Muži, ktorí nenávidia ženy

Muži, ktorí nenávidia ženy
https://www.databazeknih.cz/img/books/89_/89626/muzi-ktori-nenavidia-zeny-89626.jpg 5 8335 8335

Milénium / Millennium série

1. díl >

Novinár Mikael Blomkvist je odsúdený za ohováranie významného švédskeho podnikateľa a snaží sa uniknúť pozornosti médií hlavného mesta. Priemyselný magnát Henrik Vanger, žijúci v severnom Švédsku, ho poverí úlohou napísať kroniku svojej rodiny, ktorou v skutočnosti sleduje jediný cieľ: objasniť záhadné zmiznutie svojej netere Harriet v lete 1966. Blomkvist pri písaní kroniky, aj s pomocou geniálnej hackerky Lisbeth Salanderovej, čoraz hlbšie preniká do záhad rodiny a odhaľuje pravdu o mužoch, ktorí nenávidia ženy.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: , Ikar (SK)

Män som hatar kvinnor, 2005

Smyl
07.08.2012 3 z 5

Začátek mě chytnul, ale potom přišlo asi 150 stran, kterými jsem se prokousal v naději, že se děj zase rozjede. A rozjel. Následoval kus, který jsem zhltl během jedné noci. Když ale došlo k rozuzlení celé zápletky, tak jsem koukal, že mám před sebou dalších asi 100 stran, které už jsem dočetl jen s vynaložením maximálního sebezapření - co kdyby se náhodou odehrálo ještě něco zlomového. A neodehrálo. Celkově kniha není žádný propadák, který nemá cenu otevírat, ale titulek ,,Winner crime thriller of the year 2009'' je na obálce napsán spíše z důvodu slabé konkurence v onom roce.

deynna
04.08.2012 5 z 5

Nepatřím mezi čtenáře detektivního žánru a o této knize jsem to předem nevěděla, ale přečetla jsem ji téměř jedním dechem. Hodně chytlavě napsané, zajímavé - zaujalo a s chutí jsem sáhla i po dalších dvou dílech.

knihomoli
03.08.2012

Poctivě jsem se snažila, ale nepodařilo se mi touto knihou prokousat. Jedna z mála knih, kterou jsem začala číst a nedočetla do konce. Bohapustá nuda.

princesse
25.07.2012 4 z 5

Docela dobra detektivka, ale ten humbuk co se kolem teto trilogie dela zas tak moc nechapu. Souhlasim s temi, kterym prvnich 100 az 150 stran trvalo nez se zacetli. Mela jsem stejny problem. Pak se to rozjelo, i kdyz neustale vareni a konzumace sileneho mnozstvi kavy a delani oblozenych chlebu me taky misty rusilo. Jak rikam docela dobra detektivka, ale ze by to byla zas takova pecka jakou jsem diky medializaci cekala, to teda nebyla. Druhy i treti dil si klidne prectu, ale urcite se na ne nevrhnu s neutuchajici chuti a kdybych zbytek uz necetla, tak to taky preziju.

Darf...
11.07.2012 5 z 5

Skvělá kniha. Někdy tedy trochu zdlouhavé opisování situace, ale po pár stranách si na toto výpravné pojednání člověk zvykne. Jinak opravdu velmi čtivá kniha. Už dlouho jsem nebyla do četby tak zažraná.

Shashlick
08.07.2012 3 z 5

Mno nevím, zas tak úžasná kniha to podle mě není. Zmiňování názvů různých programů a neustálé jezení obloženého chleba mě dost rušilo. A ani mi nepřijdou odhalené zločiny tak šokující, aby se Mikaelovy muselo dělat až fyzicky špatně. A Lisbeth sice má své podivínské chování, ale i u ní se mi zdá, že se celkem mění. Děj se pohybuje sotva v jedné polovině knihy, jinak jsou tam nějaké ekonomické nezajímavé věci. Tak nevím, o čem ta kniha vlastně vůbec je.
Nakonec to vypadá, že se Muži, kteří nenávidí ženy prodávají jen díky smrti jejich autora.

HannyC
29.06.2012 5 z 5

Knížku jsme dostala jako nečekaný dárek ... název mě trochu děsil ... ale zkusila jsem začít ... a pak prostě nešlo skončit :) ... úžasná knížka z které mrazí ... konec dobrý všechno dobré :) u mě za pět hvězd ...

iresim
27.06.2012 5 z 5

Detektivky moc nečtu, ale lepší neznám. Těch "severských" je tu teď hodně, občas se mi spletou dohromady, ale tohle nad nimi vítězí. Nevím, jestli budu chtít vidět filmy (obě zpracování), abych si nepokazila dojem.

