Muž z ostrova Lewis

Muž z ostrova Lewis
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/546198/bmid_muz-z-ostrova-lewis.jpg 5 2009 2009

Ostrov Lewis série

Narušení minulosti může zničit přítomnost.

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: audiokniha , OneHotBook

The Lewis Man, 2012

Interpreti: Jiří Dvořák

Nikola086
17.07.2023 5 z 5

Mnohem lepší než první díl série! Děj ubíhal velmi rychle, kniha byla čtivá, napínavá. Volně navazuje na první díl ale autor už se vyhýbá přílišnému popisu krajiny jako tomu bylo u prvního dílu.
Velice se mi líbilo prolínání ich- a er-formy.
Vřele doporučuji!

L.Helena
14.07.2023 4 z 5

Audiokniha
První díl se mi líbil o něco víc, ale tento taky dobrý.

cérka
25.06.2023 5 z 5

Audiokniha

Opět skvostně načteno Jiřím Dvořákem.

Už chápu proč se Peter May tak moc čte a nechápu proč mi tak dlouho unikal.
Děj, prostředí i charaktery postav jsou skvěle popsány. Po malé chvíli jsem příběhu zcela propadla a on mi pak po celou dobu běžel v hlavě jako film. Skvělé čtení, hned se pouštím do dalšího dílu.

Děj sice jen částečně navazuje na předešlý díl, nicméně já doporučuji číst pěkně popořadě. Budete tak mít ucelenější představu o hlavních postavách.

petula22
13.06.2023 5 z 5

Další skvělý díl ze série. Za mě snad ještě lepší než první. Mělo to spád, napínavý děj a spoustu emocí...

vladka16
31.05.2023 5 z 5

Na tuto knihu i spisovatele jsem přišla náhodně. A jsem tomu ráda. Vřele doporučuji.

Kaik
21.05.2023 4 z 5

Velmi příjemné pokračování Skály, která na mě zapůsobila ještě o chloupek víc. Největším plusem knihy je opět ucelený až komorní příběh se skvěle vykreslenými vztahy mezi postavami, kde se prolíná současnost a minulost, a tvrdé nelítostné prostředí Vnějších Hebrid, po nichž si tentokrát trochu zacestujeme. Některé momenty a rozmary počasí dokázal May popsat opravdu magicky. Četbu určitě doporučuji, a tak nějak tajně doufám, že bych si někdy na ostrov Lewis mohl naplánovat výlet.

Luigi1
21.05.2023 5 z 5

Moc pěkné čtení poutavě napsané doporučuji

Tesssay
18.04.2023 4 z 5

Muž z ostrova Lewis nenásilně navazuje na předchozí Skálu a mně osobně se líbil ještě mnohem víc, než první díl. Postavy z přechozího dílu jakoby "dozrály", opět nechyběl přechod mezi minulostí a přítomností, který postupně odhaloval dávno zapomenuté tajemství a oproti Skále byl celý příběh krásné ucelený a uzavřený. Knihu jsem doslova zhltla během dvou večerů a jdu na třetí díl.

Lálin59
02.04.2023 5 z 5

Hned po přečtení Skály jsem pokračoval další knihou a moje nadšení pokračuje. Peter May je perfektní vypravěč.
Dokázal propojit fiktivní příběhy na pozadí skutečných událostí a životních osudů.
A jako bonus úchvatné přírodní scenérie, vykreslené s láskou a pokorou.
Hned pokračuji posledním dílem.

Allena24
26.03.2023 5 z 5

První komentář a druhé čtení. Tedy čtení....nyní to byla audiokniha. Znovu bych hodnotila 5*. Opět mě dostal popis drsného života na ostrovech.

olga8832
15.03.2023 5 z 5

Nádherně vystavěný příběh s napínavým závěrem.

kalache
09.03.2023 4 z 5

...v poslední době narážím na spoustu bezpráví v dětských zaopatřovacích zařízeních.Buď je to trend,nebo je něco špatného ve státě Dánském! ...

