Mise Haiti: Pět měsíců českého chirurga s Lékaři bez hranic
Tomáš Šebek
![Mise Haiti: Pět měsíců českého chirurga s Lékaři bez hranic Mise Haiti: Pět měsíců českého chirurga s Lékaři bez hranic](https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/477782/bmid_mise-haiti-pet-mesicu-ceskeho-chiru-aaS-477782.jpg?v=1627747560)
Představte si hádanku: Máte Haiťana s otevřenou zlomeninou holenní kosti, 4 ocelové hřebíky, karbonovou trubku, manuální vrtačku a na 15 minut k dispozici anesteziologa, abyste toho pacienta opravili. Jaký bude váš postup? Nadčasový příběh přibližující dvě mise Lékařů bez hranic v letech 2010 a 2012 na Haiti zasaženém ničivým zemětřesením je psán uvolněným reportážním stylem, který na jednu stranu popisuje reálie humanitární mise po ničivém zemětřesení a práci humanitární organizace v zemi, kde je doktorů jako šafránu, z druhé strany odlehčenou formou a někdy až naturalisticky vykresluje čtenáři každodenní život v projektu a prostředí, které je na hony vzdálené životnímu i medicínskému standardu, na jaký jsme v Evropě zvyklí.... celý text
![jasminecka jasminecka](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![3.5 z 5 3.5 z 5](img/content/ratings/35.png)
Autorova prvotina, k jejimuz cteni jsem se dostala az po dlouhe dobe. A jsem za to rada. Nevadi mi peprna rec, otravuje me "cesky dialekt". Tema skvele, snad jeste z tohoto prostredi neco napise...
![Doubravka1975 Doubravka1975](https://www.databazeknih.cz/img/users/16_/166897/m_doubravka1975-4Jw.jpg?v=1690783232)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Moje poslední čtená kniha od autora. A jeho prvotina. Jak knížka, tak mise s Lékaři bez hranic. Tentokrát na Haity. V roce 2010 na tři měsíce a v roce 2012 na dva měsíce. Opět zajímavé a drsné životní příběhy s veselými , ale i bohužel se smutnými konci.
Baník pi..., Baník pi... Všem !!!
PS: takhle kniha začíná i končí :):) + palec nahoru :):)
Když v práci některý z kolegů řekne to slovo na p. ....já většinou dodávám Baník :):) na odlehčení situace . A jen na svoji obhajobu, já tohle slovo neříkám, já mám oblíbené úplně jiné sprosté slovo
![ZuzanaZ83 ZuzanaZ83](https://www.databazeknih.cz/img/users/32_/324196/m_zuzanaz83-DrX.jpg?v=1694969712)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Velmi zajímavá kniha o tom, jak strašně dobře se tu máme. Protože na Haiti je to úplně jiný svět....
První polovina vyprávějící o první misi, se mi četla hůře. Nejsem lékař a na mě tam bylo hodně odborných termínů. Ale chápu to, šlo především o zápis pro "zapisovatele". Druhá část už byla skvělá.
Pan doktor, stejně jako všichni v organizaci Lékaři bez hranic, jsou pro mě hrdinové.
![Noisette73 Noisette73](https://www.databazeknih.cz/img/users/30_/308359/m_noisette73-pFY.jpg?v=1679173511)
Nehodnotím, zaprvé to nejde protože tohle je život a za druhé kniha ke mě přišla ve špatnou chvíli, kdy řeším vleklé zdravotní potíže a doufám, že i tak bude vše v pořádku, ale bojím se neboť to přišlo v nejméně vhodnou chvíli, snažím se, ale být pozitivní. :D Ale číst o utrpení druhých a doktorech se mi teď nechtělo. Ale obdivuji pana doktora a určitě se ke knížce vrátím v lepší dobu.
