Mozart
Paul Johnson
Paul Johnson má veliký dar: dokáže převyprávět příběhy legendárních osobností ve spojitosti s jejich dílem a dobou tak, že osloví široké spektrum čtenářů - od laické veřejnosti až po takzvané puncované odborníky. Nepočítám se k nim, protože nejsem mozartolog, jen někdo, kdo žije hudbou teoreticky i prakticky a považuje Amadea za zjev, jaký se vyskytne v dějinách kultury jen jednou ne za sto, ale za tisíc let. Přečetl jsem o Mozartovi hodně knih, ale ta Johnsonova vůbec není jen jejich pouhou recyklací, ale dílkem, které čtenáře vzrušuje, povzbuzuje, aby hledal, nalézal, ale hlavně poslouchal Amadeovu hudbu. Johnsonova Mozarta zkrátka a dobře přečtete jedním dechem a přinutí vás vracet se k Amadeovi a jeho hudbě jako k celoživotní vášni…... celý text
Táto biografia o Mozartovi ma milo prekvapila. Čitateľovi ponúka nielen pohľad do jeho osobnosti či rôzne pikošky zo života, ale aj hlboký rozbor jeho skladateľskej tvorby. Kniha síce nepatrí k tým najhrubším publikáciám, no zanechala vo mne pocit, akoby som Mozarta poznal. Veľmi príjemné čítanie.
Kniha mi řekla mnoho o životě Mozarta, co jsem ještě nevěděla. Jen mi tam chyběly nějaké ilustrace. To přece ke knize patří.
Pro naprosté lajky asi dost nezáživné. Kdo čeká nějaké pikantnosti ze života, moc se toho nedočká. Je to seriozní kniha zaměřená hlavně na Mozartovo skládání. Ale přesto je čtivá a čtenář se i tak dozví mnoho zajímavého.
1991 | Dějiny 20. století |
1999 | Dějiny křesťanství |
2007 | Dějiny židovského národa |
2003 | Napoleon |
1998 | Zrození moderní doby: Devatenácté století |
V knize je plno faktografických omylů, zavádějících tvrzení i zjevných nepravd. Je to spíš publicistické vyprávění, co si o Mozartovi myslí sám Johnson, které se od klasické biografie hodně odchýlilo.