Muži, ktorí nenávidia ženy
Stieg Larsson
Milénium / Millennium série
1. díl >
Novinár Mikael Blomkvist je odsúdený za ohováranie významného švédskeho podnikateľa a snaží sa uniknúť pozornosti médií hlavného mesta. Priemyselný magnát Henrik Vanger, žijúci v severnom Švédsku, ho poverí úlohou napísať kroniku svojej rodiny, ktorou v skutočnosti sleduje jediný cieľ: objasniť záhadné zmiznutie svojej netere Harriet v lete 1966. Blomkvist pri písaní kroniky, aj s pomocou geniálnej hackerky Lisbeth Salanderovej, čoraz hlbšie preniká do záhad rodiny a odhaľuje pravdu o mužoch, ktorí nenávidia ženy.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: 2008 , Ikar (SK)Originální název:
Män som hatar kvinnor, 2005
Tahle kniha se povedla! Příběh se rozjíždí pomalu, ale zrychluje až do samého konce. Čím dál jsem se pročítal, tím víc jsem byl ke knize přilepený.
Po dlouhé době kniha, k jejímuž závěru nemám výhrady - přesně takhle by to dopadlo i ve skutečnosti, mám takový pocit.
Konečně jsem se k té knize dostala a musím říct, že nelituji. Začátek mě přišel poněkud zdlouhavý a nezáživný, ale druhá polovina se už odvíjela ve skvělém tempu, byla napínavá a čtivá. Postava hlavní hrdinky Lisbeth je hodně vyhraněná a nemůžu říct, že bych se tentokrát s hrdiny ztotožnila, ale přesto byla velmi zajímavá a fandila jsem jí. Zastínila postavu novináře Blomkvista a musím přiznat, že jeho milostný trojúhelník s Erikou a jejím manželem, který ději nic nepřinášel, mě přišel vložený do knihy naprosto zbytečně. Celkově jsem ale byla s knihou spokojená a určitě si přečtu další díl.
Ti seveřani dokážou psát napínavě a pořádně naturalisticky zároveň. Všichni, včetně Lisbeth, jsou něčím poznamenaní a v něčem úplně mimo, což dává knížce docela cinický tón.
Tak původně jsem chtěl dát 4 hvězdy, ale protože knížka ani náhodou nedosahuje kvalit vyprávění Poutníka, kterého jsem nedávno dočetl, bylo by to nespravedlivé. Proto 3 hvězdy. Nebylo to špatné, ale bestseller to podle mě není ani náhodou zaslouženě. Docela zajímavý příběh je vyprávěn hodně jednoduchým stylem hraničícím až s reportáží z nějakého časopisu. Finále mě nenadchlo. Přišlo mě příliš rádoby drsné a celkem slušně nereálné. Dost jsem se nasmál u toho "golfu". Takové literární Pulp Fiction.
Mimochodem otoček na podpatku tam bylo všehovšudy "dvě" a kávy osobně vypiju o dost víc, než ti dva gerojové. To jen k předchozím komentářům :)
Shrnuto - globální bestsellery nejsou zřejmě pro mě. Další díly tudíž nechám ležet ladem. Snad v důchodu si najdu trochu času.
Nejlepší trilogie, kterou jsem kdy četla. Škoda jen že nám autor zemřel - jistě by vydal další skvělé romány a knihy.
Nejdříve jsem četla knihu a je to prostě nádhera. Poté jsem viděla film a je to prostě nádhera, Pak jsem viděla Americký remake a je to prostě - blbost. Američani prostě kurviou co mohou.
Stieg Larsson vytvořil perfektní démonickou krimi. Lisbeth je nádherná, ponurá žena a myslím si, že Noomi Rapace ji krásně vystihuje.
Konečně jsem se dostala k přečtení tohoto vychvalovaného literárního kousku.
