Milenec
Marguerite Duras
Marguerite Durasová (nar. 1914), popredná francúzska prozaička, dramatička, filmová scenáristka i režisérka, sa až ako sedemdesiatročná konečne dočkala Goncourtovej ceny. Bola ňou poctená jej najnovšia próza Milenec (ĽAmant, 1984). Durasová sa v Milencovi znova vracia do čias mladosti, ktorú až do osemnástich rokov prežila v Indočíne, vtedajšej francúzskej kolónii, kde sa aj narodila. Postava mladučkej Francúzky, ktorá navzdory všetkým konvenciám prežije ľúbostný príbeh s domorodcom, mužom žltej pleti, je silne autobiografická. Otvorenosť výpovede, krutá analýza vzťahov v rodinnom prostredí, odkiaľ sa mladá hrdinka usiluje čím skôr uniknúť, robia z tohto krátkeho románu jedno z autorkiných kľúčových diel. Durasová v ňom obnažuje svoje najpôvodnejšie inšpiračné zdroje. Strohosť a koncíznosť, osobité umenie ilúzie a skratky, prelínanie časových rovín a iné postupy dovoľujú Durasovej preniknúť až do samého jadra príbehu, a pritom ponechať mnohé nedopovedané.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 1986 , Slovenský spisovateľOriginální název:
L'Amant, 1984
Naprosto strhující příběh o milostném poměru mladičké Francouzsky a Číňana díky kterému si ona dívka vysloužila pověst prostitutky....:-) Autorka brilantně vystihuje pocity, které čtenáři jen naznačuje a nechává na něm, aby si je sám "prožil"...Za zmínku též stojí kompozice díla - jeden moment je nahlížen z několika úhlů, často se k němu autorka vrací....Vřele doporučuji především dámám...;-)
Jeden z mých neoblíbenějších erotických románů, který krom erotiky obsahuje také hluboký psychologický děj. Výborná kniha, která byla i zfilmovaná. Film byl taktéž velmi povedený.
Forma textu je možná zajímavější než příběh sám. Líbilo se mi střídání vyprávění v první a třetí osobě, rozdělení textu do krátkých odstavců. Stále jsem si říkala, ještě odstavec a jdu něco dělat... Nakonec jsem knihu přečetla na jeden zátah.
Je to sotva týden po přečtení a už si na ni skoro ani nevzpomenu. Je to depresivní příběh a na ty já raději rychle zapomínám.
Trochu mě mrzí, že je knížečka tak útlá. A malinko bych vytkla i formu, kterou autorka příběh vypráví. Někdy mi to prostě přijde trochu neobratné. Proto nemůžu hodnotit plným počtem hvězdiček.
Keď sa v knihách objaví Čína alebo Japonsko som na kolenách :-)) Práve preto, že pre nás sú tieto krajiny neznámou veľmi rada čítam knihy, ktoré sa v nich odohrávajú. A Durasová samozrejme odviedla skvelú prácu :-)
Krátký procítěný román, který je tak intenzivní, že jeho doznívání trvá mnohem déle než samotná četba. Vztah mladé patnáctileté dívky ve velkém klobouku a zlatých lodičkách a ustrašeného staršího Číňana zmítaného studem a vášní je prostoupen bídou, nepokojem, hanbou, smrtí. Jednoznačně působivé.
zfilmováno milostné romány erotika francouzská literatura autobiografické prvky rozhlasové zpracování Indočína milenci Goncourtova cena
1989 | Milenec |
1990 | Bolest |
1999 | Milenec ze severní Číny |
1962 | Je léto, půl jedenácté večer |
1996 | Anglická milenka |
O uměleckých kvalitách tohoto útlého dílka není pochyb, příběh vypravěčky a jejího milence, stejně jako její vzpomínky na rodinu byly také velmi zajímavé, ale styl autorky mi nesedl. Na mě bylo to vyprávění příliš roztříštěné, rozostřené, po přečtení mi zůstal prostě takový neurčitý pocit bez konkrétních obrazů, které si jinak po přečtení dobré knihy mnohdy v mysli znovu přehrávám.