Muži, kteří nenávidí ženy
Stieg Larsson
Milénium / Millennium série
1. díl >
Novinář Mikael Blomkvist má za úkol vyšetřit starý kriminální případ: Harriet Vangerová, vnučka průmyslníka Vangera, zmizela beze stopy téměř před čtyřiceti lety. Blomkvist se seznámí s Lisbeth Salanderovou, mladou svéhlavou ženou, nepřekonatelnou hackerkou, která se stane pro jeho pátrání nepostradatelnou. Blomkvist a Salanderová tvoří neobvyklý pár, ale dokonalý tým. Společně začnou brzy rozkrývat temnou a krvavou rodinnou historii. Trilogie Milénium hvězdy švédské kriminální literatury Stiega Larssona sklidila ihned po svém vydání mimořádný úspěch u čtenářů i kritiky. První díl (Muži, kteří nenávidí ženy) dostal v roce 2005 cenu za nejlepší skandinávský kriminální román, druhý díl (Dívka, která si hrála s ohněm) byl oceněn jako nejlepší švédský kriminální román roku 2006 a poslední (Dívka, která kopla do vosího hnízda) získal cenu Kniha roku.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: 2015 , HostOriginální název:
Män som hatar kvinnor, 2005
Upřímně jsem se musela ze začátku do čtení nutit, několikrát jsem i přemýšlela, že knihu odložím... Ale podle zdejších komentářů se měla kniha rozjet až v polovině, tak jsem vydržela a knihu neodložila a jako ... asi dobrý. Ale čekala jsem teda větší pecku, v porovnání s jinými detektivkami.
Celá kniha stojí na Lisbeth Salanderové, ona je ta neobvyklá a zajímavá, Mikael mi nijak zajímavý a extra sympatický teda nepřišel.
Rozhodně bych proškrtala dlouhé popisné pasáže, co ta či ona osoba celý den dělala nebo co zrovna měli k obědu či k večeři.
Vím, že existují ještě dva další díly, ale po přečtení toho prvního nejsem úplně "nažhavená" na ty další dva ...
Skvěle napsaný detektivka, ve které opravdu nebudete tušit kdo je ten padouch, protože podezřele vypadá každý. Příběh je mistrně vystavěný a propracovaný a to sem i na knížce líbí. Ze začátku jsem se trochu ztrácela ve jménech, ale skvělá je i mapa města, díky které se zorientujete. Lisbeth jsem si okamžitě zamilovala a stejně tak Mikaela. Závěr knihy graduje a strany jsem opravdu hltala. Trochu mě mrzí konec, ale co nebylo v tomto díle, může být třeba v díle dalším :) Rozhodně doporučuji!
Jednoduše řečeno - hodně dobrý. Hlavní postavy sympatické, jsem zvědavá na další dva díly série. Děj plyne rychle,nejsou tam žádné nudné scény ani další dějové linky.
Napínavé, dobře napsané a také hodně překvapivé vyústění. Začátek byl pozvolný, od půlky knihy už jsem však hltala každou stranu. Chápu proč je kniha stále tak populární. Těším se na pokračování :-)
Naprosto skvělá kniha. Před autorem i překladem smekám. Nečekal bych od seveřanů takový to příběh! Doporučuji
Knihu jsem četla jedním dechem. Objevují se zde některé hrubší scény, takže je kniha spíše pro mladistvé až dospělé. Příběh začíná jako normální román, kde se bude řešit politika a ekonomie, ale náhle vyústí v drsnou tajuplnou zápletku. Právě proto možná člověku vyrazí dech - protože se přepíná na detektivku velmi pomalu.
Ze začátku mě kniha vůbec nezaujala, měla jsem co dělat, abych ji neodložila.. Cca v polovině přišel spád a od té doby jsem knihu nemohla odložit. Takže už jen kvůli konečné zápletce si přečtu i další díly.
Nejsem na detektivky nijak zvlášť zvyklá, ale tahle byla tak vychvalovaná, že jsem ji chtěla zkusit a opravdu mě bavila. Není to asi zrovna můj žánr, takže místy jsem se nudila, ale jinak mi všechno - od zápletky přes postavy - přišlo skvělé. Bylo to čtivé, napínavé, zcela nečekané a životní příběhy Lisbeth s Mikaelem a rodiny Vangerů mě obzvlášť zaujaly. Samozřejmě jsou v textu hodně brutální scény, které je nepříjemné číst, ale k příběhu to patří a nevadilo mi to, spíš to někdy brzdily přílišné popisy podle mého názoru zbytečných věcí. Další díly prý už nejsou tak dobré, ale aspoň ten následující rozhodně zkusím.
Zase jedna z knih, od které jsem se nemohla odtrhnout. Moc se mi to líbilo a určitě se časem vrhnu na další díly. Cestou do a z práce jsem poslouchala audioknihu krásně namluvenou Martinem Stránským a doma knihou vyplňovala každou volnou chvilku. Jsem zvědavá i na i film.
