Můj život s Hitlerem, Stalinem a Havlem - Svazek II
Pavel Kohout
2. svazek Kohoutova autobiografického cyklu obsahuje následující díla, které lze považovat za memoáry v pravém slova smyslu: TO BYL MŮJ ŽIVOT?? Dvousvazková autobiografie (2005 a 2006), zde logicky propojená v zamýšlený celek, obsahuje reflexe dříve popsaných, ale hlavně dosud nevzpomenutých událostí - od autorova narození v roce 1928 přes všechy divoké peripetie jeho života až do rozdělení Československa o půlnoci na Nový rok 1993. defilují tu v nejrůznějších životních situacích Clapeček, Chcípáček, Dorostenec, Poeta, Voják, Dramatik, Disident, Exulant a různé další role autora - jeho slovy - "v klasickém dramatu o čtyřech jednáních, s názvy Zaslepení, Prohledaní, Vynesení a Navracení". Vše dokumentují ukázky z Kohoutových prací od prvních veršíků až po známé romány a divadelní hry, i líčení okolností jejich vzniku. PŘEDBĚŽNÁ BILANCE, text vzniklý v létě 2010 na žádost iniciátora souborného vydání Kohoutových pamětí, ředitele Nakladatelství Academia Jiřího Padevěta, vyplňuje skoro dvacetiletou pauzu mezi koncem předchozí knihy a dneškem dalšími událostmi a úvahami zralého muže, který dál intenzivně pokračuje v uměleckých i veřejných aktivitách. Autor nabízí barevné portréty kontrahentů i přátel, dětí, vnuků, pomocníků, jezevčíků a své ženy Jeleny Mašínové, procházející předchozími knihami jakožto Z. či Zet. Uzavírá cyklus, který v jednom středoevropském lidském osudu zrcadlí uplynulých třiaosmdesát let planety Země..... celý text
Málokdy jsem četl tak osobitý a zajímavý příběh, který mi odkryl i temnější stránky mojí vlastní minulosti.
2008 | Katyně |
2008 | Hodina tance a lásky |
1990 | Kde je zakopán pes: memoáromán |
2009 | Hvězdná hodina vrahů |
2005 | Konec velkých prázdnin |
Přečetl jsem 1765 stránek životní zpovědi člověka, který se charakterizuje od útlého mládí jako "Chcípáček". Já dodávám: z chcípáčka vyrostl nechutný svazák, který se plánovitě měnil ve "vyčuraného komunistu", ze kterého vyrostl komunista reformní. Jak nezapomíná mnohokráte upozorňovat ve své "zpovědi" po proměně na disidenta byl s manželkou "vynesen" do Rakous, čímž dovršil své dramatické dílo na území ČSSR. Ano- finále + fanfáry. Připadal jsem si jako masochista, když jsem obracel stránky v obou knihách.
Proto ani druhý svazek nehodnotím, je to zbytečné. Pan Kohout již jiný nebude. Ale je dobré si to přečíst, i když pozor, je potřebné mít "silný žaludek".