![brabofka brabofka](https://www.databazeknih.cz/img/users/14_/14756/14756.jpg?v=1381127953)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Haiti voe. Tak to prostě chodí. Obdivuji toho člověka. Začala jsem již zprávou z Jemenu. V porovnání s tou knihou je znát že měl už něco napsáno a tímto Haiti, že začínal. Nicméně to vůbec není na škodu. Zde si ještě mohl dovolit psát více v detailu a také na fotkách je to vidět. Za mě 5*. Banik pi*o, Banik pi*o všem. Hough.
![lucka1998 lucka1998](https://www.databazeknih.cz/img/users/21_/217813/m_217813-2l5.png?v=1514579868)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Když se lékař rozhodne, že potřebuje zažít něco jiného a jede s MSF na misi na Haiti. Popis situací a zranění doložené mnoha fotkami je až neuvěřitelné. Jak několikrát píše autor "Jak lidi tyto zranění vůbec můžou přežít, případě se tak rychle zotavovat...?"
![kyticka152 kyticka152](https://www.databazeknih.cz/img/users/69_/69294/m_69294-SsW.jpg?v=1459854945)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Kniha se mi moc líbila. První jsem si musela zvyknout na styl psaní spisovatele, ale potom jsem si stránky jenom užívala. Spisovatel nám nenásilnou a uvolněnou formou ukazuje odbornou pomoc na Haiti. Jeho sarkastické, ale trefné poznámky dodávají šťávu a tvář samotné knize. DOPORUČUJI k přečtení!!!
![Aivlis Aivlis](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Autentické čítanie - dané asi tým, že to píše človek, ktorý všetko zažil na vlastnej koži. Pútavé, zaujímavé. Až sa nechce veriť, v akých podmienkach možu ľudia žiť a na rozdiel od nás, ktorí žijeme v blahobyte, sú šťastnejší a usmiati.
![Aati Aati](https://www.databazeknih.cz/img/users/21_/215183/m_aati-s8U.jpg?v=1576426850)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Doktora Tomáše Šebka sleduju na sociálních sítích už "nějaký ten rok". Takže už byl nejvyšší čas se pustit i do nějaké jeho knížky. Jako první na mě v regálu knihkupectví vykoukla jeho prvotina.
Kniha mi dala všechno, co jsem od ní očekávala. Zejména zajímavou sondu do naprosto odlišného konce světa; do národa, který bojuje s nepřízní osudu po svém; ale také do organizace Lékařů bez hranic. Všechno doplněno o řadu fotografií, které dokreslují, jaký je vlastně na Haiti život. Tady tato už tak pořádně nabitá směs zážitků a dojmů je pěkně podtržena autorovým smyslem pro humor, i když někdy poněkud peprným. Ono to tam ale sedí (slovy autora) "jako prdel na hrnec".
Knížku doporučuju. Díky stylu autora je to oddechové čtení, které však s sebou nese řadu zajímavostí a poučení. To nejdůležitější: važme si více toho, že žijeme tam, kde žijeme.
![petbrab petbrab](https://www.databazeknih.cz/img/users/27_/279106/m_petbrab-RKq.jpg?v=1563281224)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Moje první kniha od autora.
Syrový popis lékařské mise a jeho každodenní práce, kde musí často improvizovat.
Mám obdiv ke všem humanitárním organizacím, které pomáhají v zaostalejších částech světa.
Původně to byl deníkový zápis, kterým autor patrně pouštěl ventil. Proto patrně i ta občasná vulgarita.
Jako plus vítám skvělý formát knihy, množství fotek i přiznání, že nejde jen o humanitární smýšlení ale i o zkušenost, adrenalin, endorfiny a návykovost.
Jako mínus mi vadilo, že autor častokrát předhazuje, že není chytrý, má jednu mozkovou buňku apod. Jistě si to o sobě nemyslí a hází tím jen čtenáři udičku.
![Vydra57 Vydra57](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Pro insidera nefalšované dobrodružství, syrová chirurgická medicina plná odvahy, invence , zručnosti a nasazení celého doktora. To už se dnes v Evropě nevidí a nedá zažít.