Zuzvil
26.06.2012 3 z 5

Já nějak nevím, asi jsem této trilogii (původně trilogii, teď už je snad jakoby 6 dílů, které píše dále jiný autor) úplně na chuť nepřišla, snad i výjimečně mužů říct, ze se mi víc líbilo filmové zpracování. Čtivost zaručena, ale nadšení se nekonalo. Začátek velmi zajímavý, konec naopak prapodivný. Chvilkami jsem se v ději ztrácela, kniha mohla mít klidně o pár stran méně a na její vypovídající hodnotě by určitě neztratila. Pokud jste ale dosud nesáhli po severském autorovi (o čemž velmi pochybuji), tak knížky tohoto autora můžu doporučit.

Lulla71
20.06.2012 5 z 5

Tenhle první díl je z celé trilogie nejlepší... možná ne ani tak že je jiný než zbylé dvě knihy, ale že je jiný než ostatní detektivky. Larsson napsal něco čemu uvěříte, že se to skutečně stalo a přitom budete ohromeni a strženi dějem. Něco podobného jsem zažil jen u Browna, ale tam se nad jeho honičkama a dějovýma zvratama pousmívám a nevěřím jim - tohle je jiný. Mluví se teď o boomu severských detektivek, ale tohle bylo první a zatím se tomu nic nevyrovnalo.... Nesbø je proti Larssonovi druhořadý pisálek.

Bobow
17.06.2012 4 z 5

Nejlepší ze všech tří dílů

slaava
07.06.2012 5 z 5

Skvělá knížka, která chytne a nepustí. Dlouho se mi nestalo, že bych se do nějaké knihy tak "zažral" a hltal další (a další) stránky v touze odhalit, jak to tehdy vlastně bylo. Pro mě jedna z TOP knížek, které jsem měl tu čest číst!

dadu
05.06.2012 5 z 5

Stačí přečíst pár stránek a už se od knihy nemůžu odtrhnout. Velice poutavé, příběh z reálného světa. Nenechte se ovšem zmanipulovat filmem. Každopádně doporučuji přečíst nejprve knihu a poté si pustit film. Tuto knihu doporučuji.

OldaB
03.06.2012 5 z 5

Čteno bohužel až po shlédnutí filmu, ale přesto strující a výborné čtení.

meinita
03.06.2012 5 z 5

naprosto strhující knížka, cca od půlky jsem nadokázala přestat!

janina.kub
01.06.2012 5 z 5

doporučuji !!
po přečtení komentářů jsem se "bála" prvních 100 stránek - zbytečně

a jen dodám, že koupě spodků se objevila zhruba v několika větách rozházených asi tak na dvou stránkách :-)

Textor
31.05.2012 5 z 5

Napínavá kniha se strhujícím rozuzlením,jedna z nejlepších krimi potažmo thriller které jsem kdy četl.

Fidlal
29.05.2012 5 z 5

Jsem nevděčným čtenářem detektivek. Kdyby pes baskervillský rozcupoval všechny hlavní hrdiny, pokrčil bych ramenem a četl něco jiného. Tato kniha je však román se vším všudy. "Hlavní zápletku" vnímám spíš jako kostru. Na knize mě hodně bavilo právě takové to "zdržování" od hlavní zápletky. Postupné vykreslování vcelku výstředních postav a jejich charakterů..
Co však oceňuji nejvíce? To zasazení do současnosti a řešení současných problémů jako je etika v žurnalistice nebo korupce (je to tak trochu příručka k praní špinavých peněz). A nesmím samozřejmě zapomenout na problematiku zneužívaných žen a na to, že tento společenský problém málokdy vyplave na povrch.
Komické je, že jedna z hlavních postav se nám fyzicky vůbec nedostane do zorného pole. Je to postava průmyslníka Hanse-Erika Wennerstroma. (Jeden z nejzajímavějších padouchů, ačkoliv to tak ve zkutečnosti nevypadá.)
BRAVO! Po zkouškovém období se pustím do dalšího dílu.

Horxus
28.05.2012 5 z 5

S pár komentáři tady nesouhlasím. Chápu, že někomu kdo čekal thriller s honičkama s Danielem Craigem to může připadat nudné, ale zamyslete se: tvrdil někdo, že to je thriller (tedy myslím ta knížka)? Řadí se do kategorie detektivek a to tedy alespoň pro mě neznamená samé střílečky a krev. Uznávám, že některé části, kde se jednalo o politiku a ekonomii byly jemně nudné, ale zato probírání skandální historie jedné rodiny mi přišlo úžasné. Zbožňuju šťourání se v temné historii, a díky tomu, že jsem nejdřív přečetla knihu a pak až koukala na film, jsem se nepřipravila o to velké překvapení, které mě dostalo do kolen. A i když posledních 100 stránek už nemělo tak velký spád, pořád si zaslouží pořádné hodnocení.

laydee
25.05.2012 4 z 5

Výborná knihy, konečně jsem ji včera dočetla. Přečetla bych ji za tři dny, nebýt toho, že musím taky do práce :) Moc se mi líbila, ani na jedné stránce mě nenudila, byla jsem napjatá až do konce. Moc pěkná, ale do druhého dílu se mi zatím nechce.