Moje máma Jana Brejchová
Tereza Brodská
Tato kniha je životním příběhem herečky Jany Brejchové, jedné z největších českých filmových hvězd, zachycený její dcerou Terezou Brodskou. Na podkladě společných rozhovorů přibližuje úspěšnou filmovou kariéru herečky, která v šedesátých letech zářila také na evropské scéně. Vypráví o spolupráci s filmovými kolegy, kteří byli součástí její profesní kariéry někdy i osobního života. Setkáme se s režiséry Jiřím Krejčíkem či Milošem Formanem a nahlédneme do zákulisí natáčení s herci jako Pierre Brice nebo Jan Werich. Kniha je současně neobvykle otevřenou výpovědí o soukromí slavné herečky, o jejích partnerech a komplikovaných rodinných vztazích. Literárně zpracovala Jana Podskalská.... celý text
Literatura česká Biografie a memoáry Obrazové publikace
Vydáno: 2022 , Universum (ČR) , WWA photovíce info...
Nevím proč, ale můj komentář, který jsem zde napsala v květnu, najednou zmizel. Jako by někdo ty ne stoprocentně pozitivní příspěvky odebíral?? A další můj komentář z 26.7. také zmizel. I u něj byla reakce od čtenářky.
Tereza Brodská a Jana Brejchová...kterou z těch dvou žen obdivovat víc? Nevím. Jedno vím ale jistě, že každá je jiná a právě díky Tereze nahlédneme do bohatého a složitého života její mámy. Zpracovat takovou spoustu informací a materiálu muselo dát nepředstavitelnou práci, takže jeden velký dík, milá Terezko. Tohle oslovení jsem tak trochu převzala z dopisu od Miroslava Horníčka k narození T.B.
Pokud bych měla označit jedinou stránku z tak obsáhlé knihy, byla by to pravděpodobně fotokopie tohoto dopisu. Asi z neskonalé úcty k jeho pisateli.
A než jsem dopsala předchozí slova, tak jsem sama sobě přiznala, že mám vlastně Terezu Brodskou mnohem víc ráda, než její mámu...
Moc pěkně zpracovaná biografie plná fotografií, zajímavých článků a dobových plakátů. Velmi oceňuji poznámky pod čarou, které poskytují drobné medailonky osobností československé kinematografie, se kterými se Jana Brejchová setkala či stručně popisují film, o kterém je v daný moment řeč. Samotná paní Brejchová ale svým sobectvím zklamala.
Kniha je velmi čtivá, plná překrásných fotografií. Pro mě je favoritem hned ta první po otevření knihy (ve stínu stromů na zahradě u stolu), parádní je i Jana a Jiřina v New Yorku, a mohla bych pokračovat, ty fotky mají příběh, úžasné momentky, ale i portréty, pózy. V textu spousta zajímavostí, informací, příběhů, které dojmou, pobaví (brusinky, Macháček) i zabolí. Všudypřítomná velká bolest autorky a snaha nějak to trápení v sobě uzavřít a maminku pochopit. Na druhou stranu je kniha s láskou psaná. Pro mě byl asi nejdojemnější popis vztahu s Vlastimilem Brodským. Věřím, že to byla láska jako trám. Připoměla mi mé rodiče, kteří měli mezi sebou podobný věkový rozdíl a láska to byla nekonečná, moje máma u toho textu jistě prolije spoustu slz. Terezu Brodskou jsem nedávno potkala, bohužel na místě, kde jsem ji moc otravovat nechtěla (takže podpis nemám) a to mě přimělo okamžitě knihu začít číst, i když jsem si na ni už dlouho myslela. Přečtení mi trvalo ani ne týden a jsem zase o něco moudřejší plus mám zaškrtáno asi deset dalších filmů s Janou Brejchovou, které jsem neviděla a budu doufat, že se brzy v televizi objeví. Zároveň je mi tak nějak smutno z toho, že je tak dlouho (už deset let!) v péči lékařů a vlastně už od roku 2007 v podstatě nešťastná. Říká se, že vše má svůj důvod, ale tohle je už opravdu moc.
Děkuji za nahlédnutí do vztahů a života Jany Brejchové. Stále však ve mně zůstává pocit, že Tereza Brodská chtěla na konci slyšet, že maminka lituje toho, že ji po narození odložila. Krásně zpracovaná kniha, obrazová dokumentace i čtivé texty.