Podáno živočišnou formou , která nenudí a nadchne.
![Miškus Miškus](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Kniha se mi moc líbila. Je smutné, že v jiných zemích není tak vyspělá zdravotnická péče jako u nás. Knihu doporučuji.
![Kučí84 Kučí84](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Pro me jiz 3.kniha od T.Šebka a opet vyborne pocteni. Nejvic me na tom bavi ten kontrast nekdy neuveritelnych a straslivych nehod,ktere Tomas proklada svymi postrehy o zvyklostech mistnich a nevsednich zazitcich i mimo operacni saly..
![Jarka_rybář Jarka_rybář](https://www.databazeknih.cz/img/users/32_/327550/m_jarka-rybar-B0m.jpg?v=1602762539)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Velmi pěkná kniha. Četla jsem ji až po Misi Afganistán a Nebi nad Jemenem, takže jsem si chvíli zvykala, že tady to není o válce, ale o jiné katastrofě. Bylo to jiné, ale hezké, došlo trochu i na život lidí z Haiti.
![Vera1718 Vera1718](https://www.databazeknih.cz/img/users/91_/91410/m_91410-xZg.jpg?v=1475787879)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Kniha se četla celkem dobře a bylo rozhodně zajímavé dozvědět se něco o podmínkách na Haiti i o organizaci Lékaři bez hranic.
Je ale pravda, že mi chvílemi docela trvalo se zorientovat v těch latinských názvech a asi tak v půlce knížky jsem se začala trochu bát, že to bude pořád jen o zlomeninách a zraněních. Naštěstí nebylo :). Určitě cením, že se autor dokázal rozepsat i o svých pocitech během mise. Jen jsem čekala, že v knížce bude trochu víc zmíněné to tragické zemětřesení.
![Kopretina_aku Kopretina_aku](https://www.databazeknih.cz/img/users/13_/13750/13750-tr2.jpg?v=1421266777)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Je to sice první kniha, ale čtu jí téměř jako poslední. Oceňuji více fotografií, než je v následujících knihách. A vulgarismy mi vůbec nevadí. Prostě to tak nějak patří k autorovi a jeho stylu psaní. Baví mě. A taky ho obdivuji a vážím si ho jako lékaře, který má úctu k pacientům i kolegům.
![zaneta3009 zaneta3009](https://www.databazeknih.cz/img/users/20_/201341/m_zaneta3009-65acf69b5e9a0.jpg?v=1705834139)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Knihy od pana Šebka naprosto miluji. A ani jeho první kniha nezklamala. Je strašně fajn, že píše doopravdy své pocity. Až by se chtělo říct, že píše "Co na srdci, to na jazyku/na papíru". Velice mě šokovala návštěva v cholera nemocnici.
![jana0338 jana0338](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Přečetní knihy ve mě vyvolalo tak hluboké pocity, že jsme se musela stát dárcem pro Lékaře bez hranic. Občas drsný popis situace a zranění mě jen ujistit v tom, jak hluboký obdiv si jejích práce zaslouží. Skvěle napsáno.
![pazdy15 pazdy15](https://www.databazeknih.cz/img/users/16_/163175/m_pazdy15-c2q.jpg?v=1567805878)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Bezvadné vyprávění i příběh... hlavně ta akce. Jednu hvězdu strhnu za někdy špatně užité a ne vždy potřebné vulgarismy :)
2015 | ![]() |
2017 | ![]() |
2019 | ![]() |
2024 | ![]() |
2013 | ![]() |
Kniha je poněkud peprnější a má specifický styl psaní. Když si na to ale člověk zvykne, tak je to skvělá sonda do toho, jakým způsobem se pomáhalo na Haiti. V tomto ohledu je to vlastně jedinečná kniha svého druhu a je moc zajímavé, co všechno se dá přežít a v jakých podmínkách se dá léčit.