Můj život patří mně
Iva Pekárková
Rozhovor, ve kterém známá autorka s neobyčejnou otevřeností vypráví o svém životě i tvorbě. Vrací se do svého dětství, mládí charakterisovaném autostopem, přes dobrodružný útěk na západ až po tvrdou životní školu v Americe, kde se živila jako noční taxikářka. Autentická, úsporná výpověď zajímavé autorky o zajímavých životních zkušenostech.... celý text
13.08.2011
Iva Pekárková měla co říct, jako by si ale náhle uvědomila, že už ji to nebaví, tak udělala ze svých názorů knihu rozhovorů, a šla načerpávat nové životní zkušenosti.
2022 | Povídky, které pomáhají |
2013 | Levhartice |
2015 | Pečená zebra |
2021 | Dům bez zrcadel |
1998 | Péra a perutě |
Iva je žena světem protřelá a Amerikou zocelená. Tu se dozvíte o jejím dětství i mládí a základních motivacích k emigraci. Bavilo mě to asi do poloviny, pak už je kniha nepatrně zastaralá. Potom zase konec, kdy s nadhledem a humorem sobě vlastním (bez čehož by jistě nepřežila) líčí, kterak v pohodě překročila kromě hranice mezi Jugoslávií a Itálií, kde se střílelo i hranici mezi literaturou a erotikou. Noo a ve finále vám doodhalí svůj intimní život se stejným nadhledem jako cokoli jiného.
Cítím k této autorce určitý respekt (ostatně rozhlasová četba S orlem v zádech mě celkem nadchla pro její přesné vidění spodin světa) pro její Amerikou vycvičenou toleranci a zároveň odvahu k tomuto stylu života, ale v některých odstítech i trochu soucitu. Za nahlédnutí či přečtení kniha stojí minimálně kvůli pohledu na Ameriku na přelomu tisíciletí očima svébytné, nehloupé, taxikářky z Čech.
Zkusím časem ještě nějakou její beletrii.
3/4