Muži, kteří nenávidí ženy
Stieg Larsson
Milénium / Millennium série
1. díl >
Novinář Mikael Blomkvist má za úkol vyšetřit starý kriminální případ: Harriet Vangerová, vnučka průmyslníka Vangera, zmizela beze stopy téměř před čtyřiceti lety. Blomkvist se seznámí s Lisbeth Salanderovou, mladou svéhlavou ženou, nepřekonatelnou hackerkou, která se stane pro jeho pátrání nepostradatelnou. Blomkvist a Salanderová tvoří neobvyklý pár, ale dokonalý tým. Společně začnou brzy rozkrývat temnou a krvavou rodinnou historii. Trilogie Milénium hvězdy švédské kriminální literatury Stiega Larssona sklidila ihned po svém vydání mimořádný úspěch u čtenářů i kritiky. První díl (Muži, kteří nenávidí ženy) dostal v roce 2005 cenu za nejlepší skandinávský kriminální román, druhý díl (Dívka, která si hrála s ohněm) byl oceněn jako nejlepší švédský kriminální román roku 2006 a poslední (Dívka, která kopla do vosího hnízda) získal cenu Kniha roku.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: 2015 , HostOriginální název:
Män som hatar kvinnor, 2005
Dlouho mi trvalo, než jsem se k Miléniu dostal, ale nelituju. Alespoň ta díla byla stále přede mnou :-) Začátek mi nikterak nevadil, dobře posloužilo zbytku knihy. A tak se stalo, že jsem knihu z ruky jen těžko dával. A to jen, abych se v noci trochu vyspal. Zkrátka vynikající.
Dočista jsem zapomněla hodnotit. Poslouchala jsem v létě a můžu doporučit. Je to tak sugestivní a napínavé, že se vám ani nechce spát. Tehdy mi u toho utekly tři dny v práci, ani jsem nevěděla jak.
Hrdinové perfektní, zápletka - pečlivá mozaika, napětí krásně dávkováno. A konec - pecka.
Skvělá je nejen celá trilogie, pozornosti si zaslouží i dvě další pokračování.
Jedna z nejlepších knih, které jsem četl. Nemohl jsem se od ni odlepit. Přečetl jsem ji na dva zátahy.
napětí,tajemství.........kniha má jiskru. Od této knihy se jen tak neodpoutáte, dokud ji nedočtete
Co mluví za vše - jeden díl zvládnutý za 3 - 5 dní v létě, v době nádherného slunečného počasí, které láká k úplně jiným aktivitám, než je čtení. Skvěle napsaná kniha, strhující děj.
Souhlasím s tím, že začátek je trochu nezáživný ale
potom kniha nabrala spád a bylo to skvělé.
Další dva díly přečteny jedním dechem, nemohl
jsem se odtrhnout. Opravdu výborné !
Vysoké hodnocení bylo příslibem skvělého zážitku. Ale musím přiznat, že začátek nic moc. Snad 200 stran si autor "připravoval půdu" na to, čím hodlal čtenáře ohromit. Ale vydržela jsem, a to co následovalo, opravdu stálo za to. Skvělá zápletka, sympatické hlavní postavy. Lisbeth jsem si doslova zamilovala, je tak úžasně jiná... Už se moc těšim na pokračování :-)
Trvalo mi chvíli než jsem se prokousala začátkem, ale jakmile se začaly dít věci, nedalo se od knihy odtrhnout.
Oprvadu nic moc, zejména Lisbeth Salanderová byla hrdinka, kterou jako bych už někde viděl či četl.
Když člověk překousne poněkud nezáživný začátek, tak zbytek knihy je naprosto skvělý, báječně se čte a rozhodně stojí za přečtení.
Zatím nejlepší severská krimi, co mi padla do ruky. Všechno v ní je tak reálné a přitom mrazivě poutavé, že se kniha čte prakticky sama.
Moc se mi líbilo zpracování vyšetřované velkorodiny Vangerů a stejně tak ostrov na kterém sídlí. Během čtení to ve mě vzbuzovalo pocit, jako bych tam s nimi nějaký ten pátek žil.
Co se týče hlavních postav, smekám klobouk. Blomkvist i Lisbeth mají moje sympatie a já žasnu nad tím, jak uvěřitelně v knize jednají a jak rychle jsem se s nimi “spřátelil”.
Nejlákavější udicí na kterou jsem se lapil byla však samotná záhada Harrietina zmizení a každá další stopa pro mne byla jako magnet táhnoucí mě k další mrazivé záhadě.
Budu rád jestli první Milénium ještě nějaká severská krimi překoná, ale zatím tomu moc nevěřím.
Asi nejpropracovanější detektivka jakou jsem kdy četl. Je vidět, že nad příběhem musel autor strávit opravdu hodně času. A Lysbeth? Na takovou postavu jen tak v nějaké knize nenarazíte!
Knihu jsem začala číst ze zvědavosti, protože severské detektivky moc nečtu. Začátek jsem musela hodně louskat, ale po 150 stranách se rozjela takovým tempem, že jsem nestačila otáčet strany:-) Chtěla bych se někdy potkat s Lisbeth. Doufám, že nějaká existuje i ve skutečnosti.
Hodně pomalý rozjezd, takže to chce hodně trpělivosti a rozhodně to nečíst jako oddechovku. Za mě ale super.
Nejlepší detektivka, co znám! Drsné, syrové, temné... zápletka ukrytá ve 3 generacích rozvětvené rodiny. Celá trilogie přečtena jedním dechem. 100%
Vynikající, bohužel nedokončená, série detektivek. Já jsem začala ze špatného konce a jako první se mi dostal do roky román Dívka v pavoučí síti od D. Lagercrantze, který mě moc neoslovil, ba naopak hlavní postavy mi znechutil. Originál se mi ani číst nechtělo, ale všichni tvrdili, že celá série je výborná, tak jsem se do toho dala. A dobře jsem udělala. Na styl autora si člověk musí trochu zvyknout, některé pasáže jsou dosti odborné a pro někoho méně záživné. Popis děje je někdy až příliš podrobný, ze začátku mě otravovalo, že autor popisuje, které kusy nábytku z Ikey si hrdinové koupili a jakou značku cereálií snídají, ale pak product placement zafungoval a občas jsem se, přiznám, i díval jak to či ono vypadá. Moc chválím celkovou atmosféru, úplně jsem tu malou chatičku, kde M. Bloomkvist přebýval, viděla.
Poslouchala jsem to jako audioknihu a nevím, jestli to platí jako že jsem to četla. No nic. Má to dobrou atmosféru, kterou si vybavuju ještě teď, je to inovativní a má to relativně originální rozuzlení i sympatické postavy.
Na tuto knihu, vlastně na celé Milénium, mě upozornila kamarádka. Příběh mě okamžitě chytil a nemohla jsem se odtrhnout.
detektivní a krimi romány zfilmováno sérioví vrazi tajemství hackeři švédské detektivky rodinná tajemstvíAutorovy další knížky
2008 | Muži, kteří nenávidí ženy |
2009 | Dívka, která si hrála s ohněm |
2010 | Dívka, která kopla do vosího hnízda |
2010 | Milénium 1–3 (box) |
Ač na detektivky moc nejsem, tak celá série Milénium mě fakt vzala a přečetla jsem jedním dechem.