Muži, kteří nenávidí ženy
Stieg Larsson
Milénium / Millennium série
1. díl >
Novinář Mikael Blomkvist má za úkol vyšetřit starý kriminální případ: Harriet Vangerová, vnučka průmyslníka Vangera, zmizela beze stopy téměř před čtyřiceti lety. Blomkvist se seznámí s Lisbeth Salanderovou, mladou svéhlavou ženou, nepřekonatelnou hackerkou, která se stane pro jeho pátrání nepostradatelnou. Blomkvist a Salanderová tvoří neobvyklý pár, ale dokonalý tým. Společně začnou brzy rozkrývat temnou a krvavou rodinnou historii. Trilogie Milénium hvězdy švédské kriminální literatury Stiega Larssona sklidila ihned po svém vydání mimořádný úspěch u čtenářů i kritiky. První díl (Muž, který nenáviděl ženy) dostal v roce 2005 cenu za nejlepší skandinávský kriminální román, druhý díl (Dívka, která si hrála s ohněm) byl oceněn jako nejlepší švédský kriminální román roku 2006, a poslední (Ztracené vzdušné zámky) získal cenu Kniha roku. Larsson není autorem, který by se spokojil s naplněním žánrových konvencí, píše se silným zanícením pro problémy současnosti, uvažuje o vztahu politiky a morálky, klade otázky a hledá zodpovědnost. Šíře jeho znalostí odpovídá hloubce pohledu na věc, což činí příběh velmi věrohodným. Má fantastickou schopnost udržet napětí v mnoha komplikovaných paralelně se odvíjejících zápletkách a současně je brilantně propojovat. Svým bohatým jazykem a stylem navazuje na tu nejlepší severskou vypravěčskou tradici. Globální bestseller / vychází v 35 zemích / dosud prodáno více něž 6 000 000 výtisků... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: 2008 , HostOriginální název:
Män som hatar kvinnor, 2005
Na knížku jsem se opravdu těšila, protože jsem na ni slyšela jenom chválu. Samotné čtení už ale tak rychle nešlo. Začátek byl tak zdlouhavý a neustálé přeskakování, kdy začala scéna a po dvou větách se Larsson zabral do minulosti, která trvala třeba dvě strany, aby se pak vrátil k počáteční scéně mi vadily natolik, že jsem někdy knížku vzala do ruky, přečetla dvě strany a zase ji odložila.
Opravdu bavit mě kniha začala až někdy od 200. strany a někdy od 300., kdy na povrch začaly vyplývat souvislosti s Harrietiným deníkem a jinými dívkami jsem zadržovala dech a hltala jsem příběh plnými doušky.
Připojuji se k pozitivním hodnocením této knihy. Dlouho jsem se odhodlávala, až mě přesvědčila kolegyně, že Milénium určitě ANO :o) Už dlouho mě tak rychle nevtáhla kniha do děje, jako tato; neuměla jsem přestat číst :o) Líbí se mi Lisbeth a Mikael ji skvěle doplňuje. Vrhám se na druhý díl. Doporučuji všemi deseti.
4,5 hvězdiček, zaokrouhluji na 5, ale připadal mi otravný a text zbytečně prodlužující product placement v knize. Číst si reklamu fakt nechci. V tomto dílu je to možná ale ještě lepší než v druhém, který jsem začala teprve číst.
Jinak děj i zápletka je dobrá, konec možná zbytečně zdlouhavý.
Dlouho mě žádná kniha nechytla tak moc jako tato. A asi ani dlouho nechytne. Seděla jsem u ní od rána do večera, ani ve škole jsem ji neodložila. Vím, že mnohým dělalo problém se pokousat přes začátek, kde byla popsaná ekonomika té doby atd. Mě to naopak bavilo, ačkoliv si z toho už nic moc nepamatuju, přišlo mi to velmi zajímavé. Ale co musím uznat, konec zde mi přidal celkem tuctový. Nic nového ani překvapivého. Ale to mezi začátkem a koncem vás prostě nepustí. Je tam napětí, vášeň, intriky. Vřele doporučuji všem a těším se i na další díl, doufám, že tentokrát už s lepším koncem.
