Moje máma Jana Brejchová
Tereza Brodská

Tato kniha je životním příběhem herečky Jany Brejchové, jedné z největších českých filmových hvězd, zachycený její dcerou Terezou Brodskou. Na podkladě společných rozhovorů přibližuje úspěšnou filmovou kariéru herečky, která v šedesátých letech zářila také na evropské scéně. Vypráví o spolupráci s filmovými kolegy, kteří byli součástí její profesní kariéry někdy i osobního života. Setkáme se s režiséry Jiřím Krejčíkem či Milošem Formanem a nahlédneme do zákulisí natáčení s herci jako Pierre Brice nebo Jan Werich. Kniha je současně neobvykle otevřenou výpovědí o soukromí slavné herečky, o jejích partnerech a komplikovaných rodinných vztazích. Literárně zpracovala Jana Podskalská.... celý text
Literatura česká Biografie a memoáry Obrazové publikace
Vydáno: 2022 , Universum (CZ) , WWA photovíce info...

Moc hezky zpracovaná biografie. Tento typ knih příliš nevyhledávám, ale na první pohled mě kniha zaujala svým zpracováním a myslím, že velmi dobře vybranou fotkou na obálce, kde paní Brejchová opravdu působí jako hvězda a módní ikona. Ve vyprávění a vzpomínkách se střídají Jana Brejchová i Terezka Brodská, vzpomíná se jak na život herecký, tak i na osobní, obsahuje spoustu krásných fotografií a čtení ubíhá velmi rychle. Protože život slavných jsem nikdy moc nesledovala, tak jsem se tady dozvěděla i spoustu pro mě překvapivých věcí z jejich soukromých životů.
Jen mi na konci bylo opravdu líto Terezy, když položila poslední otázku, jestli její máma něčeho v životě opravdu lituje, myslím, že čekala nebo možná doufala v jinou odpověď.

Kniha se mi fakt líbila. Je dobré, že jsou tam vzpomínky na stejnou věc od Jany Brejchové i její dcery Terezy Brodské. Obě byly hodně upřímné. Knížka není upovídaná, ale i tak obsahuje množství zajímavých informací.

Tohle je další z knížek, která se bude pyšnit čestným místem v mé knihovně, protože to je po grafické stránce totální SKVOST :) A nejen to.
Moc mě bavil i příběh Jany Brejchové, který v sobě ukrývá. Silný, občas nepochopitelný a komplikovaný. Vlastně jsem překvapená, s jakou láskou je z pohledu její dcery vyprávěn, protože si nedokážu představit, jaký vztah bych měla ke své matce v její situaci.. ale krev není voda, no.
Já na životopisy obecně moc nejsem. V životě jsem přečetla jen ty o Miloši Kopeckým, Tarantinovi a Bowiem. Tady mě, přiznám se, zaujal především vizuál knihy. Takže jsem překvapená, jak moc mě to bavilo číst a jak rychle jsem tuhle bichličku měla přečtenou :) Věřím, že tomu pomohl celkový koncept, jakým je kniha pojata - spoousta fotografií, velké písmo a rozhovory prokládané komentářem Terezy Brodské. Doporučuji, moc.

Krasne a citlive napsana kniha. Jsem rada, ze jsem si ji po dlouhem okukovani v knihkupectvi koupila. Kniha je krasne ilustrovana, vcetne nadhernych fotografii. Mam rada obe pani herecky a kniha je napsana velmi ctive bez prikraslujicich slov, coz me velmi prekvapilo a potesilo. Proste napsana tak, jaky zivot je. Krasna....

Velice mě to vtáhlo.. krásné fotky, obrázky, novinové články, které se vázaly k té době. Vyprávění paní Brejchové a ještě lepší komentář s pocity paní Brodské. Krásná a citlivá kniha.

Vynikající publikace, v níž se pojí skoro encyklopedická zpráva o filmovém a divadelním světě druhé poloviny 20. století s přesahem do první dekády toho 21. se zvláštním zřetelem na jedinou, v pravém smyslu ženskou, hereckou hvězdu té doby u nás - a osobní zprávu (o) této ženě její dcery Terezy. Kniha je hlavně fotografická, z rozmluv nad fotografiemi především vznikla, a na její literární části se podílela Jana Podskalská - na to by se nemělo zapomínat. Nadstandardní počet fotek ze soukromých archivů, filmových plakátů, obálek časopisů i oficiálních portrétů, osobní vyznání tří zásadních spolupracovníků, výčet filmových a divadelních rolí, vzpomínky na vynikající osobnosti, Milošem Formanem počínaje a Jaroslavou Moserovou konče, živočichopis několikerého partnerství, zážitky ze zahraničních festivalů nebo cest... Je to v podstatě lehké čtení s vydatným obsahem; spousta informací mi dosud unikala, mám vypsáno několik filmů, které mne prozatím míjely - a tomu nejednoduchému vztahu dcera-matka rozumím... Takže díky a maximální spokojenost.

Mně se kniha velmi líbila. Vybrala jsem si ji v knihkupectví náhodou a vůbec toho nelituji. Příběh Jany Brejchové je její dcerou velmi hezky popsán a zdokumentován. Autorka této knihy má můj velký obdiv.
Životopis dobře známé herečky jsem poprvé zaregistrovala na instagramovém profilu Báry Nesvadbové, kde z ní předčítala. Druhé setkání se odehrálo na Světě knihy, kde jsem knihou krátce zalistovala a definitivně se rozhodla, že si ji dřív či později objednám. No, bylo to rozhodně dřív než jsem čekala.
Kniha obsahuje nejen životopis / vzpomínky Jany Brejchové. Text, spolu s mnoha fotografiemi, dopisy, novinovými výstřižky či zápisy z diářů a kronik, reflektuje mimo jiné dobu od 60. let do počátků 21. století a to v oblasti umění, kultury, společnosti či politiky.
Je to překrásné dílo vyvolávající spoustu emocí a pocitů. Celé to období mě fascinovalo. Oblečení, účesy, zážitky, místa, navázaná přátelství nebo prostředí filmu. Všechno mi přišlo takové...upřímnější, přátelštější, čistší. Lidé uměli svou práci navzájem ocenit, panovaly mezi nimi většinou vřelé vztahy. A ano, je mi jasné, že tomu tak nebylo za každých okolností. Zpracovávaly se náměty, které člověka dokázaly zasáhnout.
Později jsem si svoje pocity potvrdila. Právě dcera Tereza se v knize zmiňuje o tom, jak její maminku mrzelo, že se po revoluci začalo ve světě filmu uvažovat jinak. Třeba když se přestala točit závažná společenská témata a producenti vyhledávali spíše něco odlehčeného. Nebo když na důležitosti nabyla sledovanost.
Vždycky jsem na film pohlížela jako na děj nějakého příběhu. Tato kniha mi však umožnila vnímat ho i jiným způsobem. Jako snahu zpracovat důležitá témata, vypíchnout konkrétní přesah, snahu zapůsobit na diváka prostřednictvím psychologie a charakterů jednotlivých postav. Tohle všechno jsem doposud byla schopná prožít pouze prostřednictvím knih.
Kniha naprosto splnila moje očekávání. Byla zajímavá, láskyplná, citlivá, humorná, místy smutná a bolestivá. Přečetla jsem ji téměř na jeden zátah a mohu ji vřele doporučit