Milovníci knížek
Jiří Žáček , Miroslav Huptych
Poetické fotomontáže Miroslava Huptycha, výběr aforismů světových autorů a myslitelů k tématu psaní a čtení knih a v neposlední řadě úvahy, fejetony, epigramy i verše padesáti českých spisovatelů, to všechno dělá z knihy Milovníci knížek milý a přátelský dárek pro každého zapáleného čtenáře. Autorská dvojice Miroslav Huptych a Jiří Žáček vydala už před lety antologii českých aforistů. Sami jsou známými českými básníky.... celý text

Protože Ježíšek ví, že mám ráda Jiřího Žáčka, nadělil mně tuhle knížku. A já do ní od té doby stále nahlížím. Nečtu ji od začátku do konce, to autoři ani nedoporučují. Kde ji náhodně otevřu, tam čtu. A při každém otevření najdu něco co mne okouzlí, něco nad čím se usmívám, něco nad čím se zamyslím. Prostě NĚCO.
Už jsem v ní přečetla asi všechno a tak začínám znovu lehce nahlížet, abych objevila něco co jsem přehlídla.
Proč je dobré umět číst
Radek Malý
Proč je dobré umět číst?
Abys věděl, co se píše
v denním tisku ptačí říše:
že je v lese málo hnízd.
Proč je dobré umět psát?
Abys mohl napsat psaní:
Koupím hnízda, bez meškání,
a to aspoň padesát.
Když už otevřeš knihu, vstup. Je to jen jeden z mnoha z mnoha labyrintů.
Jako život. Nemáš co ztratit.
Leda čas. A ten ti nepatří. L.Brožek

Není to ono. Je to jako týden se živit jednohubkami. Ale je fakt, že autoři nedoporučují číst knihu postupně a sami nabádají, že to je kniha ke čtení „nazdařbůh, mimo obvyklou trasu začátek-konec“. Nicméně mně osobně ty jednohubky přišly oschlé. Není to výčitka, jen reflexe, že kniha je (celkem přirozeně) heteronormativní. A mně prostě genderové stereotypy nechutnají. Ale i to autoři už v úvodu také předesílají, když se s knihou „významných českých spisovatelů“ obrací na „laskavé čtenáře a spanilé čtenářky“.

Musím říct, že na to, jak je kniha "neobsáhlá", resp. že je sestavena z krátkých příspěvků různých autorů a pak citátů, aforismů apod., četla jsem ji hrozně dlouho.
Fakt je, že nezřídka jsem spousty citátů nepochopila (nevylučuji, že je to vina nízkého věku, starší, sečtělejší možná pochopí), nezřídka mě příspěvky autorů nebavily, ale druhá polovina knihy se mi četla už snáze. Možná jsem si zvykla, možná jsem se lépe soustředila, ale pak už se mi to opravdu líbilo.
Jsou tam zajímavé věci, vybízející k přemýšlení a opravdu to není kniha, kterou byste měli přečíst na jeden zátah. Ani já jsem to nedokázala. Pár dní jsem třeba vůbec nečetla, pak jen chvilku, pak ji zase odložila. Myslím, že je to tak lepší. Ale knihu můžu doporučit.
Tato nádherná kniha vzdává hold literatuře.
Listování v ní je jednoduše požitek.
Je plná citátů a zamyšlení o knihách, psaní, autorech, múzách, poezii... S některými citáty jsem si dovolila rázně nesouhlasit, s dalšími jsem ihned splynula.
Některé úvahy českých autorů se mi velmi líbily a pohladily, jiné mi toho příliš neřekly...
Celkově však knihu hodnotím tak, že potěší každého milovníka četby.
A ty fotomontáže mě někdy nadchly více než protější popsaná stránka. Spoustu z nich bych si pověsila na zeď.
Toto dílko je radost...
Děkuji.