Měla jsem chuť si obohatit své literární znalosti z české klasiky, tak proč se nepustit do výboru básní Karla Hynka Máchy?
Čtenáře asi nepřekvapí, že Máchovy básně tu jsou neveselé - spíše se pohybují na opačné škále. Jsou mnohdy plné marnosti a zoufalství. Opakuje se tu řada motivů - motiv smrti (vlastní či milence/milenky), hledání vlasti, strádání, nešťastná láska. Opakují se často i protiklady - tma, šero (tmavý kout lesa, stín skály) versus svit luny. Motiv jezera, osamění, opuštění, umírání o samotě a následný hrob, který nikdo nebude nikdy hledat. Dost typické pro díla doby romantismu a ne nadarmo je Mácha považován za naše největší mistry v této literární epoše.
Závěr sbírky je pak ještě doplněn o Máchovo asi nejznámější (a možná i jeho největší) dílo Máj - Máj miluju, je to asi moje nejoblíbenější česká klasika.
Důvod, proč hodnotím jen 4 hvězdami, je prostý - přiznám se, že ne úplně všechny básně mi sedly tak říkajíc do noty. Ale to je jen subjektivní postoj. Celkově to je ale skvělé čtení, které moc doporučuju.