Musím tě zradit
Ruta Sepetys
Nikomu nevěř, nic neříkej. Strhující román od autorky bestselleru V šedých tónech. Rumunsko, 1989. Sedmnáctiletý Cristian Florescu sní o tom, že se stane spisovatelem, ale Rumuni nemají svobodu snít. Režim diktátora Nicolaea Ceauşesca provází izolace a strach. Na Cristiana se zaměří tajná policie a nutí ho, aby donášel na své blízké. Mladík se rozhodne riskovat vše, aby odkryl pravdu o režimu a ukázal světu, co se v jeho zemi děje. Když přijde čas, dychtivě se připojí k revoluci a je odhodlaný bojovat za změnu. Jaká je však cena za svobodu?... celý text
Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: 2022 , CooBooOriginální název:
I Must Betray You, 2022
Jedna z nejlepších knih Ruty Sepetys. Autorka úžasně popisuje tyranii a manipulaci celého národa, Silný příběh, který vtáhne do děje a nepustí. Knihu doporučuji.
Když jsem přečetla tuto knihu/ač jsem 2/3 svého života prožila za totality/,musím jen zkonstatovat,že jsme si tady žili /oproti Rumunsku/relativně jako v ráji.Byli jsme taková normální rodina,která nebyla naštěstí pronásledovaná a sledovaná.Pokud si vzpomínám,stejně na tom byli i moji spolužáci,nikdo nic moc neměl,tudíž nebylo co závidět.Že jsme nemohli cestovat,nám ani nepřišlo divné,protože bychom na cestování stejně neměli.Ale takovou hrůzu,jaká je popisována v této knize,kdy si nemohli věřit ani členové rodiny,si vůbec nedokážu představit.Knihu lze jen doporučit.
Co napsat, když duši sevřel žal a bol?
Výborný literární počin! Skvěle zpracovaný námět! Dokonale uvěřitelné! Drsné, surové, smutné a bolavé a neskutečně čtivé.
Poslechla jsem autorku a začala pátrat po faktech. Situace v Rumunsku za diktátorské vlády Nicolaea Ceauşesca byla daleko horší než si na těch pár řádcích knihy stihnete uvědomit. Samotný převrat v Rumunsku přišel v době kdy, my v ČSSR, jsme se vezli na růžovém obláčku sametové revoluce. Měli jsme obrovské štěstí, u nás to bylo bez lidských obětí. Rumunsko se "topilo" v krvi.
Ruta Sepetýs je našim únorovým tématem Klubu milovníků knih. Není to má první, ani jediná přečtená kniha od této autorky. Řadím ji k těm nejlepším, stejně jako knihu Sůl moře.
Doporučuji!
Doporučuji všem, kteří mají neustálý pocit, že se máme špatně a za komunistů nám bylo líp!
Ruta Sepetýs mi opět otevřela oči a já teď vidím spoustu věcí jinak.
Moje první knížka od autorky a doslova mi vzala dech. Něco tak skvěle napsaného jsem vůbec nečekala. Je to psáno jednoduše, avšak úderně, každé slovo je pečlivě voleno. Příběh je krutý, surový, dojemný a já nemám nic, co bych vytkla. Dokonale napsáno.
Musela jsem si dát trošku odstup, než něco napíšu. I když jsem knížku přečetla asi za tři dny, musela jsem ji párkrát zavřít a odpočinout si. V roce 1989 mi bylo o trochu míň než hlavnímu hrdinovi Cristianovi a žila jsem v Československu a ne v Rumunsku, a přesto jsem tam chvílemi byla s ním. A vůbec mi nebylo veselo... cítila jsem s ním hlad, zimu a hroznou beznaděj.
Sepetysová seznamuje čtenáře s nedávnými dějinami nám geograficky ne příliš vzdálené země, a i když jisté ponětí jsem o této situaci měla, zase jsem se dozvěděla spoustu nového.
Ve školách by se autorčiny měly číst jako povinná četba v dějepisu, myslím, že by se studenti/žáci začali o historii 20.století mnohem víc zajímat.
