Muži, kteří nenávidí ženy
Stieg Larsson
Milénium / Millennium série
1. díl >
Novinář Mikael Blomkvist má za úkol vyšetřit starý kriminální případ: Harriet Vangerová, vnučka průmyslníka Vangera, zmizela beze stopy téměř před čtyřiceti lety. Blomkvist se seznámí s Lisbeth Salanderovou, mladou svéhlavou ženou, nepřekonatelnou hackerkou, která se stane pro jeho pátrání nepostradatelnou. Blomkvist a Salanderová tvoří neobvyklý pár, ale dokonalý tým. Společně začnou brzy rozkrývat temnou a krvavou rodinnou historii.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: 2011 , HostOriginální název:
Män som hatar kvinnor, 2005
Moooc dlouhé, do půlky nuda, potom to už tak nějak šlo. Do dalších dílů určitě nejdu. :)
Fúúú, tak toto bolo niečo! Trochu ťažkopádny úvod (taký kingovský, miestami chaos, miestami nuda, napohľad sa nič nedialo), ale potom sa to parádne rozbehlo. Chvíľami som ani nedýchala, chvíľami som mala chuť vraždiť, ale napokon som úplne spokojná a som rada, že som knihe (aj vďaka prečítaniu Šifry mistra bestselleru) dala šancu. Mikaela aj Lisbeth som si obľúbila a už sa neviem dočkať, kedy si požičiam druhý diel. Tých pár dní, kým sa dostanem do knižnice, bude krutých :D
Tato trilogie je určitě moje nejoblíbenější. Knihy se nedají odložit. Veškeré pokusy o volné pokračování(po smrti autora) se podle mého ani nepřiblížily stylu a poutavosti
Jedním slovem skvělé. Lisbeth totálně žeru, na filmy se musím podívat samozřejmě na oba a nemůžu se dočkat, až si přečtu pokračování. Upřímně nechápu, že mě tahle série tak dlouho nechávala chladnou a odkládala jsem jí snad už od jejího vydání.
Úžasná kniha. Občas jsem se sice při popisování násilí necítila nejlíp, ale celkově je kniha velmi dobře zpracovaná. Vše do sebe zapadá a navazuje. Určitě doporučuji.
Myslím, že mám novou nejoblíbenější knihu…
Už se nemůžu dočkat až si přečtu další díl.
Po 13ti letech přečteno podruhé a pořád jsem maximálně spokojená!
Rozhodně si za pár let dám další kolo :-)
Přečteno znovu po 10 letech díky Čtenářské výzvě 2022 (Kniha, jejíž hlavní hrdina pije kávu) a jsem za to ráda. Opět jsem byla uhranuta od začátku do konce. Je to vynikající.
Jedním slovem “Wau”. Nečekal jsem, že mě tato kniha tak pohltí. Cely příběh je úžasně napsány a těším se, až si přečtu pokračování.
Zpočátku jsem knihu asi třikrát odložila. Vždycky jsem si šla znovu a znovu přečíst recenze a nakonec jsem překlenula prvních asi osmdesát stran a konečně jsem se začetla. Jsem moc ráda, že jsem to nevzdala, protože Lisbeth Salanderovou i Michaela Blomkvista jsem si oblíbila. Jejich postavy byly v knize tak skvěle vykresleny, že jsem je viděla přímo před sebou. A příběh neměl chybu.
Není to asi úplných 5*****, ale za blockbuster a přitom minimum patosu to tentokrát rád dám. Asi zkusím i pokračování.
Jedna z mála knih (vlastně celá trilogie), u které jsem se opravdu nemohl odtrhnout a četl to, kde se jenom dalo. Což se mi nestává skoro nikdy :) Podat příběh tak poutavě, ale přitom uvěřitelně, přirozeně a bez blbostí, které jsou součástí některých thrillerů, kde autoři vymýšlí tak dlouho, až jim z toho vznikne (i když často čtivý a poutavý) mindfuck, je opravdu velmi úctyhodné. Je to dlouhé, ale naprosto v tom není nějaké natahování, zbytečné věci, atd. Klobouk dolů.
Parádní kniha ... já už ji měla jednou půjčenou, ale vrátila jsem ji nepřečtenou. Zřejmě kvůli její velikosti.
Ale ona si zaslouží každou stránku přečíst. Skvělý příběh. Už mám připravený i druhý díl.
Já budu černá ovce v hodnocení této knihy, asi jsem očekávala něco jiného, ale příběh mě hrozně nudil. Nicméně jsem pocítila sympatie k Mikaelu Blomkvistovi i Lisbeth Salanderové, ale to je asi tak vše… jsem z knihy opravdu v rozpacích.
Prvně jsem viděl film, až teď jsem přečetl knihu. Lisbeth jsem si hned oblíbil. Tahle kniha nešla přestat číst. Je tu vše co od knihy člověk očekává. Perfektně napsané, hltal jsem řádky a stránky jednu za druhou. Detektivka se vším všudy. Kniha neskutečně vtáhla do děje. No jdu na další díl...
detektivní a krimi romány zfilmováno sérioví vrazi tajemství hackeři švédské detektivky rodinná tajemství
2008 | Muži, kteří nenávidí ženy |
2009 | Dívka, která si hrála s ohněm |
2010 | Dívka, která kopla do vosího hnízda |
2010 | Milénium 1–3 (box) |
Moje první severské krimi v knižní podobě. Příběh plný napětí, vražd, ekonomické kriminality a samozřejmě biblickou zápletkou.