Mráz přichází z Hradu
Michal Viewegh
Byl-li Vieweghův bestseller Mafie v Praze označen za třaskavou knihu o politickém bahně, pak volné pokračování Mráz přichází z Hradu je výbušnou směsí schopnou podstatně rozsáhlejší exploze. Krásná makléřka Diana (v nové roli televizní redaktorky) a novinář Marek Konwicki objeví šokující videonahrávku z tajného setkání Václava Klause s Vladimirem Putinem, pražský primátor Bohuslav Svoboda veřejně vyzve na šermířský souboj kmotra Romana Janouška, na pochod homosexuálů a lesbiček Prague Pride se do Prahy s bombou v batohu chystají dva celostátně hledaní neonacisté a transsexuálka Kristýna přináší do redakce MF DNES Supertajnou knihu neboli deník prezidentova záhadně utonuvšího milence — tak začíná nová kniha Michala Viewegha Mráz přichází z Hradu. K dalším postavám tohoto nemilosrdně sarkastického společensko-politického panoptika patří premiér Petr Nečas, ředitelka jeho kabinetu Jana Nagyová, Livia Klausová, ministr dopravy Vít Bárta, ministr vnitra Radek John, arcibiskup Dominik Duka či ruský velvyslanec Sergej Kiseljov. V epizodních rolích se objeví například prezidentovi muži Hájek a Jakl, kmotři Palounek, Dlouhý, Oulický a Rittig, zpěvák Landa, ředitel BIS Lang, Martin Roman, Jana Bobošíková, Miloš Zeman a mnozí další. Autor se odvážně pohybuje na nejzazší hranici svobody slova a před očima čtenáře vytváří napínavou a zábavnou koláž, která je navzdory vší nadsázce nebezpečně pravdivým obrazem současného Česka.... celý text
Tohle se mne libilo velice. Velmi lehke cteni a velka zabava. A smutna a horka satira, protoze ja si to obdobi pamatuji. Za me skvela prace.
Pokračovanie MAFIE V PRAZE. Z oboch tých kníh je evidentné, že Viewegh je nahnevaný... ale v tejto sa navyše zdá, že stratil všetky zábrany a chce si knihou vyrovnať účty so všetkým a všetkými, čo mu ležia v žalúdku.. Dokáže to všetko splácať do zmysluplného celku, konšpiračného a bohužiaľ zrejme aj do značnej miery pravdivého - ale konkrétne deje a obvinenia v tejto jeho mozaike sú jednoducho trápne. Je síce absolútne pochopiteľné, že ho dráždi stav českej spoločnosti a chce sa k nej vyjadriť jediným spôsobom, ktorý mu je dostupný, ale politický thriller sa tu definitívne zmenil na totálny bulvár. Uznám mu aj to, že keď proti všetkým tým politikom a kmotrom nemôže už urobiť nič iného, aspoň ich zosmiešni... ale potom je vyslovene nedôstojné, keď sa ten istý človek súdi kvôli tomu, čo o ňom napísali bulvárne médiá!!
Knížka je deklarovaná jako volné pokračování Mafie v Praze (a je zhruba na stejné úrovni). Opravdu velké množství různých postav a postaviček vytváří svého druhu společensko-politické panoptikum. Kombinuje a propojuje se reálná skutečnost a čistá fikce, autor hodně pracuje s nadsázkou. Kratičké kapitoly zvyšují čtivost a přehlednost. Viewegh místy ukazuje, že když skutečně chce, psát dovede a také dobře ví, co na čtenáře platí. Napsal ale už lepší věci (a také bohužel pár horších). Celkově průměr, vracet se k tomu určitě nebudu.
Hranice skutečnosti, fikce a spekulace je tu rozmazaná do neurčitosti, ale já bych možná rád věděl z čeho si ta satira dělá srandu a zda se to vážně stalo, či zda si to autor vymyslel.
Protože co jiného v knize zbývá? Příběh ani postavy mě nijak nezajímaly, děj mě nevtáhl a už teď, krátce po přečtení, si ho skoro nepamatuji, takže oceňuji asi jen ten čtivý vypravěčský styl.
