Mráz
Bernard Minier
Martin Servaz série
Vražedné šialenstvo uprostred francúzskych Pyrenejí! Pracovníci elektrárne v Pyrenejach jedného dňa našli mŕtvolu koňa bez hlavy zavesenú na stožiari lanovky, ktorá je v oblasti jedinou prístupovou cestou. Vyšetrovanie zverili Martinovi Servazovi, veliteľovi kriminalistickej jednotky v Toulouse. Skúsený vyšetrovateľ na mŕtvole identifikoval DNA, ktorá patrí jednému z chovancov inštitútu, v ktorom zadržiavajú veľmi nebezpečných duševne chorých vrahov. Ústav je pritom tak zabezpečený, že nie je možné, aby sa niekto z chovancov mohol dostať von. Keď sa nájde prvé mŕtve ľudské telo, Servaz spolu s psychologičkou z ústavu úporne hľadajú kľúč k odhaleniu desivého tajomstva. Vynikajúca kombinácia série skutočne strašidelných zločinov, mrazivej atmosféry a húževnatého policajta robí z tejto knihy napínavé čítanie, počas ktorého budete až do konca hádať, kto je vrah.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: 2015 , XYZ (SK)Originální název:
Glacé, 2011
![Corell Corell](https://www.databazeknih.cz/img/users/57_/57867/m_corell-gp8.jpg?v=1542883986)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Za mě byla kniha malinko zklamání. Čekala jsem na ni v knihovně dlouho a moc jsem se těšila. Rozhodně nemohu říct, že by mi "kniha nedala spát", jak avizovala.
Řekla bych, že jde o naprosto průměrnou severskou detektivku, které prostě něco chybělo a spoustu nadbývalo. Naprosto mě zklamal konec, který vyústil v úplnou Bondovku. Postavy mi bohužel také nijak k srdci nepřirostly. Kniha je prostě průměrná a kdyby to šlo, ohodnotím 3,5 hvězdičkami.
![Selinute Selinute](https://www.databazeknih.cz/img/users/25_/25308/selinute-wwE.jpg?v=1586348252)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
I když je tato knížka poměrně obsáhlá, nemá žádná hluchá místa a své čtenáře nenudí. Ano, byla velmi čtivá s přímo gradujícím dějem až do samotného konce. Závěr mě však malinko zklamal, ale pokud se můžeme těšit na volné pokračování tohoto příběhu, tak tomu tak asi mělo být. Nesouhlasím s tím, že je to bestseller, který vám nedá spát, jak je uvedeno na obalu knihy, rozhodně však tato autorova prvotina za vaši pozornost stojí!
![čef čef](https://www.databazeknih.cz/img/users/13_/13435/13435.jpg?v=1381127950)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Kniha má podle mne mnoho společného s francouzským filmem. Děj se odvíjí neuspěchaně s důrazem na odhalení všech pohnutek jednání postav. Tomu odpovídá i počet stránek, která mnohé odradí a je to škoda. Příběh je totiž docela poutavý a tedy vůbec nenudí, hledání pravdy je spletité a zajímavé.V závěru se dočkáme i nečekaných zvratů, škoda jen, že ne všechny nitky jsou navázány - že by příprava na volné pokračování? Určitě si ho nenechám ujít.
![macer1991 macer1991](https://www.databazeknih.cz/img/users/32_/32741/32741-ZoD.jpg?v=1437737770)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Som rada , že som sa nenechala znechutiť reklamou a hrubkou knihy .....niektore pasaže boli zbytočne rozťahané , ale nádych severu mi vyhovoval . Teším sa na ďalšiu knihu v sérii.
![Hella Hella](https://www.databazeknih.cz/img/users/31_/31388/31388.jpg?v=1381127973)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Nebylo to špatné! Jen mi strašně lezla na nervy psycholožka Diane... svojí naivitou a přemýšlením, jestli to jít nebo ještě nejít nahlásit. A taky - lépe by se mi věrohodněji četlo o zimě, kdyby venku zrovna nepanovaly osmatřicítky.... ale toť pravda čistě můj problém :-).
![kikies kikies](https://www.databazeknih.cz/img/users/44_/44976/kikies-HBw.jpg?v=1541006998)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Ale jo, bylo to výborné, sice na můj vkus až moc zašmodrchané, ale aspoň na vás při čtení nevyskočí jasný vrah na druhé stránce... touha po pomstě, lidská pýcha a brilantní úsudek. Nevšední a dost pestrá kombinace všemožných charakterů, dostatečné množství hrdinů i padouchů.
![marca_m marca_m](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
I francouzský autor dokáže vytvořit parádní thriller severského stylu. Je tam napětí, mrazivá nálada, šílený sériový vrah, prostředí psychiatrie, nevyjasněné zločiny z minulosti, sympaticky svérázný detektiv, čte se to samo...
