Milarepa – Život a osvícení

Milarepa – Život a osvícení
https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/276139/bmid_milarepa-zivot-a-osviceni-Tua-276139.jpg 4 16 16

Velký jogín a básník Milarepa (1040–1123) je jedním z nejslavnějších učitelů tibetského buddhismu. Je zároveň jedním z otců zakladatelů tibetské buddhistické tradice Kagjü. Byl však také velmi důležitou postavou pro všechny tibetské linie a školy. V dětství zažil strádání a bídu poté, co jej, jeho matku a sestru připravili strýc a teta o veškeré dědictví. Milarepa byl příliš mladý na to, aby si zjednal spravedlnost mečem, a proto se na žádost matky naučil černé magii, kterou usmrtil 35 lidí. Když pochopil, že dojmy, které těmito činy nahromadil, musí v jeho mysli dozrát jako hluboké utrpení, objevila se v něm hluboká touha vydat se cestou duchovního rozvoje. Jeho vytrvalost, neústupnost a oddanost svému učiteli Marpovi jsou dodnes příkladem pro všechny praktikující Diamantové cesty (tib. dordže thegpa, skt. vadžrajána). Po dosažení osvícení učil formou unikátních písní plných hloubky, humoru a přírodních krás. Celý svůj život shrnul do jedné věty: „Mým jediným náboženstvím je žít a zemřít bez lítosti.“ Tento nadčasový a zároveň veskrze moderní přístup přináší inspiraci buddhistům i nebuddhistům již tisíc let.... celý text

karolina8709
05.05.2023 4 z 5

Velice inspirující vyprávění o cestě mistra Milarepy. Obsah je zahalen překladem z tibetského originálu do ruštiny a z ruštiny zase do češtiny kolektivem překladatelů. Hlavní poselství je však jasné. Díky Milarepovi za jeho moudrost.

painthers
22.06.2020 3 z 5

Příběh o tom, jak člověk, který magií nechal zabít několik desítek lidí, došel hlubokou meditací v ústraní osvícení. Milarepa je jeden ze zakládajících myslitelů buddhistické školy Karma Kagju.

LordSnape
28.08.2016 5 z 5

Vzhledem k tomu, že jsem četl románové zpracování od pana Tomáše, věděl jsem do čeho jdu. Celý ten příběh je naprosto nadčasový. Už od dětství, kdy se zaprodal černé magii a pomstě, až po učení se u Marpy, jsem mu držel palce. Na celé knize je vynikající, jak ukazuje tehdejší světský život učitelů buddhismu, protože tradiční, klášterní život v této linii zavedl až Milarepův žák - Gampopa. Marpa se pak k Milovi nechová zrovna vybraně, neustále ho týrá, odmítá a do toho ze všeho nejradši pije pivo, kterým se opíjí a má ženu a děti. Jakmile Milarepa vytrvá, a jsou mu předána učení, začne žít jogínským životem meditace v ústraní a předávání učení, kdy v mnoha písních oslavuje život, buddhistické nezlomné hodnoty a svého učitele. Představuje v širších souvislostech i Náropovy nauky jako tummo. Prakticky celý jeho životopis je jednou velikou inspirací pro nás všechny, kteří jdeme po podobné stezce, kterou pro nás tito mistři školy Kagjü vyšlapali.

FifrQzypf
17.03.2016 5 z 5

Pravděpodobně není pro každého čtenáře, ale životopis jogína takové úrovně, jakým je Milarepa, může být velmi inspirativní.

Cang Ňön Héruka
tibetská, 1452 - 1507