Kniha zajímavá formou i obsahem. Formou jde o tlustou bichli, ale jen na první pohled. Papír je tlustý avšak většinu stránek zabírají fotografie a dobové články. Vyprávění Jany Brejchové (tučný font) je doplněno vzpomínkami její dcery Terezy (normální font), což je místy matoucí, než si na to člověk zvykne. Ale samotné vzpomínky jsou autentické a většinu faktů jsem neznal. Vlastně jsem si ani neuvědomoval, jaká musela být Brejchová ve své době superstar. Já ji poznal až v 80. letech a to už hrála spíše starší paní. Všechna čest.
Velmi hezky a citlivě napsaná knih, kterou jsem přečetla na dva zátahy. Kniha vám přinese úplně nový pohled na paní Brejchovou.
Myslím, že je to krásná zpověď se spoustou fotek, i když některé věci jsou zmíněné jen letmo, ale není to bulvár, takže mi se kniha líbila.
No nevím... kniha byla dost protěžovaná. Člověk se tam toho zase tak moc nedočte. Zklamala mě. Čekala jsem od ní víc.
Knihu jsem přečetla jedním dechem, Jana Brejchová se mi líbila ve všech filmech, výborná herečka a krásná žena. Dočkala se vymodleného dítěte, Terezky Brodské, která v knize popisuje vše bez příkras.
Původně jsem chtěla jen tak přelétnout hlavně kvůli úžasným fotkám, ale pak jsem četla a četla a četla. Výborně napsáno, citlivě, bez ukřivděnosti.
Na knizku jsem slysela tip v jednom podcastu o vychove deti. Vubec jsem netusila, jak to mela v detstvi T. Brodska, a jsem moc rada, ze takhle otevrenou zpoved spolu se svou mamou J. Brejchovou napsala. Super sonda do zivota slavnych, s jejich zdanlive snadnymi zivoty.
Moc hezká kniha, jsem ráda, že jsem si jí koupila. Dočetla jsem se ještě spoustu informací, které jsem netušila , a souhlasím s názory ostatních, že Hanzlík nemile překvapil...
Tuto knihu mám půjčenou a asi si ji nekoupím. Jsou v knize pěkné fotografie, to oceňuji právě největším hodnocením. O jejím hereckém talentu není dlouze hovořit, spíš mě překvapuje její soukromí, její dětství o tom nebylo dlouho nic psáno. Dostal mě svým způsobem Jaromír Hanzlík, který mě velmi překvapil.
S touto knihou jsem strávila jednu krásnou prosluněnou neděli.
Myslím,že teď se na všechny filmy paní Brejchové budu dívat malinko jinak.
Jinak chování Jaromíra Hanzlíka v soukromí mi docela překvapilo, neřekla bych to do něj.
Knížka je skvěle napsaná, má spoustu doprovodného materiálu, převážně s fotografií a samozřejmě v textu poodhaluje i řadu informací, které jsou ale vždy podávány s úctou a pokusem o pochopení. Paní Brejchová nebyla jednoduchá osoba, ale byla vždycky svá. Tohle stojí za to.
Tato tlustá kniha budí pozornost sama o sobě. Tereza Brodská mi byla na rozdíl od své maminky vždycky sympatická.
Ale když jsem ji pak v 7 pádů HD slyšela mluvit i o této knize, bylo to jasné.
Líbí se mi na této částečné biografii to, že je jak o paní Tereze, tak o paní Janě.
Plno lidí z vyprávění neznám, ale pak se to přehoupne a přesně vím, o kom mluví. Jsem ráda, že jsem si knihu pořídila, dělala mi společnost v krásném slunném dni. Část s Brodským jsem ocenila, ale bála jsem se části s Hanzlíkem. Nebylo tam toho tolik, kolik jsem si říkala. Dotklo se vyprávění vždy jen kousek osobního života a pak šmitec. Ocenila bych u tak obsáhlé a propagované knihy větší informační hodnotu. Ale člověk se zkrátka svěří jen s tím, co chce, aby lidé věděli.
Docela poutave se čte a stránky ubývají i díky mnoha fotografiím, které tato tlustá kniha obsahuje. Kniha je z velké části i o lidech ( většinou veřejné známých), se kterymi se Jana během sveho života setkala a kteří ji ovlivnili v profesním či osobním zivote. A že jich je dost ...
Často si vzpomenu na tuto velkou hvězdu, jak dnes již několik let nemohoucne leží na lůžku v léčebně a je mi to samozřejmě velmi líto..:(
životopisy, biografie vzpomínky fotografické publikace české herečky Jana Brejchová, 1940- potomci umělců
Nádherně napsaná kniha, spoustu fotografií, bavilo mě to číst.