ženě, znalost jeho díla i orientace v problematice kolem jeho minulosti, kolem překladů nebo kolem vztahu k rodnému Československu, k Brnu a k Praze.
Autorka mluvila s řadou lidí, kteří Kunderu znali, s Karlem Steigerwaldem, Milanem Uhdem, Milošem Štědroněm, Tomášem Kubíčkem, Miroslavem Balaštíkem, Alainem Finkielkrautem a dalšími nebo s jeho českou překladatelkou Annou Kareninovou. V krátkých kapitolkách střídavě vypráví o zásadních událostech Kunderova života, o vztahu k otci, o působení na FAMU, o odchodu do Francie; reflektuje jeho romány a navštěvuje místa jeho života. Něco málo odhalí z jeho soukromí, ale je decentní i tam, kde musí zmínit, jak v posledním období bylo jeho zdraví čím dál chatrnější, jak zapomínal, jak se o něj obětavě starala manželka. Knihu doprovází řada fotografií, Kunderových kreseb na obálky jeho knih a dokonce notový záznam klavírní skladby, kterou Kundera složil jako čtrnáctiletý.


Štítky knihy

životopisy, biografie Milan Kundera

Autorovy další knížky

Florence Noiville
francouzská, 1961
2020  66%Zpověď kleptomanky
2024  75%Milan Kundera: Psát, jak směšný nápad!
Skrýt reklamy