Mlha
Stephen King
Povídky a novely série
Supermarket se stává posledním útočištěm lidstva v boji s mimozemskými vetřelci... výlet na půdu se proměňuje v cestu do pekla... řidička objevuje vpravdě děsivou zkratku do ráje... idylické jezero může být domovem bezbřehého zla... a opuštěný ostrov se stává svědkem toho neúděsnějšího boje o přežití, jaký kdy člověk vedl. Ve vynikající sbírce dvaadvaceti povídek Stephen King opět čtenářům poodhaluje temná zákoutí své jedinečné fantazie...... celý text
Literatura světová Horory Povídky
Vydáno: 2021 , Beta-DobrovskýOriginální název:
Skeleton Crew, 1985
Vynikající. Ale varuji ty, kteří se chtějí podívat na film Mlha. Není špatný, ale konec se velmi liší a šokoval mě :D
Musím říct, že tahle kniha povídek se mi líbila. Četla se mi dobře. Některé povídky jsou slabší, ale to mně při čtení nevadilo.
Výborná kniha... Klasický King - prostě se začtete a už vás kniha nepustí. Originální nápady, skvělé zápletky a hlavně perfektní zpracování. Není, co dodat :-)
Po Noční Směně druhá nejpovedenější povídková sbírka. Vyzvidhnul bych zejména samotnou Mlhu ( kterou se povedlo skvěle převést na filmové plátno díky Franku Darabontovi, včetně odvážného zakončení ), Jaunt, Zkratku paní Toddové, Textový procesor Bohů, Prám a Plážový svět - 85 %
Přemluvil jsem se zkusit povídky od Kinga a musím říct že zatím spíše zklamání. Jsem u 13té povídky a z těch 13ti mi v hlavě zůstala doopravdy vrytá jen Mlha, Prám, trochu Opice a I povstal Kain, která se mi líbila v tom, kolik násilí je King schopen dát na pár stránek. Po přečtení těchto přijde chvíle, kdy zavřete knížku, koukáte z okna a přemýšlíte nebo jen tak koukáte a tenhle pocit miluju :3
Další jako Jaunt, Kšeft na svatbě, Muž, který nepodával pravici se četly sami a po jejich přečtení jsem ihned začal číst další povídku s přáním, aby byla lepší než předešlá.
Co jsem opravdu četl s odporem (a ne že by děj byl hrůzostrašný) byla Zkratka paní Toddové. Povídka, kde 90% textu tvoří názvy silnic jako vážně? A rádoby vstřelení děsivého děje? Fakt ne děkuji.
Zde jsou tygři, Textový procesor bohů, Plážový svět a bojím se že budou i další takové bych hodil do jednoho pytle... NUDA a absolutně nezajímavé.
Čeká mě poslední třetina knihy a doufám, že v ní najdu alespoň dvě stejně dobré povídky, při kterých tuhne krev v žilách.
U některých povídek jsem si říkala "to jako vážně, Kingu?" na můj vkus jich bylo příliš mnoho velmi slabých. Mlha se mi líbila a asi jako jedna z hodně mála se povedla její filmová verze (ta se mi dokonce asi nějakým zázrakem líbila o chlup více, než předloha). Jen nechápu proč film končí tak hrozně smutně, když v povídce je konec o něco málo méně k pláči.
Chapadla mě chytala za nohu a táhly do děje čím dál silněji. Závěr je velmi strhující (nehnutelný pohled).
Síla, jedna povídka a co v ní pan King dokáže za čáry. Velmi věrohodné prostředí, neznámí nepřítel a úžasné vyvrcholení. U filmu jsem na konci brečela, protože to bylo bestiální a kruté.
Je to průser, já povídky nemusím, ale pan King mě totálně donutil je číst. A Mlha je jedna z nejlepších zbírek povídek, co jsem kdy četl. Vřele doporučuji i film Mlha, který natočil, kdo jiný, než Frank Darabont.
Na můj vkus bylo v této sbírce povídek až moc průměrných, čímž celou sbírku srážejí dolů nicméně hodnocení hodně nahoru vytahují ty povídky, které mi svou kvalitou vzaly opravdu dech (mohu jmenovat například Mlhu, Babičku, I povstal Kain nebo například Nezmar. Ty se mnou dokázaly opravdu hodně zacloumat. Mlha je po právu ústřední povídkou sbírky, která si po ní vzala jméno. Babička je hodně hrůzostrašná a málem jsem se u ní slučně řečeno po...Kain je pro změnu hodně brutální a přitom tak krátký. Byl tak napěchovaný, že jsem se divil, jak to Stephen King dokázal všechno nacpat do pár stránek. Stejný byl i Nezmar. Balada o pružné kulce byla lahůdka takže ano, slabších povídek je tu hodně, ale o to víc budete odměněni u těch ostatních. Suprových 75% a díky za fornity. Můj obzor se opět rozšířil. S forniti fornus.
Střídají se povídky, při kterém ztrácíte dech, s povídkami, které čtete s donucením.... Do předposledního příběhu jsem knihu četla s chutí... Balada o pružné kulce byla má "stopka". Nemohla jsem se přes ni překousat a ve finále tyto poslední příběhy nedočetla.
Uffff... to bylo náročné. Přecenila jsem svoje čtenářské síly, nepatřím k milovníkům povídek a tady jich je požehnaně. Byla jsem zvědavá na povídku Mlha, kvůli té jsem si hlavně knihu půjčila, a do každé další povídky jsem se spíš nutila - hlavně seznamování se stále novými postavami mě odrazovalo. A když už to vypadalo, že se ke konci prokoušu, přišla rozvláčná (ale ne špatná) Balada o pružné kulce a zase mě na pár dní zdržela. Souhlasím s ostatními komentáři, že úroveň povídek je různá, některé zajímavé, jiné nic moc, takže jako celek hodnotím průměrně. Sbírkám povídek se pro příště vyhnu obloukem.
Mlha je opravdu skvělá novela. Líbí se mi vykreslení psychiky všech postav. Nejlepší je konec - to se autorovi fakt povedlo.
Mlha, Jaunt, Opice a Prám jednoznačně nejlepší povídky,naopak Úžina a Nona nejhorší .Kniha se mi celkově líbila,příjemné čtení.
Mlha, novela co stojí za přečtení, jako první jsem viděla film a možná proto jsem trochu byla zklamaná z knižního konce. Nevadí, stávají se i horší věci.
Některé povídky byly fajn, Opice pro mě byla asi největší TOP.. u některých jsem zase nevěděla co je jádrem pudla ...
Opice, Prám a Babička jsou povídky, které se mi líbily nejvíc. Balada o pružné kulce mě naopak vůbec nezaujala. Zbytek ok.
3/5
1993 | Osvícení |
2010 | Pod kupolí |
2001 | Zelená míle |
2008 | Svědectví |
Doporučuji všem Kingovým fanouškům!
Mlha je dokonalá, nejhnusnější je asi Nezmar, Babička a Prám, a jsou také nejlepší...
Na Zkratku paní Toddové mám mnoho odpovědí...
Zaklínadlo: Paranoia je neuvěřitelná a četla jsem ji asi osmkrát...
Zkrátka pocta autorovi...
Je to umění vychutnat si povídku... A já jsem to dokázala. Jsem přenadšená a bohužel vynořená...
Však já se zas brzy ponořím...