Tak jsem se po delší době odvážil sáhnout po severské detektivce. Nejsem zrovna příznivcem podrobného rozepisování brutálních scén, ani v detektivkách, ani v thrilleru, proto jsem tak dlouho váhal, ale v této knize naštěstí byly některé scény jen popsány. Investigativní novinář Mikael Blomkvist dostane po jednom fiasku zajímavou nabídku od podnikatele Henrika Vangera zkusit vypátrat, co se stalo s Harriet Vangerovou, která před 40 lety beze stopy zmizela. Mikael nabídku přijme, i když ze začátku sám pochybuje, že dokáže objevit nové důkazy, které policie i Henrik tam pečlivě před ním propátrali. Nakonec se ale úkolu zhostí a objeví nové důkazy. Případ ho tak zaujme, že se spojí dohromady s jednou hackerkou Lisbeth Salanderovou, která jako vynikající hackerka je schopna Mikaelovi pomoci sehnat další možné důkazní materiály, které nakonec dovedou Mikaela i Lisabeth ke zdárnému cíli, že zjistí skutečně, co se tehdy stalo. Do poloviny knihy je to spíše seznamování se s případem Harriet, ale od druhé poloviny knihy, kdy na světlo vychází možné nové stopy a teorie, je kniha nabitá napětím. Vyzdvihnout bych chtěl, že sám autor Larsson byl sám investigativní novinář a proto je celá zápletka velice, velice inteligentně promyšlena. Jak se stále objevuje více a více nového materiálu o tom, co se před mnoha lety mohlo stát, rozšiřuje se i možný seznam osob, kteří mohli na zmizení Harriet mít zájem, takže čtenář pouze tuší, kdo je v rodině Vangerů tou černou ovcí. Chvílemi půjde Lisbeth i Mikaelovi dokonce o život. Líbil se mi i vyvíjející se vztah mezi Lisbeth a Mikaelem. Velmi jsem také hltal, jak Mikael díky Lisbeth shromáždil důkazní materiál proti jednomu průmyslovému magnátovi, který jede ve špíně a kterého se Mikael už předešle jako redaktor časopisu Milénia snažil usvědčit, avšak z počátku bez úspěchu. Pět hvězdiček bych dal autorovi za velmi inteligentní zápletku a šestou, že oproti jiným severským autorům až tak brutální nebyl. Od druhé poloviny knihy se dalo jen těžko odtrhnout, ale celá tato kniha je povedeným kouskem. Konec mezi Lisbeth a Mikaelem zůstává v závěru knihy otevřený pro druhý díl.
Průměrná severská detektivka, ani špatná, ani nijak dobrá. Vtáhne do děje, umí celkem zaujmout, ale topí se v množství zbytečných informací, postav, kódů a vysvětlení techniky, popisů co měl kdo k jídlu a tak. Takový slabší Nesbo. Co se mi líbilo byly popisy přírody a zimy.
Nebylo to špatný a kdybych si to přečetla před patnácti lety, tak bych byla nadšená. Vraždu, kterou nikdo 40 let neobjasnil a pak přijde novinář a hackerka s iBookem a za pár měsíců je případ vyřešen. Těch šťastných náhod bylo trochu moc.
Jsem v šoku. :-) Nemám ráda severské kriminálky ani thrillery, jsou pro mne velmi temné, mrazivé, krvavé a komplikované, ale manžel nedal jinak, než, že tohle musím zkusit. Při počtu stran se mi protočily panenky, ale zaujal mě název knihy, pustila jsem se do ní a jsem nadšená. Perfektní případ Carla Mikaela Blomkvista a Lisbeth Salanderové, moc se mi líbil autorův úžasně čtivý a podrobný styl a ocenila jsem, že tu neproteklo mnoho krve. Skvělý příběh Vangerovy rodiny.
Příběh startuje pomalým, rozvláčným stylem, aby čtenáře na konec k sobě připoutal a nepustil ho, dokud se nedostane na poslední stránku. Ano, opravdu je to ve srovnání s dnešními detektivkami bichle. Ale také je to skvěle vybudovaný příběh s promyšlenými dialogy a propracovanými postavami.
detektivní a krimi romány zfilmováno sérioví vrazi tajemství hackeři švédské detektivky rodinná tajemství
2008 | Muži, kteří nenávidí ženy |
2009 | Dívka, která si hrála s ohněm |
2010 | Dívka, která kopla do vosího hnízda |
2010 | Milénium 1–3 (box) |
Moje nejoblíbenější detektivka. Četla jsem ji už skoro před dvěma lety, ale do dneška si pamatuju jaký na mě udělala dojem, což se u většiny knih říct nedá. Skvěle napsaný, čte se to samo, konec hodně napínavý, nemohla jsem se odtrhnout, četla jsem kolikrát do rána. Za mě jednoznačně 5 hvězd.