Mlok 2020
* antologie
Mlok (Cena Karla Čapka) série
Nová sbírka české sci-fi a fantasy prozrazuje, že známe vítězné autory a jejich práce. Už tradičně: tři mikropovídky, pět krátkých povídek, pět povídek a jedna novela… Projdeme si podivnou apokalypsou, pohádkovou variací s černým humorem a děsivým kočičím thrillerem. Čekají nás galaktičtí úředníci, upíří řádění, věštění, sázky a cesta osudu. Následuje strhující vzdor silám zla, krutý boj o záchranu duší, a vskutku nesnadné stanovení ceny za štěstí. Pořešíme problém s importem nebezpečné mimozemské drogy a otázku jak naložit se zajatým monstrem z vesmíru. Závěrem si užijeme alternativní dějiny s osudy nejen historických postav, ale také druidů. Cena Karla Čapka – to je nejprestižnější česká a slovenská literární soutěž žánru sci-fi. Prostřednictvím této sbírky se Vám dostávají do rukou nejlepší mikropovídky, krátké povídky, povídky a novela, které byly nominovány na místa nejvyšší.... celý text
Knize dávám silné čtyři hvězdy. Povídky jsou na vysoké úrovni. Měl bych-li postupně všechny ohodnotit, pak tedy:
Čajový dýchánek 4/5
Apokalypsa: 5/5
Vábnička: 3/5
Šichta: 5/5
Červený šíp: 4/5 (ale jen kvůli slovenštině)
Šaty dělaj člověka: 5/5
Vesmír se o vás postará: 4/5
Plavba cez neznámé moře: 2,5/5 (tohle mne moc nebavilo + slovenština)
Duhová sféra: 3,5/5
Netvor: 5/5
Mrtví od Krakenova moře: 4/5
Kronikář: 5/5 (velmi dobře napsané, přečteno na jeden zátah velmi rychle)
Služební cesta: 5/5
Tisíc přichutí ticha: 5/5 a za mě oprávněný vrchol knihy. Historické znalosti plus fantazie, velmi, velmi dobré
česká literatura horory sci-fi fantasy
Část díla
2008 | Tichá hrůza |
2020 | Nejkrásnější dárek |
2016 | Lesní lišky a další znepokojivé příběhy |
2015 | Dárek z pravé lásky: 12 zimních políbení |
MLOK... Můj velmi oblíbený sborník prací české (sem tam i slovenské) fantastiky a science fiction. V řadě již pětadvacátý, pro mě jakožto čtenáře teprve šestý, který jsem četl, ale i tak se opět nevyhnu alespoň lehkému srovnání se sbírkou předešlou.
Ačkoliv jsem opět hodnotil čtyřmi hvězdami, jako posledně, musím uznat, že v předešlém ročníku byl větší počet povídek, který mě zaujal a i jako celek by měl oproti MLOKu 2020 lepší hodnocení. Jenže v tomto, krom pár bravurních prací, se skrývá ještě koruna celé sbírky - a to její novela. "Tisíc příchutí ticha" je obsáhlejší práce, ale velmi dobře propracovaná, napínavá, dobrodružná... Vcelku skvělá. Ta posunula celou sbírku alespoň o hvězdu výše.
A když jsme u toho srovnávání, obálka MLOK 2020 se mi líbí daleko více, než ta minulého sborníku. Není to podstatné, nesuďme knihu podle obálky, ale... Pochválit ji můžeme.
Díky všem autorům za jejich práce a nadšení, také díky paní Vorlové, která to má vše pod křídlem.