Tušila jsem, že režim v Rumunsku na konci osmdesátek byl výrazně horší než u nás. Proto taky jeho konec nebyl sametový. Všudypřítomný strach a boj o holé přežití se zachováním lidské důstojnosti je cítit z každé stránky. Kniha je velmi čtivá zcela jistě i pro mladé čtenáře.
Ruta Sepetys je pro mě jedna z nejlepší spisovatelek současné doby. Všechny její knihy jsou zasazeny do různé doby. A všechno je tak skvěle popsané, že mám pocit, že v té době žiju také. Doufám, že brzy napíše něco nového. A Musím tě zradit má i v dnešní době trošku jiný "rozměr". Měli by si ji přečíst všichni, aby se nezapomnělo, co tu bylo před více než 30 lety i u nás...
Ruta Sepetys je výjimečná spisovatelka. Pokaždé mě zavede do historie, o které se tolik nemluví. O Rumunsku a jeho obyvatelích, kteří žili v tak příšerných podmínkách, jsem neměla tušení.
Hltala jsem stránku za stránkou a pomalu je ani nestíhala otáčet. Autorčin styl psaní mně velmi vyhovuje. Krátké, úderné kapitoly, posouvají děj knihy tak akorát rychle.
Nejvíce jsem měla ráda bunu. Jeho věty byly tak opravdové, tak odvážné, tak vystihující pravdu. Fandila jsem i ostatním. Je možné je soudit? Ani jednoho z nich. Chtěli jediné- přežít a ochránit svou rodinu.
Čtenářská výzva 2023: Téma 10. Kniha o boji za lidská práva.
Tato kniha je fikce, ale historie Rumunska jí není. Z historie se můžeme hodně učit a to je i důvodem, proč si vydání nových knih Ruty Sepetys hlídám, i když mi žánr Young Adult není obvykle blízký. Naopak se mi líbí, že autorka umí čtivě přiblížit dějiny napříč generacemi. A jako obvykle jí odpouštím menší hloubku, protože ji opravdu ráda čtu pro její schopnost přenést čtenáře do historického kontextu. A tady mi navíc připomněla, že nikdy nesmíme nic považovat za samozřejmost.
Kniha přečtená za jeden deštivý den . Kniha , která mě vyloženě rozsekala na kusy. Kniha , jejíž atmosféru hmatatelně vnímáte a která vám nedá spát. Děsivé svědectví, o hrůzách Ceausescova režimu, o kterém jsme sice tušili, ale ani ve snu jsme si ho nedovedli představit.
Za mě nejlepší autorčina kniha. Hluboká poklona .
Liliana se ptá, jak tohle může jednou někdo pochopit.. To nevím, protože tohle asi nikdo chápat nemůže. Jen člověk člověku je nepřítelem.
Tenhle kus dějin mi úplně vypadnul. Dechberoucí čtení, který rozhodně stojí za to. A to nejenom proto, aby jsme nezapomínali na to, co bylo, ale aby jsme si připomínali, jak dobře se máme a nebrali to jako samozřejmost.
(SPOILER) Ten pocit, ta atmosféra - přesné. "Velké" dějiny nepotřebuji, bohužel pamatuji (a na zbytek mám Wikipedii) - ty "malé", skrze rodinnou historii od října do prosince 1989 (s neurčitými odkazy na minulost i konkrétními průhledy do budoucnosti), budí silnou úzkost a beznaděj v části první (pracovně zvané Fízlové, kam se podíváš), hrůzu a nejistotu v části druhé (Revoluce? Vážně?) a vztek a smutek ve třetí (Happy end ala východní Evropa). Srovnatelné s Šedými tóny, i když je tu zdánlivě méně mrtvých... (Pro pořádek - Sůl moře je pro mne stále top.)
Velmi zajímavé téma a vcelku dobře zpracované. Četlo se to velmi dobře, můžu jen doporučit.
Autorka je velmi oblíbená a pouští se do zajímavých témat. Několik knih jsem přečetla, a i když jsem ke všem měla různé výhrady, tady budu hodně tvrdá: v románu mi chybí hloubka i šířka.
Mně příběh situovaný výhradně do několika posledních týdnů rumunského komunistického režimu (říjen-prosinec 1989) připadal jako pouhý popis mladické lásky na pozadí dějinných událostí. Letmo jsem zahlédla dlouhý seznam zdrojů, který autorka pro svoji knihu uvádí - krátký nebo dlouhý, nevidím tam nakonec žádný vhled do problematiky, rumunských, a vůbec komunistických dějin.
