Modré jezírko
Jan Suchl
Příběhy lesních zvířátek, určené dětem mladšího školního věku. Pohádkové příběhy zvířátek od Modrého jezírka rozdávají radost a pohodu už třetí generaci dětí. Měsíc provází pět zvířátek na cestě k Modrému jezírku. Půvabná pohádka s ilustracemi V. Daneše pro děti do deseti let... celý text
![Indriel Indriel](https://www.databazeknih.cz/img/users/34_/346635/m_indriel-pJp.jpg?v=1612019048)
Četla jsem znovu první vydání z roku 1961. Obal knihy je modrý s rákosem a měsíčkem odrážejícím se v hladině. Byla to moje oblíbená kniha z dětství. Ráda jsem si ji připomněla
![Finn123 Finn123](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Pečlivě opatruji tuhle knížku z roku 1961.
Provázela mě celé dětství,byla mojí nejoblíbenější.
Četl jsem ji stále dokola a pořád mne bavila!
1973 | ![]() |
1987 | ![]() |
1972 | ![]() |
1987 | ![]() |
1977 | ![]() |
Tohle byla pěkná a nápaditá dětská knížka.
Vypadá to, že Jan Suchl měl docela načteného Pána Prstenů. Máme tady družinu zvířátek, která putují světem, získávají po cestě kamarády a vlastně tak budují typickou fantasy družinu, která putuje k Modrému Jezírku.
Autor se s tím moc nepáře, o mrtvoly tady není nouze a naše zvířátka mají po cestě k jezírku docela slušný bodycount. Máme tady i typického záporáka - Kunu, která terorizuje obyvatele jezírka a s kterou má naše družina na konci pořádně vygradovanou závěrečnou bitvu.
Jinak je to psané poměrně poeticky, k postavám kocoura Mžourka, housera Sykavce, srnky Renky a dalším jsem přilnul určitě víc, než syn, kterému jsem to četl.
Určitou brzdu od příběhu tady ale představují epizodky, kdy jedno ze zvířátek vypráví ostatním nějaký příběh. Samy o sobě tyhle mini příběhy nejsou špatné, ale trochu zdržují.
Celkově je to osobitá a originální knížka, vlastně takový malý román s jedním velkým uceleným příběhem.