Moc volná kůže
Olga Krajčová
Protagonisty této novely jsou čtrnáctiletá Anka, která se teprve rozvíjí v dospívající dívku a šestnáctiletý truhlářský učeň Honza, jehož snem je hrát na housle. Ale k tomuto rozhodnutí musí nejprve dozrát.
Opravdu krásný příběh pro dospívající, ovšem ze "starých časů", dnešní mládež bohužel neosloví. Mě minul, ale díky vyřazeným knihám z knihovny jsme se našli. Knihu si určitě nechám a ráda se k ní vrátím. Ta křehká láska mladých, ty zmatky... Blaho v kontrastu z dnešním rychlým světem.
Na tuto knihu jsem narazila náhodou, ihned mě však zaujala. Jedná se o velice kvalitní literaturu pro dospívající, kterou aby v dnešním světě člověk lupou pohledal. Psychologicky dobře vystavěné postavy, dobrý příběh a hlavně poeticko-filosofické vhledy, unášející realitu na druhou kolej. Jako bonus zdařilé ilustrace.
Tukové knihu jsem dostala jako dárek coby třináctiletá. Bohužel se mi tehdy nepodařilo prokousat se nezáživným zacatkem, takže jsem ji odložila s tím, že se k ní zkusím vrátit někdy později. K tomu později ale nikdy nedošlo. Dnes bych ji možná hodnotila pozitivněji.