Naprosto úžasná trilogie. Tuhle knihu jsem přečetla během půl dne, četla jsem až do dvou do rána, nemohla jsem se prostě odtrhnout od knihy. Hodně se mi líbila Lisbeth, její postoj k životu. Doporučuji si přečíst.
Pro mě super knížka. Nadchla mě už od počátku, zajímavý děj a rozuzlení. Těším se na druhý díl :).
Co se mě týče, ani ten úvod jsem nemusel překonávat - knihu jako celek jsem přečetl za dva dny prakticky bez přestávky. Jinak souhlasím s předchozími (pochvalnými) komentáři, doporučuji.
K téhle knize jsem se odhodlávala několik let - název pro mě lákavý a k tomu vysoké hodnocení. Prvních 100 stran jsem četla skoro měsíc, několikrát knížka skončila zpátky v knihovně s tím, že ji nedočtu ... do 200.strany už jsem si říkala, že není nakonec tak špatná, a pak se to rozjelo ... dočetla jsem během dvou nocí.
Kniha se mi líbila, ale na začátku jsem myslela že jí odložím.Dlouho se nic nedělo a konec knížky se také neskutečné táhl.
Na trilogii Milénium se chystám opravdu dlouho a konečně na to došlo. Takže první kniha zdolána a jak jsme na tom? V podstatě uspokojí, ale nenadchne. Některé části jsou naprosto parádní, jiné děsně nudí. Autor to občas vážně přehání s popisem a s podrobnostmi, takže se člověk ztrácí ve všech těch jménech lidí, kteří na příběh ani nemají vliv, rodokmeny několik mnoho pokolení zpět a přitom jsou to informace, které jen navyšují objem textu, aniž by měly pro čtenáře nějaký přínos. Trochu škoda, v těchto pasážích se čtenář prostě nechtěně ztrácí. Naopak k samotným postavám výhrady nemám. Aktuálně kariérně zkrachovalý novinář a mladičká, právně nezpůsobilá hackerka jsou rozhodně zvláštní kombinace, ale docela to funguje. Zápletka. jak to jen napsat? Pátrání po vrahovi z případu, který se stal už dávno, není zase až tak originální. Občas zafunguje deus ex machina v podobě dcery, která se náhle zjeví a jen tak, mimo řečí pošle svého otce na stopu, kterou nevyluštil někdo po několik desetiletí. To bylo pro mne přeci jen trochu za čárou. Ale tak chápu, že nějak autor překvapit musí. Samotný konec naopak chválím, je to opravdu vrchol mírně nevyrovnané knihy, ale člověk pocítí ten hezký pocit, že se dostal na konec příběhu a postavy teď mohou žít svůj život dál. Ani nevím, jak moc autor tohle psal od začátku jako trilogii, nebo další knihy připisoval dál až podle ohlasu? Každopádně tato kniha má poměrně hezky uzavřený příběh a určitě by obstála i jako samojediná :) Proto startuji na třech hvězdách s tím, že s dalšími díly můžeme rovnoměrně a spravedlivě klesat, či stoupat. To se ještě uvidí :D
Naprosto souhlasím, že osobnost Lisbeth je zábavná i lidsky přitažlivá. Asi hlavně kvůli ní jsem vydržela nejen ekonomické pletky, ale i mnoho drastických zvrhlostí. Nicméně napětí a spád mi vše vynahradilo. I rozuzlení mi přišlo komplikované a když jsem po čase slyšela cd myslím, že knihy by šly zestručnit a získaly by na půvabu.
