Mušlenčiny léčivé pohádky pro dětskou duši
Romana Suchá
Co se děje ve tvém nitru? Laskavé příběhy, díky kterým děti porozumí vlastním emocím. Každý z nás má ve své duši kouzelnou perlu – a nikdo ji neumí objevit tak dobře jako víla Mušlenka. Právě pořádá slavnostní oběd, kam zve všechny svoje kamarády. Přisedněte si také ke stolu a poznejte skřítka Kuliferdu, draka Bouřliváka, bubáčka Strašpytlíka a spoustu dalších neobyčejných bytostí. Společně zažijete zázračná dobrodružství, překonáte nebezpečné situace a najdete třeba odvahu i radost, které jsou důležité pro každý den.... celý text
Kniha s pěknými pohádkovými příběhy, jen je spíše pro starší děti nebo dospěláky, moje děti předškolního věku zatím nijak nezaujala, ale budou mít možnost ji ocenit za pár let samy. ;)
Nádherná kniha! Skvělé zpracování i nápad. Přijde mi hodně užitečná a přečtení by určitě prospělo i spoustě dospělých.
Moc krásná knížka, je to ale spíše pro dospělé. Takové pohlazení na duši a uvedomneni si svých emoci, se kterými se všichni setkáváme denne. Ja se na každou kapitolu tesila. Líbila se mi velmi a nakonec i šestileté dcerce. Mám ale malinko pochyby, zda ji pochopila tak, jak ji pochopit měla:) Myslím, že děti za tím příběhem nevidí to, co se tato kniha velmi hezkou cestou snaží předat. Proto jsem musela hodně věcí během čtení obšírně rozvádět....:) Knihu mám půjčenou z knihovny. Nicméně láká mě i koupě do soukromé knihovny , bo až děti budou starší, tak si mohou kdykoliv v těžších chvilkách nakouknout a porozumět takto více světu i sobě..:)
Pěkné milé pohádky, bohužel pro malé děti nekonkrétní... Dcerka jim moc nerozumněla. Dospělý by si, ale knihu přečíst měl. Nádherné ilustrace
Krásné pohádky pro malé děti, díky nimž mohou porozumět svým pocitům a náladám. Dá se číst vždy s odkazem na právě vzniklou situaci nebo u pohádky přemýšlet nad situacemi z minulosti, jak jsme se u nich cítili a co můžeme příště udělat jinak. Knížka obsahuje nádherné ilustrace.
pohádky pro děti emoce, pocity rozvoj osobnosti, osobní rozvoj duševní zdraví
2019 | Léčivé pohádky pro dětskou duši |
2022 | Mušlenčiny léčivé pohádky pro dětskou duši |
2019 | Edo! Ty neposedo! |
2008 | Rozpustilé básničky pro malé dětské ručičky |
2009 | Veršované rozcvičky pro kluky a holčičky |
(SPOILER) „To divoké drama se odehrává jen na hladině. Když se ponoříš do hloubky, zjistíš, že tam je moře klidné.“ (str. 10)
Knížka čtená dceři. Mušlenčiny příběhy jsem měla v knižním hledáčku už nějakou dobu a slyšela/četla jsem na ně jen samou chválu. Kniha je určena dětem od šesti let, my jsme zkusily přečíst o něco dříve. Myšlenka knihy je super, ale stejně mě to maličko zklamalo. Čekala jsem větší pohádkovost a dějovost, když se děj začal alespoň trochu rozvíjet, byl „narušen“ otázkami, působilo to na mě rozkouskovaně. S výběrem emocí jsem byla spokojená (Hamtík - závist, Strašpytlík - strach, drak Bouřlivák – vztek, Fňukal – smutek, Egon – pocit viny, Šedivák - zklamání, Pochybníček – pocit méněcennosti, Kuliferda – humor, Valentýnka – láska, Nebojsa – odvaha, Jasněnka – radost, Prófa – odpovědnost), ale překvapilo mě, že postavě Brbly, který se vyskytoval hned v několika kapitolách, nebyla věnovaná samostatná kapitola, kde by byl blíže popsán. Fňukala bych pojmenovala nějak jinak, protože fňukání a smutek osobně vnímám jako dvě rozdílné emoce. Překvapila mě dcerka, když se mě jednou zeptala: „Mamko, ty máš v sobě teď draka Bouřliváka, viď?“ Jsem ráda, že si ze čtení něco zapamatovala a dokázala rozpoznat emoci. Líbilo se mi jak Mušlenka s Egonem postavili z kamenů chodníček, truhlička, do které si ukládáme všechno pěkné, co nás v životě potkalo nebo notýsek, do kterého můžeme zapisovat, co všechno se nám povedlo, co jsme se naučili a v čem jsme dobří. Ilustrace jsou moc hezké, ty se mi opravdu líbily, na velkém formátu knihy hezky vynikly. Celkově se mi kniha líbila a doporučuji ji k přečtení, je určitě pro větší děti, ale i ty menší si z ní (za pomoci vysvětlení od dospělého, tak jako u nás) určitě něco vezmou.
A ještě si tu chci odložit věty/myšlenky, které je dobré nezapomínat a připomínat si je:
- strach je dobrý, protože dokáže upozornit na možné nebezpečí a je důležitý k přežití
- vztek je dobré vyventilovat a nedusit ho v sobě
- pohlazení je mnohdy víc než slova
- nebát se sdílet bolest a nechat si pomoct
- je jedno co si o vás myslí druzí, je důležité abychom dělali věci s dobrým
úmyslem a věřili sami sobě
- je důležité poučit se ze svých chyb a napravit je
- někdy stačí se jen dívat a dát věcem čas
- ne všechny věci jsou takové jak se na první zdají být
- „Je čas nechat staré zmizet, aby mohlo přijít něco nového.“ (str. 61)
- je dobré umět si udělat legraci sám ze sebe, ale i s humorem se musí
opatrně, abychom někoho neranili
- i dobrota a laskavost mají své meze, je důležité umět se ohradit a nenechat se využívat
- odvaha nám dává křídla a možnost poznat nové věci, ale je důležité
nepřeceňovat své možnosti a sílu
- nepřebírat odpovědnost za ostatní, protože tím dáme dotyčnému
možnost naučit se postarat sám o sebe
- nebrat všechno tak vážně
„Na celém světě není nikdo jako ty. Vůbec nemusíš být lepší.“ (str. 12)