Muži, ktorí nenávidia ženy
Stieg Larsson
Milénium / Millennium série
1. díl >
Novinár Mikael Blomkvist je odsúdený za ohováranie významného švédskeho podnikateľa a snaží sa uniknúť pozornosti médií hlavného mesta. Priemyselný magnát Henrik Vanger, žijúci v severnom Švédsku, ho poverí úlohou napísať kroniku svojej rodiny, ktorou v skutočnosti sleduje jediný cieľ: objasniť záhadné zmiznutie svojej netere Harriet v lete 1966. Blomkvist pri písaní kroniky, aj s pomocou geniálnej hackerky Lisbeth Salanderovej, čoraz hlbšie preniká do záhad rodiny a odhaľuje pravdu o mužoch, ktorí nenávidia ženy.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: 2008 , Ikar (SK)Originální název:
Män som hatar kvinnor, 2005
Moje první severská detektivka a myslím, že jsem nemohla vybrat pro začátek lepší knížku. První půlka šla docela pomalu, ale ta druhá fantastická. Nejlepší konec detektivky, který jsem četla. Když už si myslíte, že je vyřešeno, příjde další a pak zase další rozuzlení. Doufám, že další dva díly nezklamou.
No páni!
Nějak nevím co k tomu dodat. Trvalo mi hrozně dlouho dobu, než jsem tuto knihu dočetla. Vážně hoodně dlouho dobu. Ale popravdě musím říct, že i když jsem ji četla takhle dlouhý časový interval, kniha mě v posledních chvílích naprosto ohromila a to jsem myslela, že už to není možné.
Co se týče první poloviny knihy - táhne se, ale o tom se už hovořilo mnohokrát. Je to stále dokola omílané téma. Sice je tam pár skvělých odstavců, ale to je asi tak vše - což byl důvod proč jsem číst přestala. Nedávno jsem se ke knize vrátila a byla jsem mile překvapená. Po pár stránkách se děj vyvinul v poutavý příběh, plný zvratů, otazníků, nadějí a ... lásky.
Nebudu zde rozebírat děj, protože ten je to nejdůležitější na díle "Muži kteří nenávidí ženy" a s každým prozrazeným řádkem se Vám odkrývá celá jeho podstata. Rozhodně byste nechtěli, abych Vám prozradila něco, co si nepřejete. :)
Proto říkám: "Zkuste tu půlku vydržet a pak rozhodně nebudete litovat, že jste se do tohoto díla pustili. Né vše co začíná jako nudný příběh, se v nudný příběh nutně musí vyvinout. Zkuste to."
Dobrá četba. I obě pokračování. Filmy doporučuji. Herecké obsazení hlavních hrdinů se opravdu povedlo. Nedávno běžely na ČT2, snad někdy zopakují
Velmi pěkné a poutavé čtení. Zfilmovanou verzi jsem neviděl a asi si ji ani nepustím. Ne proto, že se mi to nelíbilo, ba naopak. Právě, že kniha se mi líbila dost. Jsem zvědav na Dívku, která kopla do vosího hnízda. Určitě to bude podobný zážitek, možná i lepší...
Stieg Larsson to dokázal.
Nejen, že jsem si zamilovala nový literární typ v podobě Lisbeth Salanderové, která je napsaná naprosto realisticky a zcela přirozeně, ale po jejím nástupu na scénu jsem se od knihy nedokázala odtrhnout - i po přečtení poslední stránky ve mne dozrávaly dojmy.
Příběh je skvěle promyšlený, autor Vás vodí za nos, a Vy se necháte. Z úplné temnoty začíná zářit tenký pruh světla, za nímž se spolu s Mikaelem vydáváme, a je to opravdu dlouhá cesta za světlem, a bůhví, co se skrývá ve stínech.
Za mne stoprocentní doporučení pro všechny milovníky drsnějších detektivek - tato knížka je zřejmě to nejlepší, co se za poslední dobu v tomto žánru urodilo.
