Mráz přichází z Kremlu
Zdeněk Mlynář
Kniha vzpomínek, které autor napsal v letech 1977-78 po své emigraci do Vídně a kdy se protidemokratické síly v celém sovětském bloku, které provedly vojenskou intervenci proti pražskému jaru, cítily na vrcholu své slávy.
70. léta 20. století české dějiny totalitní režimy Pražské jaro 1968 historie a fakta
1990 | Mráz přichází z Kremlu |
1995 | Reformátoři nebývají šťastni |
1996 | Proti srsti |
1992 | Socialistou na volné noze |
1991 | Krize v sovětských systémech od Stalina ke Gorbačovovi |
Mám dojem, že z celého Mrázu přežily ve veřejném prostoru asi hlavně spíš konkrétní perličky ze života papalášů: jednak vyjádření Čestmíra Císaře, který se po vpádu Rusů údajně svěřil Mlynářovi s obavou, co dál, že přece nepůjde pod deset tisíc korun platu. A pak asi Mlynářovo svědectví o zápisech týkajících se majetku funkcionárů odsouzených v procesech v padesátých letech, který byl levně rozprodáván po popravách. Pozdější prezident Novotný (osobně jeho manželka) si koupil z majetku popraveného Clementise čajový porcelán a ložní prádlo - ten porcelán si vyhlédli už při dřívějších návštěvách.
Pak mi utkvělo snad ještě něco z charakteristiky vůdců ostatních sovětských satelitů na jednání v Bratislavě: Ulbricht a Gomulka byli zlí diktátoři, Živkov byl velice tupý, Kádár byl chytrý a hodný.