Miluju postavy z podsvětí
William Seward Burroughs
S Williamem S. Burroughsem hovořil Conrad Knickerbocker.
Rozhovor s jedním z představitelů beat generation o drogách, psaní, pohledu na svět a o tom, jak velmi precizně získával materiál ke svým knihám. Více než z poloviny hovoří o scénách a postavách ze svých knih, takže kvůli lepšímu zorientování by pro mě bylo asi rozumnější si nejprve nějaké knihy od Burroughse přečíst a až poté zvolit tuto útlou knížečku, i tak ale velmi zajímavé čtení.
Zajímavé počtení. Nic převratného se nedovídáme, ale Borroughs nás zasvěcuje do střihů, osvěcuje pozadí některých svých postav, trošku mě postraší svojí vsuvkou o reklamách ( proč se stávají dystopické vize budoucnosti intelektuálů realitou ? ), rekapituluje svoji pouť po kontinentech, atd. Měl jsem pocit, jako bych s ním doopravdy mluvil.
Burroughs se sice zdá být temný a chaotický, nicméně jeho názory a cíle jsou jasné; za tím vším chaosem tkví touha téměř naivní: pomoci ku záchraně planety.
2003 | Nahý oběd |
2002 | Feťák |
2004 | Teplouš |
2009 | A hroši se uvařili ve svých nádržích |
1995 | Ohyzdný duch |
Super rozhovor s Burroughsem, kdyby to tak chtělo mít 500 stran! Starouš Lee v tom měl jasno, no, kdyby takových bylo víc.