Příběh je výborný, vyšetřování staré záhady zcela vtáhne do děje a je opravdu výborně propracované. Co mě však trochu zklamalo, bylo nakonec rozuzlení. Čekala jsem, že za 40letou záhadou, kterou dosud nikdo nerozluštil, se bude skrývat něco... překvapivějšího. Neříkám, že konec nebyl překvapující, ale čekala jsem něco více zamotaného, něco, co mi zkrátka vyrazí dech. Tohle byla taková "klasika". (asi jsem už přečetla moc krimi románů :D)
I tak dávám 4 * z 5, protože knížka rozhodně stojí za přečetní.
Velké zklamání, nejdřív jsem viděla celou sérii v TV a řekla si, že v knize jistě bude něco, co se do filmu nevešlo. A taky že jo! Slova, slov, slova. Velmi fandím Lisbeth, takže jsem zanedlouho hledala jen kapitoly o ní, ale končím v půli prvního dílu, páč svůj čas můžu utrácet i jinak.
Tato kniha mě absolutně dostala a přečetla jsem jí jedním dechem. Mé první setkání s panem Larssonem a určitě ne poslední!
Tuto knížku pokládám za obsahově nechutný, umělecky hluboce podprůměrný, zdlouhavý a nudný brak. „Uvařila kávu a donesla ji na stůl“ lze napsat jako já – jednou větou, nebo jako autor – jednou kapitolou. Co je správnější za situace, kdy tato informace (káva na stole) nemá žádný jiný význam? Postavy: jejich propracování je povrchní, jejich jednání je nepřesvědčivé a kýčovité – chodí rozjímat na břeh moře, posedávají u zahradních stolků, chodí si cílevědomě zaběhat, usínají vysílením a dělají jiné za srdce beroucí aktivity. Z dialogů hlavních protagonistů jsem měl většinou pocit trapnosti. Styl jakým autor prezentuje "strategii" Vangerova koncernu připomíná lidové chápání kapitalismu v osmdesátých letech minulého století; rok vydání knihy je ovšem 2005. Celá atmosféra knihy je zvláštním způsobem zatuchlá. Nepokrytá reklama dělala blbce jak z postav, tak ze mě. Názvy počítačových programů, značky běžných zařízení…. Už jsem jen čekal, kdy bude Salanderová vařit vodu v konvici „Moulinex“ nebo ohřívat jídlo na sporáku „Inesit“. Kriminální zápletka je sice zajímavá, ale opět nepřesvědčivá. Mnoho let pátrá policie a 30 let pátrá jeden nadšenec po zmizení Harriet, aby nakonec hlavní hrdina přišel na stopu pomocí materiálu, jehož prohlédnutí by asi napadlo každého průměrného detektiva. Nejsem žádný puritán, ale i sexuální vražda může být popsána nějak zajímavě, ne jen ubohým výjevem nechutného násilí. Sexuální násilník II., vyobrazený jako zvrhlý intelektuál, na mě působil spíš jako těžko představitelný idiot. No a to směšné prznění uvnitř rodiny přišlo naštěstí až ve chvíli, kdy jsem o knížce ztratil všechny dřívější iluze, takže už mě nemohlo více znechutit. Milénium - časopis, okolo kterého se asi točí celý svět.... k smíchu. Já vlastně ani nevím, proč jsem to dočetl až do konce. Snad za tím stál ten zpočátku nadějný cuckold trojúhelník Eriky, jejího manžela a Blomkvista. Bohužel na rozvinutí této asi jediné zajímavé myšlenky už po všech těch zvrhlostech nezbyla autorovi fantazie.
Zajímavé. Kdyby to skončilo pouze u Harriety, dala bych jen čtyři. Jsem zvědavá na další díly.