Napínavé, čtivé, dokonale zamotané v několika rovinách. Mnohem silnější zážitek než film, přestože jsem ho nestandardně viděl dřív, než jsem se pustil do knihy. A také jsem pochopil, kde vzali tvůrci seriálu Most (Bron) inspiraci pro Sagu Noren.
95 % (v tuto chvíli 2713 hodnotících, 93 %).
Chvíli mi trvalo, než jsem se prokousala začátkem a zvykla si na všechna ta švédská jména.
Pak jsem se od knížky nemohla odtrhnout do půl 3 do rána.
+ Příběh, postavy, způsob psaní
Stieg Larsson je génius. Dát dohromady takový příběh....nemám slov. Velmi se mi líbilo filmové zpracování všech tří dílů ( + novější verze) a i komiksové zpracování, ale na knížku to prostě nemá. S chutí se pouštím do druhého chodu. :D
Nesúhlasím,že kniha má pomaly rozbeh. Kniha je od prvej vety neuveriteľne napínavý a dokonale premyslený thriller ! Napriek tomu,že kniha je pomerne krátka je v nej množstvo vrstiev. Príbehy sú tu v podstate prepletené a zdanlivo spolu nesúvisia ale je to len zdanie. Autor si dokonale preštudoval všetko čo sa týka tém všetkých príbehov. Je to novinárska práca, finančníctvo a ekomonika, história švédskeho nacizmu, súdnictvo a policajná práca a nesmiem zabudnúť na dobré znalosti z IT a hlavne hackingu a sveta okolo toho súvisiaceho. Trošku by som súhlasil s tým,že autor viacmenej plocho a chladne opisuje postavy a ich jednanie....je to možno spôsobené prekladom....a možno je to proste severský spôsob vyjadrovania sa. Príbeh ma pohltil a bol dostatočne napínavý aby udržal moju zvedavosť. Videl som obe filmové adaptácie ako švédsku tak aj americký remake a predsa knižný príbeh bol pre mňa dôvodom aby som pri knihe sedel a stotožnil sa s tým ako to autor pojal. Som zvedavý na druhý diel ktorý už čaká na to aby som ho otvoril.
Trochu mě ta knížka zklamala, asi vzhledem k očekávání, která jsem měl kvůli jejímu hodnocení na zdejším fóru. Přiběh je sice dobře vymyšlený, ale jeho podání se mi už tolik nelíbilo. Jazyk takový sterilní, bez emocí, postavy ploché, bez hlubšího vhledu do jejich psychiky. Docela mě iritoval ten lamač ženských srdcí a sexuální superman Blomkvist. No a ten zdlouhavý novinářský happyend, který vlastně s hlavním příběhem ani moc nesouvisel, jsem už v podstatě četl jen ze setrvačnosti. Dal bych tak 70 %, kdyby to šlo.
zajímavá knížka, chytlavá...začátek možná trochu nezáživný ale to je tak asi u všech knížek... čte se to samo
Detektivky a thrillery nebyly nikdy můj šálek čaje . Až do té chvíle , nežli jsem vzal do ruky první díl Milenia... Ještě jsem nebyl ani v polovině knihy ,a už jsem běžel do knihkupectví koupit zbylé dva díly . Larsson mi otevřel vrátka k detektivce , a obzvlášť k severským autorům. Děkuji . Škoda , že už nic nenapíše .
NÁDHERA!!!!!! Hodně dobrá, skvělá detektivka. Velmi napínavý příběh, zajímavé postavy. Co nejdříve si pustím film, a okamžitě jsem se pustila do druhého dílu této trilogie. Rozhodně všem doporučuju!!!
vraždy detektivní a krimi romány zfilmováno sérioví vrazi tajemství hackeři pomsta psychická traumata psychologické thrillery švédské detektivky rodinná tajemství dobro a zlo světová literatura napětí a spádAutorovy další knížky
2008 | Muži, kteří nenávidí ženy |
2009 | Dívka, která si hrála s ohněm |