![Richardson Richardson](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Kniha se mi líbila moc. Postavy, záptetka, prostředí, všechno parádní. Hned jak jsem dočetl, tak jsem hledal, kdy má vyjít u nás další díl. 5/5
![Misha11 Misha11](https://www.databazeknih.cz/img/users/61_/61221/m_misha11-eW4.jpg?v=1542011443)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Knížku jsem našla náhodou v knihovně, v regálu s novinkami. Ani jsem si nepřečetla anotaci a půjčila si ji, tudíž jsem neměla vůbec žádná očekávání - snad jen to, že ji nejspíš budu číst hoodně dlouho. No, chyba.
Začetla jsem se během několika prvních stránek, hrozně se mi to všechno líbilo - zápletka, prostředí, hlavní postava a jeho minulost, to, jak autor zakomponoval ústav,.. Místy to bylo dost napínavé a i mrazivé, což já ráda. Chvíli jste se nenudili, navíc se četla opravdu rychle, na to, kolik má stran.
Jak už jsem napsala, líbilo se mi prostředí, hlavní hrdina byl celkem sympatický a celkově to bylo, myslím, povedené, i když maličko předvídatelné, ale co už. Já jsem si čtení užila a těším se i na další knížky se Servazem :) Určitě doporučuju!
![EE156 EE156](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
Knihu jsem přečetla jedním dechem, přestože má 600 stran.Velmi napínavá od začátku až do konce.
Určitě si přečtu další knihy od tohoto spisovatele.Doporučuji
![Andýsek11 Andýsek11](https://www.databazeknih.cz/img/users/93_/93956/m_93956-bmI.jpg?v=1459855072)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Tak. Kniha přečtena a mohu s radostí oznámit, že je naprosto bombastická!
Kdo by taky nechtěl zkusit detektivku doporučenou od Stephena Kinga. :D
![EricNor EricNor](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
S Mrazem mám trochu problém v tom, že sice má šestset stran, ale je to jako byl jich bylo jenom čtyřista, asi to budou ty velký mezery mezi řádkama a široký okraje - takhle plýtvat papírem by se nemělo. Navíc ten děj vůbec nenapíná, ale čtení je to docela uklidňující a dobře se mi po tom vždycky usínalo. Trochu napínavý je jen posledních 100 stran. Jsem asi zhýčkaný Nesbem a Keplerem. Minierův styl je trochu jednodušší a postavy jednají málo uvěřitelně, až na výjimky. V každém případě, pokud nemáte co číst, tak si přečtěte něco jinýho. Trochu zklamání a příště už se reklamními slogany obalamutit nenechám.
![Pejsek007 Pejsek007](https://www.databazeknih.cz/img/users/83_/83252/m_83252-YOe.jpg?v=1459855061)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Musím napsat, že jsem spokojen. Knížka se mi líbila. Samozřejmě některé motivy šlo spojit s jinými knihami, ale to už lze nakonec vypozorovat u hodně dalších knížek tohoto žánru. Otazníky, které zůstaly u některých hlavních, ale i vedlejších postav, budou, jak očekávám, zodpovězeny v dalších částech trilogie, takže jsem zvědav, jak se to bude vyvíjet dál.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Začátek vypadal slibně - zajímavá vražda koně a ústav plný šílenců navnadil na nevšední zápletku, ale pokračováním kniha ztrácela na dobrém dojmu... Vyšetřovatelé měli až moc instinktivních předtuch a náhody byly taky téměř na každém kroku a štěstí měli snad více než rozumu. Ať mě nechápete špatně - kniha se četla velice dobře, měla spád a nenudila, ale nejspíš si rozmyslím, zda si přečtu i další díly...
![nemeckovatereza nemeckovatereza](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Tak před minutou jsem dočetla.... velké plus knížky je, že skoro do konce nevíte, kdo je vrah/vrazi, mínus je u mě až moc přehnaný konec (jak v akčním filmu, mnoho náhod, štěstí atd =( po přečtení epilogu si další díly ze zvědavosti přečtu
PS: nejvíce souhlasím s komentáři Neri a ondrula
prvotina vraždy zfilmováno psychiatrické léčebny vězení, věznice francouzská literatura thrillery plánovití, inteligentní vrazi Pyreneje (Evropa) francouzské rományAutorovy další knížky
2016 | ![]() |
2015 | ![]() |
2015 | ![]() |
2017 | ![]() |
2019 | ![]() |
Jak krásně jsem se ze začátku začetla, o to víc mě zklamal, dle mého názoru, odfláknutý konec, kterému prostě něco chybělo. Po přečtených recenzích jsem myslela, jak některé pasáže knihy nerozdýchám kvůli údajnému přílišnému násilí - nestalo se tak, asi už jsem emocionálně otupělá nebo nevím, ale zas tak extra drastické čtení to nebylo a když, tak to bylo rychlé, stručné, úderné.
Kniha je to více než dobrá, ale na pět hvězd to tentokrát není.