Jeden ze vzácných případů, kdy prodejní čísla odrážejí kvalitu. Zdlouhavější expozice není na závadu, díky ní jsou pak postavy a děje plastičtější. Chce to jen špetku trpělivosti, které dnešní čtenáři nemívají na rozdávání, ale v tomhle případě se to vyplatí. Ve chvíli, kdy se objeví první pořádná stopa, jako by se utrhla lavina a ze zaujatého ale přece jen docela poklidného louskání stránek se stává jejich nezřízené hltání. Výborně napsané jsou i hlavní postavy. "Kalle" Blomkvist je sice možná až moc morálně neprůstřelný klaďas, ale nechceme sakra aspoň někdy číst právě o takových?
Už po pár procentech mi bylo jasné, že čtu skvělou knihu. V kategorii detektivek - tu nejlepší. Bohužel nemám moc srovnávacího materiálu, jelikož detektivky nejsou mým favoritem. Ale jsem nadšená. Larsson se projevil jako skvělý spisovatel. Nenechal mě vydechnout ani na pět minut, měla jsem problém se od knihy vůbec odtrhnout a přemýšlela nad každou volnou minutou, kdy bych se ke knize mohla vrátit. Vše působí naprosto realistickým dojmem. Postavy jsou skvěle vykresleny. Nemám nic co bych knize vytkla. Hurá na filmové zpracování. A neboj se Larssone, zas se k tobě vrátím!
Nepamatuji si, kdy mi naposledy trvalo číst knihu tak dlouho. Moc dlouho. Do poloviny jsem se ke čtení musela nutit, nějak jsem se nemohla chytit. Pak už to mělo rychlý spád a byla to ta pravá detektivka se vším všudy.
Kdybych neměla takový guláš v těch severských jménech, bylo by to mnohem snazší a rychlejší :o)
Čekají mne ještě další 2 díly, tak snad to do zimy zvládnu ..... :o)
Žádná kniha mě za poslední dobu tak nenadchla a neznechutila zároveň, jako tahle. A nedokážu si teď vzpomenout, jestli vůbec někdy nějaká kniha u mě vyvolala téměř neustálý pocit napětí a vzrušení, které střídaly adrenalinové vlny. Naprosto perfektní!
Vysoká očekávání byla víceméně splněna. Skvěle napsaný děj, popisu okolí tak akorát (nejsem fanoušek popisů ala Martin, kdy pták přistávající na strom znamená dvě stránky textu). S postavami jsem se sžil téměř okamžitě a jsou napsané velmi dobře. Mikael a Lisbeth jsou skvělá dvojka.
Celkově je to fakt dobře napsaná detektivka. Děj má spád ale trošku mě štval pomalejší rozjezd (asi třetina knihy). Dám 5* (odpovídalo by ale 4,5) ale jelikož tu uživatelé vynášejí tuhle knihu až do nebes, čekal jsem ještě trošku víc.
vraždy detektivní a krimi romány zfilmováno sérioví vrazi tajemství hackeři pomsta psychická traumata psychologické thrillery švédské detektivky rodinná tajemství dobro a zlo světová literatura napětí a spádAutorovy další knížky
2008 | Muži, kteří nenávidí ženy |
2009 | Dívka, která si hrála s ohněm |
2010 | Dívka, která kopla do vosího hnízda |
2010 | Milénium 1–3 (box) |
(☆10/10) U téhle knihy docela lituji toho, že jsem nejdřív viděl film, protože jsem se tak připravil o napětí, které by jinak zhruba od poloviny knihy dosáhlo alarmujících hodnot. Ale i přesto jsem se od knihy měl problém odtrhnout, protože i ony údajně "zdlouhavé a nudné" pasáže jsou chytlavě napsané a perfektně objasňují to, co se do filmu nevešlo. Ke knize jsem tak zasedl asi natřikrát a bylo dočteno, nejen vinou poutavého příběhu, ale i postav - Mikael je prostě sympaťák a Lisbeth, která je kapitolou sama pro sebe, je zkrátka úžasná. Tudíž odesílám komentář a otevírám další díl s vědomím, že dnešní noc toho nejspíš moc nenaspím... (31. 10. 2013)