Milovníci knížek přehled
Jiří Žáček , Miroslav Huptych
Poetické fotomontáže Miroslava Huptycha, výběr aforismů světových autorů a myslitelů k tématu psaní a čtení knih a v neposlední řadě úvahy, fejetony, epigramy i verše padesáti českých spisovatelů, to všechno dělá z knihy Milovníci knížek milý a přátelský dárek pro každého zapáleného čtenáře. Autorská dvojice Miroslav Huptych a Jiří Žáček vydala už před lety antologii českých aforistů. Sami jsou známými českými básníky.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Milovníci knížek. Přihlašte se a napište ho.
Protože Ježíšek ví, že mám ráda Jiřího Žáčka, nadělil mně tuhle knížku. A já do ní od té doby stále nahlížím. Nečtu ji od začátku do konce, to autoři ani nedoporučují. Kde ji náhodně otevřu, tam čtu. A při každém otevření najdu něco co mne okouzlí, něco nad čím se usmívám, něco nad čím se zamyslím. Prostě NĚCO.
Už jsem v ní přečetla asi všechno a tak začínám znovu lehce nahlížet, abych objevila něco co jsem přehlídla.
Proč je dobré umět číst
Radek Malý
Proč je dobré umět číst?
Abys věděl, co se píše
v denním tisku ptačí říše:
že je v lese málo hnízd.
Proč je dobré umět psát?
Abys mohl napsat psaní:
Koupím hnízda, bez meškání,
a to aspoň padesát.
Když už otevřeš knihu, vstup. Je to jen jeden z mnoha z mnoha labyrintů.
Jako život. Nemáš co ztratit.
Leda čas. A ten ti nepatří. L.Brožek
Není to ono. Je to jako týden se živit jednohubkami. Ale je fakt, že autoři nedoporučují číst knihu postupně a sami nabádají, že to je kniha ke čtení „nazdařbůh, mimo obvyklou trasu začátek-konec“. Nicméně mně osobně ty jednohubky přišly oschlé. Není to výčitka, jen reflexe, že kniha je (celkem přirozeně) heteronormativní. A mně prostě genderové stereotypy nechutnají. Ale i to autoři už v úvodu také předesílají, když se s knihou „významných českých spisovatelů“ obrací na „laskavé čtenáře a spanilé čtenářky“.
Kniha Milovníci knížek v seznamech
Tato nádherná kniha vzdává hold literatuře.
Listování v ní je jednoduše požitek.
Je plná citátů a zamyšlení o knihách, psaní, autorech, múzách, poezii... S některými citáty jsem si dovolila rázně nesouhlasit, s dalšími jsem ihned splynula.
Některé úvahy českých autorů se mi velmi líbily a pohladily, jiné mi toho příliš neřekly...
Celkově však knihu hodnotím tak, že potěší každého milovníka četby.
A ty fotomontáže mě někdy nadchly více než protější popsaná stránka. Spoustu z nich bych si pověsila na zeď.
Toto dílko je radost...
Děkuji.