Můj muž král Karel IV. - Z deníku královny Anny Svídnické
Vladimír Přibský (p)
Deník mladičké královny Anny Svídnické – a prozraďme hned na počátku, že pouze fiktivní – zachycuje dramatické události jara roku 1355, které provázely Karlovu římskou císařskou korunovaci. Současně s Karlem byla korunována římskou císařovnou i jeho choť Anna. Bylo jí teprve šestnáct let. Zápisky mladé české královny jakoby den po dni zaznamenávají vývoj vztahu šestnáctileté dívky k muži téměř o třiadvacet let staršímu, českému králi Karlovi. Anna Svídnická byla krásná a inteligentní mladá žena. Karel záhy poznal, že v ní našel ideální partnerku, a nebylo divu, že se do ní hluboce zamiloval. Pro jejich vztah bylo právě jaro roku 1355 klíčovým obdobím. Mělo přinést odpověď na otázku, může-li se čirá povinnost, před niž byla Anna zpočátku postavena, proměnit v obdiv a lásku. Bylo to právě tohle jaro, které mělo způsobit ten zázrak.... celý text
Kniha mě ničím neobohatila a asi bych ji nenazývala historický román.Je psaná hovorově,plno novodobých slov a k prostředí kde se má odehrávat až neuctivě.
Románek z historické doby, psaný moderním jazykem, byl příjemnou změnou. A pokud byla Anna ( věřme tomu) ve skutečnosti tak veselá, měl s ní Karel hezké, ale bohužel krátké manželství.
Příběh je z doby Karla IV. a jeho třetí manželky Anny Svídnické. I přes to, že kniha z velké části fiktivní se mi líbila.
Jak jsem byla zvědavá, tak jsem byla zklamaná z této knihy. Ještě, že měla jen tak málo stran. Čekala jsem krásný historický příběh a místo toho divné jazykové formulace a ani děj nebyl záživný. Za pár korun z výprodeje jsem od knihy zace tak nečekala, ale jednou opravdu stačilo. Tento autor mě nepřesvědčil.
Jde o oddechovou knihu, vhodnou spíše pro méně náročné čtenáře. Nesouhlasím s názory, že se autorovi podařilo popsat vývoj dospívající dívky v ženu - charaktery jednotlivých postav nejsou nikterak propracované a jejich zásadní vývoj se zde tak pozorovat nedá. Autor uvádí, že se záměrně rozhodl nechat postavy hovořit současným jazykem, bohužel forma jazyka, kterou zvolil, je neskutečně iritující. Způsob vyjadřovaní hlavních postav celou knihu degraduje, hlavní postavy pak kvůli němu působí nesympaticky a hloupě. Kniha mě neoslovila ani z pohledu toho, že má jít o historický román. Historické události zde jsou popsány bez bližších souvislostí a jen těžko v někom může vzbudit zájem o dané historické téma.
Kniha se mi líbila,i když ze začátku mi to nešlo nějak se začíst:) Je zde krásně vykresleno rozpor v Anně Svídnické,jakožto na jednu stranu dospívající dívce a na straně druhé,kdy se provdala za krále Karla IV,a tudíž se měla stát panovnicí.Děj se odehrává v sešitovém deníku,který si sama královna psala při cestě za Karlem do Itálie,kde měli být oba korunování jak víme na císaře a na císařovnu,její cestu přes Alpy,a na úskalí,která je potkala v Itálii
Na této knize mne bavilo, jak se autorovi podařilo vylíčit vnitřní rozpor hlavní postavy. V době, kdy se Anna stala královnou, byla stále ještě dospívající dívkou, která – nebýt vdavek s nejmocnějším panovníkem Evropy – by pravděpodobně žila úplně jiný život, jako jiné šlechtičny té doby. Touha chovat se „normálně“ - nekrálovsky v ní bojuje s vědomím, že se musí přemoci a stále se musí mnoho učit, aby se osvědčila jako královna česká a budoucí císařovna římská. Tento rozpor mezi touhou žít jako normální dívka a mezi povinnostmi, které si musí coby panovnice osvojit, je provázen celou knihou. Přibský v knize úžasně a velmi citlivě popisuje Annin vnitřní přerod v dívky v ženu – zatímco zpočátku ji poznáváme jako dívku, která ještě do jisté míry tíhne k dětským zábavám, na konci knihy ji opouštíme jako vnitřně dozrávající ženu.
Osobně jsem si čtení této knihy nadmíru užila a určitě se k ní ještě v budoucnu vrátím.
Karel IV. je můj nejoblíbenější panovník, který pro naší zemi udělal tolik, aby to dnešní doba mohla ničit, je proto hezké že si ho autoři často berou jako téma na knihu, buhužel jsou mnohem zajímavější než tato.
Ráda čtu historické knihy, ale jsem starší generace a dost mě ničil tento novodobý styl. Asi je to psáno spíše pro mladší věkovou kategorii - pokud je to k historické tématice přiláká, tak to bude jen dobře. Ale asi tohoto autora nebudu vyhledávat často.
Kniha je psána tak, že osudy, lásky a vztahy jsou nám velmi blízké. Lidé v historii se tak moc od nás nelišili a jejich mluva je té naší podobna… Autor mistrně a nenásilně spojil historii se současností, oslovuje čtenáře a provokuje zájem
o historické události naší země. Publikace mne zaujala jemností jazyka i popisem děje, romantikou a líčením vztahu mezi mužem a ženou.
Karel IV., král a císař, 1316-1378 14. století Anna Svídnická, císařovna, 1339–1362 česká literatura královny
2006 | Můj muž král Karel IV. |
2008 | Má čtvrtá žena Alžběta |
1986 | Komisař Bambus a fantóm banky |
2001 | Adina |
2013 | Vraždění lazebnic |
Mám ráda historické knihy o Karlu IV., bohužel tímto titulem jsem velmi zklamaná. Nic zásadního jako předchozí čtenáři jsem se nedozvěděla. Při čtení jsem se nudila a myšlenky utikaly jinam. Asi si budu muset vyhledat jinou knihu o Anně Svídnické.