jan7113
07.03.2023 5 z 5

Jo, to se to píše, když se to umí. A pan May to fakt UMÍ! První knihou této série nastavil laťku sakra vysoko a mám pocit, že Mužem z ostrova Lewis ji nijak nesnížil. Opět se děj současný prolíná s minulostí, ale tentokrát ne Finovou, nýbrž s čím dál tajemnější (a temnější) minulostí Marsailina otce. Opět je to i trochu detektivní příběh, i když vyšetřování probíhá na vlastní pěst. Opět je příběh plný tragických osudů obyvatel drsného ostrova. A opět je to úžasné čtení. 100 %

yossarianxxii
21.02.2023 4 z 5

Peter May je vážně velmi dobrý vypravěč, jeho vykreslení postav, krajiny i historie je dokonalé.
Vše jsem si dokázal dokonale představit tak, jako bych bych v těch místech byl.
Hlavní hrdina má v pokračování lepší charakter, ale o něho v pokračování nejde.
Vrátíme se do minulosti a zjistíme, jak strastiplný byl pobyt v dětském domově a cesta z něj na ostrov Lewis.
Vše se nám v závěru knihy propojí, takže jde spíše o román než o klasickou detektivku.
I tak jsem si knihu užil a mám v plánu se k ní vrátit v audio podobě, kde ji načetl Jiří Dvořák.

Timkim
18.02.2023 5 z 5

Absolutně jsem netušil co od knihy mám čekat. Tohle bylo strašný, ale zároveň naprosto famózní. Za poslední dobu jsem nečetl depresivnější knihu. Nešlo ani tak o thriller, nebo detektivku, ale o vyprávění svého života jednoho starého muže. Perfektní prolínání minulosti a současnosti a Google maps jsem též použil. Jsem tvrďák, nevadí mi litry krve, řezání do lidí, ale tady jsem měl několikrát slzu v oku. Bravo, tleskám a první kniha po delší době které přiznám 100%.

Pavlnka
14.02.2023 5 z 5

Nádherné čtení. Ano, nějaká kriminální zápletka tam je, ale je zcela odsunuta na vedlejší kolej. Vykreslení postav, krajiny a historie je uchvacující. Tato série mě baví, ale dám si oddych, než se pustím do dalšího dílu

Bax9
31.01.2023 5 z 5

Já byla tak nadšená ze Skály, že jsem hned přešla na druhý díl. A mé nadšení trvá, takže v době psaní těchto řádků jsem již u třetí kapitoly Šachových figurek. :-)
Peter May je vážně skvělý vypravěč, to citlivé propojení popisů přírody, lidských osudů, minulosti a přítomnosti.... prostě se to čte samo. A několikrát mě to donutilo otevřít Google Maps. :-)
PS: Opět poslechnuto jako audiokniha, Jiří Dvořák je výborný, jeho hlas je vážně pohlazení po duši.

lexikon_tf
29.01.2023 5 z 5

Daleký sever, zima, vítr a rašeliniště, v němž se najde tělo mladíka, očividně brutálně zavražděného. Rašelina jeho tělo dokonale konzervovala, a následně provedené testy DNA ukazují na příbuzenský vztah s místní rodinou. A ne náhodou se jedná o rodinu dávné lásky bývalého detektiva Fina Macleoda, kterého známe z předchozího dílu Skála.

Bylo to opět perfektně temné a velmi napínavé vyprávění, kdy starý muž, Tormod Macdonald, nyní už starší pán, kterého sužuje stařecká demence, vzpomíná na své neutěšené dětství strávené v sirotčinci. Ve vyprávění se prolíná minulost s přítomností, ale vždy je zřejmé, kde se nacházíme - kdy sledujeme minulost z první linie a kdy už starý pán tápe v temnotě ubývající paměti.

Také vyšetřování Fina Macleoda, s nímž měl život svoje kruté plány, je opět velmi zajímavé - Fin už detektivování sice pověsil na hřebík a chtěl si spíš dát na rodném ostrově dohromady svůj život a dům po rodičích, ale i tento příběh pěkně zapadá do Finova života a jako bývalý vyšetřovatel prostě nemůže nechat věci nedořešené.

Díly na sebe úzce nenavazují, lze číst i bez znalosti předchozího příběhu, významné události jsou připomínány. Ale já mám ráda všechno pěkně popořadě.
Moc doporučuji a už se těším na další díl s názvem Šachové figurky!

absa2611
19.01.2023 5 z 5

Myslela jsem, že dám o hvězdičku méně. Ale nedám. I když je, na rozdíl od Skály, tento příběh méně napínavý a strhující, přesto jsem nadšena Mayovou vypravěčskou schopností. Jako tenká stříbrná nit se celým příběhem vinou vzpomínky starého popleteného pána, vše se postupně - pomaloučku, polehoučku - vyjasňuje a ten závěr není jedno velké bum. Vše do sebe prostě tak nějak lehce zapadne.
Prostě dokonalý příběh, i když s pomalým rozjezdem. Určitě doporučuji obě první knihy série a věřím, že i ta poslední bude skvělá. Jdu na ni.

martousek
03.12.2022 4 z 5

Za mě trochu rozvleklý příběh, kterému chybí spád.