Název, který příliš neláká. Obálka, která čtenáře moc nepřitáhne. Ale zpracování tématu se mi líbí. je dobré si to připomínat. Románu nechybí čtivost, čte se lehce, vše je srozumitelné a jasné. Krátké kapitoly se mi osvědčily už mnohokrát. Autor střídá v románu skutečnost s fikcí, ale mnohdy si uvědomíme, že výsledný efekt kopíruje nelichotivou pravdu. Takový byl záměr autor, to si musíme uvědomit.
I když je v knize propojeno několik dějových linií, jedná se o lehčí čtení, i díky kratším kapitolám. Autor je profík, dokáže psát jasným a srozumitelným jazykem. Knihu jsem si vzal do rukou, protože čas od času je dobré vrátit se v čase a uvědomit si, jak se tu chovali tehdejší političtí lídři propojení s mafiány a hrabající pod sebe, a to že velmi značně. Propojení skutečnosti a fikce, myslím, knize dost pomohlo v čtivosti, než kdyby tu byla seřazena jen prostá fakta.
Řekla bych, že je to jedna z jeho horších knih.. Něco z toho by i klidně mohla být pravda.. :-D Ale některé části knihy si raději zakazuji si vůbec představovat :-D asi by mi pak i bylo pěkně blbě :-D A i když je to fikce, asi bych se, být některými osobami, necítila úplně dobře :-D Ale proč ne.. :-D Ale rozhodně už knihu znovu číst nebudu :-D
Není to sice pravda, ale mohla by bejt... Vcelku příjemná montáž reality a fikce. U některých věcí je jasné, že tak nebyly (otrava Víta Bárty poloniem), jiné jsou zjevně založené na realitě (Kikina).
A tohle zase jo. Bohužel u pana Viewegha jsou knížky od jisté doby nahoru-dolů. Každopádně Mafie v Praze bavila a Mráz přichází z Hradu ještě o něco více.
Za mě 5 hvězdiček a kniha v oblíbených - takže pokud dá někdo méně jak 4 hvězdy, tak mě naštve a pocítí tajemný smrad.
Čtivé, ale těžko říct, kde leží pravda. Občas přetažené za vlasy. Ale i kdyby jen troška byla pravdivá, tak je to šílené!
Tak, jakoby pokračování Mafie v Čechách se mi už tolik nelíbilo, nemělo to takový tah na branku a chyběl WOW efekt prvního dílu.
Možná, kdyby ty postavy měly jiná jména... Takhle mě to dost znechucuje. Jako by si autor vyřizoval účty s některými. Je to huuustýýý :-/
kniha by si zasloužila určitě lepší hodnocení, je výborná, až neuvěřitelně pravdivá...bohužel...
Poslouchala jsem audio,které zachránil jen přednes pana Dvořáka.Na mě moc politiky,předchozí díl se mi líbil víc.
Zásadní chybu udělal autor v tom, že narozdíl od prvního dílu, kde pranýřoval děsivé kmotrovské prorůstání do státní správy a politiky, si v tomto volném pokračování vybral kmotry jen jako vedlejší cíl svého útoku a soustředil se na zavlasytahající dehonestaci jedněch z mála pozitivních postav veřejného života (Duka, Klaus, Hájek...), kteří jen prostě liberálně levicovému autorovi nesedí svými (s odstupem 8 let jasně potvrzenými ) názory. Další mínus je už fakt příliš mnoho dějových linií, skákání mezi nimi a faktické neuzavření většiny z nich. Nicméně vtipné to je a čtivé každopádně taky.
2002 | Báječná léta pod psa |
2006 | Účastníci zájezdu |
2010 | Biomanželka |
1994 | Výchova dívek v Čechách |
2011 | Mafie v Praze |
Tak toto opravdu není můj šálek kávy, nebýt starší ČV , nikdy bych si tuto knihu nepřečetla. Na mě moc postav a zmatek v nich.