Muži, kteří nenávidí ženy - Stieg Larsson | Databáze knih

Muži, kteří nenávidí ženy

Muži, kteří nenávidí ženy
https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/3658/bmid_muzi-kteri-nenavidi-zeny-sHh-3658.jpg 5 8413 8413

Milénium série

1. díl >

Globální bestseller – vychází ve 34 zemích – dosud prodáno více něž 6 000 000 výtisků. Novinář Mikael Blomkvist má za úkol vyšetřit starý kriminální případ: Harriet Vangerová, vnučka průmyslníka Vangera, zmizela beze stopy téměř před čtyřiceti lety. Blomkvist se seznámí s Lisbeth Salanderovou, mladou svéhlavou ženou, nepřekonatelnou hackerkou, která se stane pro jeho pátrání nepostradatelnou. Blomkvist a Salanderová tvoří neobvyklý pár, ale dokonalý tým. Společně začnou brzy rozkrývat temnou a krvavou rodinnou historii. Trilogie Milénium nové hvězdy švédské kriminální literatury Stiega Larssona sklidila ihned po svém vydání mimořádný úspěch u čtenářů i kritiky. Kniha byla dvakrát filmově zpracována, jednou ve Švédsku, podruhé v USA (roli Mikaela Blomkvist ztvárnil Daniel Craig).... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: , Host

Män som hatar kvinnor, 2005

karel.kramer
04.01.2013 5 z 5

uzasne cteni, doporucuji

kiddlinka
02.01.2013

Že jsou MKNŽ neskrývanou agitkou, jsem věděla, ale s mizerně napsanou osočující tirádou (sebe)nenávistného komouše jsem opravdu nepočítala. V prvé řadě bych chtěla vyvrátit onen mýtus, že ač je kniha asi tak hluboká jako louže na Sahaře, představuje aspoň čtivou ukázku dobře odvedeného řemesla. Nepředstavuje. Larsson nezvládá nejzákladnější požadavky na tvorbu postav a (detektivního) příběhu a cizí jsou mu i ty nejsamozřejmější zásady při psaní literárního textu. Styl knihy se dá popsat jedině jako novinářský: nikoli orwellovsky novinářský, se smyslem pro detail a stručnou výstižnost, nýbrž suchý, užvaněný a plný vyprázdněných klišé. Autor se nedokázal ani rozhodnout, zda vyprávět z pozice vševědoucího vypravěče (kteroužto techniku si plete se zapáleným brojením na blogísku) či omezené er-formy, a tak oba postupy střídá klidně i několikrát v rámci jedné kapitoly. Oddíly prokládané zásadně na těch nejnepřirozenějších místech prozrazují nulový cit pro plynutí textu, popisy jsou strojovými seznamy činností a předmětů bez informační či estetické hodnoty a princip „show, don’t tell“ Larsson očividně považuje za fašounský koncept. Příběh nelíčí detektivní úsilí a souboj mozků, ale je citováním statistik příležitostně přerušeným několika deus ex machina. O chybách v rešerši přípustných leda tak u 13letého začátečníka nemluvě (ne, zamlklá propadající žákyně by nebyla celým učitelským sborem jen tak odmávnuta, páč je to pohodlnější, a to ani na měšťance někde v Ulanbátaru). Mnohem problematičtější jsou však MKNŽ ideově, neboť jsou v podstatě dokonalou definicí misandrie. Kniha není ničím jiným než sadistickou power fantasy o převrácení rolí v údajně patriarchální společnosti a mstě na (přirozeně mužských) utlačovatelích. Při zohlednění klasického levičáckého tropu "zlý bílý, heterosexuální křesťan" neexistuje v celém textu jediná kladná mužská postava – pouze Blomkvist se přibližuje přípustnosti, a to jenom proto, že je dobrovolně a ve všech ohledech naprosto pasivní, a tedy neškodný. Přístup k mužům obecně je doporučován preventivně raději podezřívavý, neb i za maskou řádného občana s neposkvrněným veřejným obrazem se s nejvyšší pravděpodobností skrývá násilnický sadista (nápověda: protože má penis!) Larsson dokonce povrchně zavadí i o dávné filosofické problémy „výchova/prostředí vs. přirozenost“ a "vina, již nese společnost za asociální jedince", které v jeho podání vypadají přibližně takto: ženy jsou špatné, jen pokud zkažené společností, a muži naopak inherentně prohnilí a spasitelní jen metaforickou kastrací a naprostým odzbrojením. Je mi jedno, že o mrtvých jen dobře: Larsson byl odpornou nápodobou člověka a já se stydím za společnost, kde je nenávist k mužům nejen přípustná, ale patrně též žádaná – kdyby byl jen zlomek z toho, co vyplodil Larsson, namířen na ženy, vláčeli bychom ho kanálem. Avšak misandrie sbírá jedno ocenění za druhým.

