Muži, kteří nenávidí ženy
Stieg Larsson
Milénium / Millennium série
1. díl >
Novinář Mikael Blomkvist má za úkol vyšetřit starý kriminální případ: Harriet Vangerová, vnučka průmyslníka Vangera, zmizela beze stopy téměř před čtyřiceti lety. Blomkvist se seznámí s Lisbeth Salanderovou, mladou svéhlavou ženou, nepřekonatelnou hackerkou, která se stane pro jeho pátrání nepostradatelnou. Blomkvist a Salanderová tvoří neobvyklý pár, ale dokonalý tým. Společně začnou brzy rozkrývat temnou a krvavou rodinnou historii. Trilogie Milénium hvězdy švédské kriminální literatury Stiega Larssona sklidila ihned po svém vydání mimořádný úspěch u čtenářů i kritiky. První díl (Muži, kteří nenávidí ženy) byl v roce 2008 nominován na cenu Duncan Lawrie International Dagger a získal také cenu britské televize ITV3 Crime Award. Obdobný úspěch zaznamenaly i další knihy (Dívka, která si hrála s ohněm a Dívka, která kopla do vosího hnízda). Dosud se prodalo více než 46 milionů výtisků v 44 zemích. Všechny tři díly byly zfilmovány. Stieg Larsson (1954–2004) byl novinářem a šéfredaktorem časopisu Expo. Ve své profesi byl považován za odborníka na pravicový extremismus, o němž často psal. Jeho politické přesvědčení a novinářské zkušenosti ho v devadesátých letech vedly k založení nadace Expo, jejímž cílem bylo sledování a dokumentace rasistických a nedemokratických tendencí ve švédské společnosti. Stieg Larsson se bohužel mezinárodního úspěchu svého literárního díla nedožil, v padesáti letech zemřel na infarkt.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: 2011 , HostOriginální název:
Män som hatar kvinnor, 2005
Jsem ráda, že jsem neviděla film, jinak už bych se do knihy nepustila, známe to, film se knize rovnat nemůže a o hodně bych přišla. Úžasná kniha, která nedá ani na vteřinu oddech a žene vás na konec v bleskovém tempu, jsem úplně nadšená a hned si dám další díl :)
Jsem naprosto unešená. Na začátku mi chvilku trvalo se začíst a bylo tam na mne mnoho postav, ale jakmile jsem se přes to dostala, nemohla jsem knihu odložit. Bylo tam rozjeto tolik linek a pátrání, aby do sebe v konci vše krásně zapadlo. Skvělé, nemohu hodnit jinak než 5*. Dlouho mě takto žádná detektivka nenadchla.
Moc se mi také líbilo, že se pátrání ujala dvojice žurnalista a hacker. Po všech těch policejních sborech velmi osvěžující.
Skvělé skvělé skvělé! Ač jsem dřív viděla film, ale už je to dávno a absolutně jsem si nepamatovala o co šlo, tak jsem se pustila do knihy, vlastně díky čtenářské výzvě. No není zbytí, budu si muset přečíst i další díly série, skvěle se kniha četla.
Čtenářská výzva 2021: Kniha, jejíž název se skládá z 21 písmen.
Tato nádherně napsaná detektivka nezklamala. Když vidím filmové zpracování a pak teprve čtu knihu, mám většinou obavy. V tomto případě naprostá spokojenost. Před 40 lety zmizí z velice známé rodiny továrníka Vangera mladá Harriet a starý pán stále neustává v pátrání. Když si najme schopného investigativního novináře Mikaela, který má problémy a potřebuje se na nějakou dobu zašít , má vyhráno. Ku pomoci mu najme soukromého detektiva , hackerku Lisbeth a propojením těchto dvou zcela odlišných lidí graduje děj knihy a své vyšetřování dokončí úspěšně. Ke kapitole 12 jsem se po přečtení ještě vrátila k vůli tajemné , svérazné Lisbeth, protože jsem musela přemýšlet o formě opatrovnictví a poručnictví ve Švédsku a dopad na lidi, kterých se to týká a jsou to lidé , tak jako Lisbeth, třeba až do dospělosti. Velmi smutné zjištění, jak systém s lidmi nakládá. Opravdu nádherná kniha.
No tak toto byla jízda, pozvolný rozjezd, ale přesto zajimave od začátku do konce.. Už se těším na druhý díl:-)
Konečně jsem se odhodlala přečíst Milénium. První díl stál rozhodně za to. Nemohla jsem se odtrhnout a přečetla jsem to za 3 dny. Styl psaní autora je velmi čtivý (i ty popisy jídla mě zajímaly!), postavy rozhodně nejsou černobílé a utíká to. Tu jednu hvězdičku ale přeci jen musím ubrat - začátek a konec knihy mě moc nebavily. A prokoukla jsem vše velmi záhy, což se mi zas až tak často nestává. Tady se ovšem jako správné ukázaly většinou mé první teorie. Ne, že by mě to vyloženě zklamalo, ale trochu mi to bránilo v požitku uvěřit v ten šok a nadšení hlavních podstav, když něco objevily 200 stránek po mně. Nic to nemění na tom, že kniha je to výborná a těším se na další díly.