Kdo zažil pád komunismu v Československu, stihl okrajově zaregistrovat, jak se to mele v Bukurešti a trochu zkoprněle sledoval v u nás už klidnějším prosinci popravu tamního vrchního kápa s matkou země, prakticky v přímém přenosu. Jak vycházely na povrch informace o tom, co všechno si rodina usurpátora pořídila, na úkor své země, není asi divu, že to skončilo, jak skončilo. Žádný samet, žádné rukavičky. Že se měli hůř než my, to se všeobecně vědělo, však se tam k moři jezdilo (když nebylo moc kam jinam), s chutí zejména po '68, protože rumunská vojska se na invazi k nám nepodílela (důvody byly asi ryze pragmatické, ne že by nás měli tak rádi nebo že by snad se sověty nesouhlasili...). Ta bída byla patrná na každém kroku. Represe a dozvuky komunismu tam byly rovněž hrůznější než u nás, ale autorce se prostě nepovedlo zobrazit místo a dobu tak, aby to nebylo jen povrchní. Prostě tomu chybí obsah, hloubka i šířka.
Je to jakoby pro mládež: ano, těm se to třeba i bude líbit a snad se i něco málo na okraj dozvědí o děsném konci strašlivě dlouhé doby útlaku v jedné komunistické zemi. Je to krátké, forma stručná, jednoduchý příběh náctiletých, dramatický jen na posledních stranách. Ale nic víc, takže bych byla i opatrná se doporučením pro tuto skupinu. Mne kniha vůbec neuspokojila, nic mi nedala, nicméně jsem dočetla, takže hodnotím na 50%.
Není to autorka jako dnes už každá druhá, co se snaží vyždímat nekonečné téma holocaustu - o tom dnes píše každý( i to je potřeba a určitě to nezazlívám) , nesnaží se vydělat na lidském utrpení . Snaží se ukázat i méně známé příběhy .
Kniha výborná, jen samotný hlavní hrdina mi byl časem trošku nepříjemný. Ano, šel do revoluce , ale v podstatě stále prožíval jen to své utrpení. V Rumunsku trpělo několik milionu lidi , on však vnímá hlavně sebe a ač je málo podstatným agentem - nebo spíše bezvýznamným tváří se jakoby všechny ohrožoval právě on, právě jemu zemřel člen rodiny, on on on ….
Knihy Ruty Sepetys jsou primárně určené mladým čtenářům, já si myslím, že by je měli číst všichni. V každé přibližuje čtenářům nelehkou dobu v utlačované zemi.
V této nejnovější se věnuje Rumunsku před revolucí a během ní v roce 1989. Skvěle vykreslila temnou dobu, kdy si nikdo nemohl být jistý ničím. Popsala poměry ve společnosti i nástroje, které držely obyvatelstvo ve strachu, pomocí příběhu sedmnáctiletého Christiana a jeho rodiny. Zajímavé čtení a skvělý nápad, jak udržet vzpomínky živé.
20. století americká literatura tajemství komunismus Nicolae Ceauşescu, 1918–1989 Rumunsko pro dospívající mládež (young adult) historické romány diktatura Securitate (rumunská tajná policie)Autorovy další knížky
2013 | V šedých tónech |
2016 | Sůl moře |
2020 | Mlčící fontány |
2014 | Potrhaná křídla |
2022 | Musím tě zradit |
Kniha pro mladší čtenáře? Ne, to si nemyslím, je to kniha pro nás všechny. Pro ty, kdo komunismus zažili, ale už zapomínají, pro ty mladší, kteří tuto část historie naštěstí znají pouze z vyprávění a svobodu již berou jako samozřejmost.
Příběh mě úplně dostal. Očima 17letého chlapce jsme vtaženi do období jednoho z nejkrutějších, zločineckých, totalitních režimů tehdejšího Východního bloku, do Rumunska. V této zemi se sametová revoluce nekonala.
Ne, není to kniha jen pro mládež, je pro nás všechny, aby se nikdy nezapomnělo...