Muži, kteří nenávidí ženy
Stieg Larsson
Milénium / Millennium série
1. díl >
Novinář Mikael Blomkvist má za úkol vyšetřit starý kriminální případ: Harriet Vangerová, vnučka průmyslníka Vangera, zmizela beze stopy téměř před čtyřiceti lety. Blomkvist se seznámí s Lisbeth Salanderovou, mladou svéhlavou ženou, nepřekonatelnou hackerkou, která se stane pro jeho pátrání nepostradatelnou. Blomkvist a Salanderová tvoří neobvyklý pár, ale dokonalý tým. Společně začnou brzy rozkrývat temnou a krvavou rodinnou historii.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: 2011 , HostOriginální název:
Män som hatar kvinnor, 2005
Pořádná prázdninová detektivka. Napínavá, vyplněná vcelku sympatickými postavami. Zavítala jsem se déle, ale druhá polovina už pak nesla odložit.
Příběh zmizelé Harriet jsem nejdřív viděla zfilmovaný a naprosto mě uchvátila celá severská trilogie. Lizbeth v podání Noomi Rapace je prostě bezkonkurenční. Přečtení knižní předlohy byl restík a můžu s uspokojením konstatovat, že film je naprosto věrný a kniha skvělá, i když už jsem prakticky znala rozuzlení a nezažívala jsem to napětí, jako při prvním čtení jakékoliv detektivky.
Za mě velmi kvalitně zpracovaná severská detektivka. Jediným černým puntíkem je velmi velká podobnost případu ztracené Harriet a knihy od A. Christie Deset malých černoušků.
Jinak jsem spokojená a divím se, že jsem hodně dlouho šla okolo knihy a nepřečetla si ji už dávno.
Čekala jsem trochu víc od tak dobře hodnocené knihy. Zápletka s vrahem super. Příběh Milénia mě zas tak úplně nebral.
Začátek mě moc nechytl, nemohl jsem se začít. Jakmile však Mikael dorazil na místo, kde má řešit tajemný případ ztracené dívky začne mít příběh tu správnou jiskru. Všechny postavy jsou skvěle napsané.
Dočetla jsem nějaký ten měsíc zpátky a pořád nemůžu na knihu přestat myslet. Nikdy mě žádná kniha nepohltila tak moc jako tahle. Další dva díly si šetřím na prázdniny a teď čtu pár jiných věcí, protože to nechci přečíst během jednoho týdne vše. Neuvěřitelně strhující, napínavé, zajímavé postavy (hlavně Lisbeth). Jeden člověk z mého okolí měl tu drzost říct mi, ať to nečtu a pustím si film, že je prý stejně dobrý (je perfektní- oba dva, ale nesrovnatelný s knihou).
Ne nadarmo kniha nese označení bestseller, tohle byl opravdu skvost, který jsem si záměrně nechala dlouho unikat. I když musím přiznat, že prvních zhruba 30 stran mě iritovalo. Vyloženě nesnáším, když má autor potřebu exhibovat, jak má zajeté anglické fráze. To je něco tak strašně zbytečného… Naštěstí od toho pak autor upustil a já si mohla užívat perfektně vykonstruovaný příběh, kterému k dokonalosti nic nechybělo. Bylo to napínavé, čtivé a na konci vás mrzí, že už je konec. Rozhodně musím sáhnout po pokračování.
Dala jsem kdysi na doporučení, jen jsem nevěřila, že kniha je tak schopná pohltit, že člověk nejí, nespí, jen čte, dokud nedosprintuje do konce, a je to pravda, tu moc tahle kniha má a co se filmu týče, Lisbeth bude mít už jednou pro vždy podobu Noomi Rapace, jedno jak je Rooney Mara dobrá.
Videla som film, ktorý sa mi celkom páčil a kvôli výzve som si teraz po čase prečítala knihu. Kniha ma celkom pohltila, našla som v nej veľa detailov, ktoré mi vo filme ušli. Už sa chystám na druhý diel.
Tahle kniha u mě zase po dlouhé době vyvolala čtecí mánii - tedy četla jsem každou volnou chvíli a to se mi líbí.. =)
Parádní severská kriminálka, ústřední dvojice postav perfektní a.. nemám čas, jdu na další díl.. =)
Šíře znalostí reálií Švédska obdivuhodná. Smysl pro detail místy až velkorysý. Vykreslení postav a mnohdy i vedlejších pečlivé. Vystavění příběhu a zápletka magnetizující.
Zkrátka, za pár dní jsem to sfoukl a nelituji, že jsem opět po delší době sáhl po detektivce!
Hodnocení je jasné!
Parádní knížka.
Nejdříve jsem se sice nemohla pořádně začíst, ale poté ani odtrhnout.
Skvěle zapadající puzzle příběhu.
Kniha dokáže vyvolat chuť na na namazaný chleba, cigaretu a kávu a také prožít chvíle strachu o životy hrdinů.
Už se těším na další díl.
Knihu jsme dočetla jen abych zjistila,kdo je vrahem. U Harriet jsem po čase závěr tušila. Ale celkově mi kniha moc nesedla, některé části byly zdlouhavé, měla jsem chuť je přeskočit. Bohužel nemám chuť číst další díly.
Prvních cca sto stran jsem měla trochu problém překonat,ale pak jsem se zase nemohla odtrhnout. Nádherně napsané.
Od začátku má kniha záměr, podrobné popisování osob i situací, které jsou nezbytné k příběhu. Tolik stran má kniha, ale čtenáře v táhne do děje tak, že na konci si čtenář řekne - je to možné, že už mám dočteno?
Nemyslím si, že Milénium jen tak něco překoná. Nejsem pravidelným čtenářem detektivek, takže možná nejsem tak úplně zběhlá, ale Larssonovi se povedlo něco víc. Musíte se tam ocitnout, musíte cítit vůni překápavaného kafe a chuť obložených chlebů, musíte na sobě cítit svetr, který nosí hlavní hrdina a musíte mít nepřekonatelnou chuť na cigaretu. Potom tam jste, v zajetí autorovy mysli. A teprve potom přijde poznání, že i ta zápletka byla vlastně strašně moc dobrá.
Klasická dokonalá severská detektivní literatura. Můžu to číst i dvakrát do roka a vždy si vychutnám tu atmosféru. A stejně tak je to s filmem. Obě verze - původní i ten USA remake baví. Je to klasika.
detektivní a krimi romány zfilmováno sérioví vrazi tajemství hackeři švédské detektivky rodinná tajemství
2008 | Muži, kteří nenávidí ženy |
2009 | Dívka, která si hrála s ohněm |
2010 | Dívka, která kopla do vosího hnízda |
2010 | Milénium 1–3 (box) |
Asi budu jedna z mála, koho kniha extra nenadchla. Poslouchala jsem jako audioknihu, u čtení papírové knihy bych nejspíš usinala.
Začátek šílená nuda, po příjezdu na ostrov už to začalo být trochu zajímavé. Každopádně znám mnohem zajímavější příběhy, na které tento nedosáhl a tak nezaslouží z mého pohledu jejich hodnocení.