Ormos Atalia
28.12.2012 5 z 5

Tak tenhle 1. díl Milénia jsem na dovolené přečetla EIN, ZWEI :-) Takže jenom shrnu: velmi čtivá knížka se zajímavým příběhem a interesantními knižními postavami.

Desireus
28.12.2012 4 z 5

Výstavba příběhu famózní, vyústění trochu slabší, závěrečný epilog mě vyloženě naštval. 4 hvězdičky za to, že většina knihy byla výborná.

Wrent
25.12.2012 5 z 5

Dlouho jsem se k tomu chystal, dokonce tak dlouho, že už úplně opadlo původní neskutečné nadšení okolo knihy. A já ho asi musím znovu rozvířit, protože mě kniha opravdu zaujala. Dokonce se odvažuji polemizovat s ostatními komentáři, že "začátek nic moc", protože i popisování manipulací na finančních trzích bylo zachyceno moc zajímavě. A dál? Jakmile se začnete nořit do skrývané historie Vangerů, přestanete vnímat čas...

Další kniha, kterou prostě nejde jen tak přestat číst...

Jsem však velice zvědav, o čem mají být další díly...

Oinike
20.12.2012 5 z 5

Tak z této knížky jsem byla nadšená, dynamičnost děje mě vyloženě nadchla. Nemít i jiné povinnosti, nejspíš bych se od ní ani na chvíli neodtrhla.

Katuska001
07.12.2012 5 z 5

Přestože se mi do knížky moc nechtělo, tak mě chytla na 100% a nezklamala mě až do konce. Výborná!

kellishova
28.11.2012 5 z 5

Výborný, výborný, výborný!

petrak
23.11.2012 5 z 5

Nejprve jsem viděla film a poté četla knihu.... Film nebyl úplně špatný, ale spoustu věcí jsem v něm nepochopila :-/ ... Když jsem začala knihu číst, tak prvních asi 100 stránek pro mě bylo vcelku náročných a říkala jsem si, jestli mám šanci se v tom někdy zorientovat, ale nakonec jsem se zorientovala dobře a kniha mě začala opravdu bavit...I když mi ze začátku přišli některé úseky šíleně rozvleklé a říkala jsem si proč? Nešlo by to jednodušeji? Nakonec jsem byla ráda, že autor se každé postavě věnuje tak důkladně ... určitě je to kniha, která stojí za přečtení :-)

maximka
10.11.2012 5 z 5

Kniha mě absolutně vtáhla. téma je zajímavý, trochu ponurý a tajemný. hodně drsný příběh. jen jednou jsem musela knihu odložit, protože jsem už prostě nevydržela pokračovat, jak to bylo kruté. zatím sbírám sílu na další díl..

Kllarriss
07.11.2012 5 z 5

Kniha naprosto super, můžu jen doporučit. Rychlý spád, velmi dobře se čte.

Mesič
02.11.2012 4 z 5

Kniha se mi moc líbila. Měla víc dějových linií a to bylo fajn. Na konci mi přišla poněkud "utnutá", ale jakmile jsem zjistila, že má další pokračování, tak jsem to pochopila.
Knihu mohu doporučit a těším se na další díl.

keselylenka
29.10.2012 5 z 5

První díl celé trilogie je skvělý. Nemohla jsem se od knížky odtrhnout a přečetla jsem ji prakticky jedním dechem. Líbilo se mi také to, že konec nebyl prvoplánově průhledný, jak to u takových knih bývá. Bohužel další dva díly už mě docela zklamaly. Myslím, že by tento díl úplně stačil sám o sobě.

megi
28.10.2012 5 z 5

Lehce jsem se lekla na začátku, že tak dlouho o novinařině číst nedokážu...a pak...jsem se nedokázala odtrhnout. Ale musím uznat, že vám to vleze pod kůži. Týden jsem nemohla chodit po venku sama. Jsem zvědavá na další díly.

Lenies93
21.10.2012 5 z 5

Zatím mám přečtený jen tento díl z Milénia, až bude čas, koupím si další. Skvělá kniha, patří k mým nejoblíbenějším. Ve čtení jsem se nemohla zastavit, ani na chvíli mě nenudila. Velký palec nahoru!

Majkee.S
12.10.2012 5 z 5

skvělá knížka, která ani na chvilku nenudila

mysiacik
06.10.2012 5 z 5

Super, úžasné, celá trilógia rozhodne stála za to. Majstrovky napísané, hoci to má cez 500 strán, nemala som ani chvíľu pocit, že by jedna jediná bola naviac. Rozhodne vrelo doporučujem!

VerčaP
30.09.2012 4 z 5

bavilo mě pátrání po Harriet, podledních sto stran trošínek úpadek, ale i tak super kniha, kterou doporučuji :-)

Selinute
27.09.2012 5 z 5

Naprosto nepřekonatelná, jedinečná, nejlepší co znám.

DariDerek
25.09.2012 4 z 5

Na doporučení jsem ji začala číst a i přes prvotní "nechápání a složitosti pro mě" jsem se začetla a přestala až když nebylo co číst dál :-)