Upřímně? Knížka celkem rychle utekla a zdlouhavý začátek jsem narozdíl od ostatních zde komentujících zvládla víceméně rychle. Četla jsem ji jen kvůli čtenářské výzvě a jinak bych se k ní pravděpodobně nikdy nedostala. A myslím že bych v podstatě o nic nepřišla. Možná je chybou moje neznalost ekonomických pletek a tudíž ztrácení se v jejím vysvětlování v této knize ale prostě jsem se pro příběh nedokázala nadchnout. Bavila mě jen osobnost Lisbeth. Navíc celkové rozuzlení všech vražd a případů ztracené slečny mi přišlo přehnané a kýčovité. Nevím, nemyslím si že by tu mělo být hodnocení devadesát tři procent. Ale každý to vidí Jinak :)
Ke knize jsem se musela nutit. Mé nucení jsem po dvou měsících vzdala, tohle prostě nešlo. Skončila jsem zhruba na stránce 170. Nudilo mě neustálé hrabání se v rodinné historii a ve všech příslušnících Vangerovy rodiny, přišlo mi naivní si myslet, že takový případ vyřeší prachobyčejný novinář, když to za celých 40 let nedokázala policie ani detektivové.
Pevně věřím (a vidím), že kniha má velký počet příznivců, já se mezi ně bohužel řadit nemohu...
Celé Milénium hodnotím plným počtem hvězdiček. Těším se na pokračování Dívka v pavoučí síti.
Po pár kapitolách jsem to chtěla vzdát. Byla jsem poměrně znuděná, zklamaná ze světa financí, ve kterém se dost dobře neorientuji a zmatená z tolika postav stejného příjmení. Doporučuji si na rodinu Vangerů vytvořit rodokmen hrdinů, abyste se v začátcích příběhu dobře vyznali a nic vám neuteklo.
Jsem vděčná všem komentujícím zde na databázi za to, že knihu tolik vychvalovali a mne přesvědčili, že příběh stojí za to. Dala jsem knize šanci a zařekla jsem se, že ji přečtu a objevím důvod, proč jí tolik lidí miluje.
Jsem nadšená. Bylo to neuvěřitelně napínavé, čtivé a děsivé. O hrůznějších a drastičtějších způsobech vraždění jsem ještě nečetla. A o takových lidských kreaturách také ne... Kniha má zvraty, spád, napětí, je absolutně dokonale a bezchybně promyšlena.
Neumím si představit, co by bylo, kdybych knihu nepřečetla...
Všem, kterým se začátek nelíbí, zrazuje je tloušťka knihy nebo se knize nechtějí tak dlouho věnovat doporučuji, aby to prostě vydrželi. Jinak se ochudíte o opravdu brilantní požitek z četby. Velmi kvalitní krimithriller. Ve svém žánru to nejlepší, co jsem zatím četla.
Lisbeth a Mikaela miluju. Úžasný literární páreček!
Trochu se obávám dalších dílů, ale stejně se do nich pustím, protože nedokážu žít s tím, že v nějaké další knize žije Lisbeth a já ji tam nechám opuštěnou...
Poslední dvě stránky knihy fyzicky bolí...
O této knize jsem slyšel od přátel jen samé dobré věci a musím s nimi souhlasit, dobře napsaný příběh který mi sice dal na začátku zabrat než jsem si utřídil jména zúčastněných, ale potom to byla jen a jen paráda.
vraždy detektivní a krimi romány zfilmováno sérioví vrazi tajemství hackeři pomsta psychická traumata psychologické thrillery švédské detektivky rodinná tajemství dobro a zlo světová literatura napětí a spádAutorovy další knížky
2008 | Muži, kteří nenávidí ženy |
2009 | Dívka, která si hrála s ohněm |
2010 | Dívka, která kopla do vosího hnízda |
2010 | Milénium 1–3 (box) |
Kniha, ktorou dal na svetlo sveta Stieg Larsson Michaela Blomkvista a Lisbeth Salanderovú. Spočiatku, prvých 30 strán, sa kniha čítala pomerne ťažko a trvalo mi kým som sa dostal do deja. Akonáhle sa však dej začal naplno venovať pátraniu po zmiznutej Harriet, šlo to ako po masle. Navyše Michael a najmä Lisbeth sú perfektné a svojské postavy, ktoré veci riešia po svojom. Kniha je napínavá, strhujúca s dychberúcim záverom. Škoda, že Larsson nestihol dopísať celú sériu a je z toho len trilógia, aj keď náplasťou môže byť pokračovanie od Davida Lagercrantza. Ešte,že mám pred sebou ešte dve, verím, že rovnako dobré pokračovania. :-)