Morytáty a legendy
Bohumil Hrabal
![Morytáty a legendy Morytáty a legendy](https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/157710/morytaty-a-legendy-157710.jpg?v=1365319059)
Bohumil Hrabal místo úvodu své knížky napsal: Nejen v rodině a blízkém i vzdáleném příbuzenstvu, ale legendu si vytváří každý člověk sám o sobě. Tak každý člověk může vyprávěti celou sadu legend, aby šťávou imaginace a milostné lži dotáhl a vnitřně zaokrouhlil a scelil jistý příběh, který překračuje svou existenci a směřuje k transcendenci. Svatební a pohřební hostiny jsou vhodným místem k ústní tradici rodinných legend. Avšak hlavním místem, kde se legendy vyrábějí a vnitřně zaokrouhlují a scelují, jsou hospody se štamgasty, kteří během několika let a desetiletí dovedou vyprávět legendy o přítomných a nepřítomných, nebo dokonce i o neexistujících lidech, ve smyslu stupňování a přehodnocování, jak se děje ve ferblu a mariáši, kdy vždy ten, kdo vypráví, musí být přetrumfnut tím, kdo vyprávět se chystá. Tak při pivě se lze dovědět neslýchané legendy nejen po stránce obsahu, ale i formy a jejího narůstání, obzvláště když jako účastníci máme možnost být svědky prvních záchytných bodů skutečnosti, na které pracuje pak kolektivní imaginace tak dlouho, až vznikne legenda, k níž se už nedá nic přiat, nic ubrat, útvar, který je zaokrouhlen a vnitřně scelen jak artefakt, jak anekdota, jak portrét. Lze se domnívati, že na světě je minimálně tolik legend, kolik je lidí.... celý text
![R47 R47](https://www.databazeknih.cz/img/users/34_/344555/m_r47-mOB.png?v=1692792170)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Jako nápad výborné. Hlavně ten úvodní text. Ten mě naladil, ale zbytek knížky už tak silný nebyl.
![willy9203 willy9203](https://www.databazeknih.cz/img/users/32_/324073/m_willy9203-V2H.jpg?v=1602408958)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Kniha obsahuje kratší povídky a objevují se zde některé náměty, které jsou později rozepsané ve větších dílech (např. Ostře sledované vlaky). Skvělé, jako víceméně od Hrabala všechno.
![SlamLenka SlamLenka](https://www.databazeknih.cz/img/users/70_/70185/m_slamlenka-65d0fee0190d0.jpg?v=1708195552)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Tak to tedy byla jízda! Asi nejzajímavější byl první morytát, psaný samotnými čtenáři - přijde mi, že se sice doba posunula, ale některé věci jsou stále stejné, protože skoro totéž může teď člověk číst třeba na Facebooku. =)
Jinak ostatní legendy a morytáty byly pro mě takovou zvláštní všehochutí, celkově je jejich soubor velmi nesourodý, často až neuchopitelný.
2000 | ![]() |
2009 | ![]() |
2007 | ![]() |
1978 | ![]() |
1964 | ![]() |
Když vyšla tato kniha v roce 1968, byli jsme nadšeni Hrabalovou odvahou, s jakou uveřejnil reakce čtenářů, v které mu spílají „Hrabale, ty prase kudrnaté“ a volají po šibenici, najdete tam Morytát o veřejné popravě, přičemž je veřejně popravován sám autor. Je zván „starým sviňákem“, a zatracován. Přesto to vše zveřejnil tiskem. Nenávist malých lidí sahala až k nebesům. A jak byli „dobří a čistí“! Jeho počin byl neuvěřitelně odvážný a prošel jen díky atmosféře roku 68, která byla uvolněná. (Za normalizace byl zakázán, nesměl publikovat.) Líbila se mi Legenda o Kainovi, která byla předzvěstí Ostře sledovaných vlaků. Hrdina je tam méně hrdinný a uvěřitelný. Květnový morytát mi připomněl, že podobně v městečku, kde žil můj otec, SSmani popravili v lomu mladé kluky, co se ozbrojili a stříleli po nich. A Legenda o krásné Julince, která se vrací jediná do vlasti a nachází jen rozkradený rodinný majetek dnes už mrtvých rodičů, je krásně smutná. A poetická. První vydání je taky pěkně graficky upraveno díky panu Hlavsovi (byl moc dobrý typograf). Hrabalovo pábení nám „chutnalo“ a po divadlech malých forem znamenalo další posun v našem vnímání světa.