Muži, kteří nenávidí ženy
Stieg Larsson
Milénium / Millennium série
1. díl >
Novinář Mikael Blomkvist má za úkol vyšetřit starý kriminální případ: Harriet Vangerová, vnučka průmyslníka Vangera, zmizela beze stopy téměř před čtyřiceti lety. Blomkvist se seznámí s Lisbeth Salanderovou, mladou svéhlavou ženou, nepřekonatelnou hackerkou, která se stane pro jeho pátrání nepostradatelnou. Blomkvist a Salanderová tvoří neobvyklý pár, ale dokonalý tým. Společně začnou brzy rozkrývat temnou a krvavou rodinnou historii.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: 2011 , HostOriginální název:
Män som hatar kvinnor, 2005
Tak tohle mě hodně bavilo. Přenést se přes pro mě nezáživný začátek, protože ekonomika není moje hobby a nerozumím jí, a jízda může začít. Dokonale promyšlené, detailně propracované, brilantně napsané. Mikael s Lisbeth jsou sympaťáci a jsem moc zvědavá, jak se jejich vztah bude vyvíjet dál.
I přes pomalejší začátek se mi knížka velmi líbila. Nejdřív jsem se sice pomalu nutila přes první stránky, ale v momentě kdy se tam něco konečně začalo dít jsem hltala každé slovo. Vážně skvělá knížka a určitě plánuji i další díly.
Detektivky nejsou mým šálkem čaje. Nicméně chápu, proč je tato tak oblíbená. Čte se dobře, postavy jsou sympatické, příběh působí promyšleně, dokonce je z knihy cítit i určitá snaha překročit své hranice a stát se odrazem společnosti, ba ji i lehce kritizovat. Přesto jsou v knize i slabá místa, objevují se klišé i vyložené nesmysly. Hlavně se však nejedná o něco, co by v člověku rezonovalo delší dobu.
Tak jsem se do toho konečně pustila. Poslouchano, takže fajn. Teď ještě film a jdu do dalšího dílu
Začátek byl pro mě zdlouhavý a nezáživný. Jak se ale říká: ,,Trpělivost růže přináší." Kniha mě nakonec pohltila. Parádně propracované hlavní postavy a několik opravdu ohromných a nečekaných zvratů a rozluštění. Jediné, co mi vadilo, byly časté zkratky a anglická spojení. Příběh je do posledního detailu promyšlený. Celkově super.
Lidsky podaná, brilantně napsaná detektivka. Je poznat, že autor byl hloubavý člověk, co se nedá opít rohlíkem.
Napodruhé vlastně ještě lepší. Navzdory tomu, že tahle kniha rozjela mánii "severské krimi", tedy té moderní, jedná se hlavně o společenský román skoro ve stylu Arthura Haileyho (kdyby uměl lépe psát).
dlho som odolával, nemám dôveru v ospevované bestsellery. názor som zmenil po tom, čo som zistil, že Larsson už nič viac nenapíše. a po prečítaní tohto strhujúceho príbehu len dodám, že je to veľká škoda.
vynikajúca nedetektívka, brilantne napísaná a udržiavajúca čitateľa v napätí naozaj až do poslednej bodky. zároveň ponúka pohľad pod povrch zdanlivo jednej z najusporiadanejších spoločností Európy.
ale môj vzťah k bestsellerovým rebríčkom sa asi nezmení. Larsson je výnimka, potvrdzujúca pravidlo.
Kniha mi byla doporučena kamarádem, který je do celé série doslova zamilovaný. Já tenhle žánr normálně nečtu, ale byla jsem zvědavá a vždycky si ráda rozšířím obzory. Ze začátku jsem měla trošičku problém se začíst. Nejsem moc na ekonomiku a její politiku, všechny ty názvy, které k ní patří jsou pro mě tak trochu španělská vesnice a tak jsem text četla, aniž bych mu plně rozuměla a vždy, když došlo na ekonomickou hantýrku, tak jsem prostě četla, spíš aby mi něco neuniklo, a abych chápala alespoň zhruba kontext, ze kterého jsem pak skládala obrázek. Jinak byl ale příběh super, detektivní zápletka napínavá, a přestože mi Lisbeth Salanderová a Mikael Bloomkvist občas lezli krkem, kvůli tomu co dělali, nakonec jsem si k nim vybudovala vztah a všechny ty zvraty mě určitě nenechaly chladnou. Určitě si přečtu i dva další díly, a jsem zvědavá, co se s hlavními hrdiny bude dít dál. Doporučuji!
