Ten život! Tolik povědomých situací. Něco se řešilo stejně, něco jinak, něco nás i minulo. Hodně depresivní čtení. Každý máme své kostlivce ve skříni. A za těch 40 let se toho moc nezměnilo. Člověk člověku vlkem. Prachy až na prvním místě. Ego. Kariérismus. Korupce. Nakonec přinášejí to největší štěstí ty neobyčejnější věci. Ač to zní sebeblběji, práce za kterou se člověk nemusí stydět a chvíle s rodinou. Vše ostatní je nadstavba, ne cíl.
Skvěle popsaná atmosféra tehdejší doby, skvěle popsané postavy i jejich pocity.
Jako by tam člověk přímo byl.......
Četla jsem v roce vydání a byla to bomba. Dobře popsaný život v té době a litvínovský hokej, to nemělo chybu.
Příjemná oddechová četba, příběh je výrazný, má spád. Narozdíl od pokračování Prominent má děj určitý smysl a pohybuje se odněkud někam. Postavy jsou výrazné a pohybují se v atraktivních prostředích (hokejový klub, pro Švejdu typická chemička, Československá televize), nebrání se psát o negativních jevech (vekslování, konzumní život atd.). Stálo určitě za přečtení, hodnotím 60%.
Autor prokázal dobré znalosti prostředí ve které se román odehrává, a to jak prostředí chemického výzkumu v severních Čechách, tak i zákulisí litvinovského hokeje i pražského světa umělců.
1986 | Havárie |
1989 | Ve vrcholu pyramidy |
1987 | Požáry a spáleniště |
1988 | Moloch |
1991 | Přejezd |
Souhrnné vydání obou dílů Švejdova Molochu (I. Hledání rovnováhy a II. Konec sezony) se opět vyznačuje pro autora typickou skvělou znalosti popisovaných prostředí (litvínovský hokejový klub, severočeská chemička, pražský umělecký svět), ve kterých se pohybuje trojice hlavních hrdinů. Děj má spád a postupně konfrontuje životní plány hlavních postav se skutečností. Výborně je vystižená atmosféra tehdejší doby a objevuje se zde kritika některých negativních jevů ve společnosti (korupce, hon za kariérou). Knížka stojí za přečtení.