Začátek se jeví jako příšerná nuda, ale trvá to asi jen 8%. Potom se to začne rozjíždět a od 40% už to člověka vyloženě nepustí. Hooodně dobrý :-)
Najlepšia kniha série. Podľa mňa tak trochu netradičná severská detektívka, ale to jej iba pridalo na zaujímavosti. Na celej sérii je fajn, že každý diel je z hľadiska formy úplne iný. Klobúk dole za to pred autorom.
Ne začátku jsem se nemohla odtrhnout. Pak jsem si dlouho nebyla jistá, zda hlavním postavám fandím (ne vždy mi bolo jejich jednání sympatické) a zda mě vůbec zajímá osud Hariet. Vývoj této dějové linky jsem tak nějak odhadla, proto mě těšilo, že není v knize jediná.
Velmi oceňuji promyšlenost celého příběhu, netradiční postavy a příběhovou originalitu. Některé věci tu byly poněkud přes čáru, ale to ke knihám tohoto žánru asi trochu patří.
Zkrátka, bylo to dobré, ale od tak dobře hodnocené knihy jsem čekala víc. Ale čeho?
Super styl vyprávění, čte se samo. Děj je složitý, detailně popsaný, ale ne nepřehledný. Jen tam bylo moc kafe.
Napřed jsem viděl filmovou trilogii a potom šáhl po knížce. Musím říct, že knížka film zdaleka předčila. Super, rozhodně doporučuji a jdu na další díly.
Celá tato knižní série o fenomenální Lisbeth Salanderové a jejím ,,sekundantovi," novináři Mikaelu Blomkvistovi, nemá chybu. Kniha poukazuje na velké justiční, politické a sociální instituce, které se při bližším prozkoumání, projeví jako totálně prohnilé, zkorumpované, vládou podporované subjekty...
Kniha určitě lepší než film, četla se jedním dechem. Původně jsem ji měla do čtenářské výzvy, ale teď si přečtu i další díly.
Na začátku knihy jsem se trochu ztrácela, ale jakmile se kniha rozjela a Mikael začal vyšetřovat, tak mě kniha pohltila a měla jsem tendence se podívat, jak to všechno dopadne. Vydržela jsem to a konec byl strhující. Jestli váháte, tak není potřeba. Kniha určitě zaujme.
Štyri večery s mužmi, ktorí nenávidia ženy, zaujímavým novinárom a jeho ešte zaujímavejšou spoločníčkou pri pátraní po ohavnom sériovom vrahovi mi skrížili plány chodiť spať v rozumnom čase. Aj keď som už videl film a zhruba si pamätal zápletku a rozuzlenie, priam som miestami nedýchal. Knižná predloha býva takmer vždy lepšia ako film, ale táto kniha bola o šesť tried lepšia ako film. Autor si na príprave dal neskutočne záležať. Cítiť to z každej stránky. Toľko detailov dotiahnúť do dokonalosti a byť stále uveriteľný a vyvolávať presne žiadané emócie od čitateľa si vyžaduje majstra. Príbeh stále gradoval ,ani na sekundu som sa nenudil. Kniha má viacero silných a epických vrcholov, kde aj po uzavretí hlavnej línie s odhalením pravdy a vraha príbeh nepoľavil a posledných približne 70 strán som užil tak isto ako prvých 350. Teším sa na ďalšie príbehy od tohto autora, ktoré budem hltať do neskorej noci a ráno nadávať, prečo som nešiel spať aspoň o hodinku skôr. Minimálne v tomto prípade to ale stálo za to!
detektivní a krimi romány zfilmováno sérioví vrazi tajemství hackeři švédské detektivky rodinná tajemství
2008 | Muži, kteří nenávidí ženy |
2009 | Dívka, která si hrála s ohněm |
2010 | Dívka, která kopla do vosího hnízda |
2010 | Milénium 1–3 (box) |
Parádička. Trochu jsem si pletl všechny členy té rodiny, ale jinak krásné a napínavé čtení.