Měla jsem tu knihu doma x let, ale tehdy jsem detektivky nečetla a prodala ji. No, uběhl nějaký čas, ze mě je hltač detektivek a koupila si ji znovu. Jsem ráda, že ten čas na ni uzrál a já si ji přečetla. Perfektní příběh, promyšlený do posledního detailu. Miluju ty švédský jména, baví mě vztah Mikaela a Lisbeth a je super, že v Miléniu nepátrá po pachateli jen policie/detektivové, ale investigativní novinář a hackerka. Některé popisy scén byly dost nechutné, celá ta rodinka byla fakt "povedená". Za mě jedna z top detektivek, právem má tak skvělé hodnocení.
Ojojoj zase jeden mrazivý skandinávský skvost. Hlavní postavy jsou tak moc neobyčejné jak jenom to jde. Není na škodu. Zhltala jsem všechny tři díly během chvilky.
Během čtení i po přečtení jsem uvažoval, jaké hodnocení "Holky s dračí kérkou" bude adekvátní. Stieg Larsson do knihy úspěšně zabudoval dobrý a zamotaný děj, motivované a lidské postavy, ve čtivém a snadno stravitelném podání. V tomhle snad nejde moc co vyčíst. Potíží je rozsah díla a jeho utahanost. Nudné, ale čtivé pasáže, ať už chcete nebo ne, ubírají na tempu vyprávění.
Druhou věcí je oslovování hlavních protagonistů. Vypravěč od začátku zná jejich jména a světe div se, i čtenář je po prvních 50 stranách zná také. Proč tedy píše i za 400. stranou "Lisbeth Salanderová otevřela notebook...". Ty vole, já vím, že je to Salanderovic holka, četl jsem to příjmení totiž 100x předtím! Asi si teď říkáte, že mi trochu jebe, že je to zanedbatelný detail. Já vám nevím, vy byste nekoukali na týpka s jedním oholeným obočím? Co tedy s tím hodnocením? Za mě by bylo adekvátní hodnocení přesně 4,5 hvězdiček, protože 5 je moc, 4 málo. Na druhou stranu nerozumím tak vysokému hodnocení a připisuji ho tomu, že právě Stieg Larsson a jeho Milénuim se stalo hitem a průkopníkem severské krimi do světa bestsellerů a tak je i lehoulince nadhodnocené. Za mě tak 86 %, ale stejně nechám těch 5.
Poslední, ale spíš vtipnou věcí je taková moje malá výzva. Až budete příště číst "Muže, kteří nenávidí ženy", dejte si kávu pokaždé, co si ji dají protagonisti. REST IN PIECE...
Napínavé, propracované a promyšlené. Mistrovsky napsaná kniha, kterou považuji za moderní klasiku.
Výborně napsané. Trochu větší představivosti a zblázním se. Nicméně drsné. Na film jsem koukal jen jeden z této série. Jsem fanouškem drsné severské přírody, ale ne zbytečně surových scén. Myslím, že to není třeba až tak dopodrobna ukazovat. Každý může použít svou představivost. Škoda, že většina čtenářů a lidí v tomto světě má potřebu barvité vyobrazení takových to scén.
Už před více než rokem jsem viděla film, a tak mi některé scény přišly povědomé, a i jsem tušila, jak to bylo a kdo byl vrah. Ale vůbec to nevadilo, aspoň jsem si osvěžila i věci, které už zapadly v paměti. Se čtením jsem čekala, až budu mít pohromadě celou trilogii. Kniha byla napínavá, stejně jako ve filmu jsem měla ráda Lisbeth i Mikaela, ale občas jsem se ztrácela v členech rodiny Vangerů. Ale bavilo mě Mikaelovo sondování do historie a vztahů Vangerů, kteří se tvářili jako spořádaná a vážená rodina, ale ve skutečnosti spolu vedli boje a intrikovali proti sobě.
Napínavý, perfektně zpracovaný a promyšlený příběh. I přes obsáhlé popisy a a poměrně méně záživný začátek si zaslouží pět hvězd, je to kniha, která vnímavého čtenáře zkrátka musí nadchnout.
Přečteno podruhý po čtyřech letech, takže jsem si v útržcích pamatoval, co se bude dít, přesto to nevadilo a byl jsem stejně napnutej jako při prvnim čtení, protože je to prostě dobrý. Přečet jsem si jí znova proto, že jsem si koupil další dva díly, takže abych byl v obraze. Nejsem si jist, jestli budu číst i díly, co nenapsal Larsson, nejspíš ne, ale to teď neni podstatný.
Skvělá hlavní dvojka, kde jejich chyby a nedostatky nevadí a člověk je má možná i právě proto rád, nejsou to žádný suchaři a ani žádný superhrdinové, prostě normální lidi (i když Lisbeth asi teda ne, no...:))
Moc se mi líbilo, že tu nejde o žádný pátrání po šílenym vrahovi, dokud na něj vlastně omylem nenarazí, je to tu tak nějak mimochodem, žádný nalézání hrobů, potoky krve...prostě se stalo a nic se nedá dělat. Někomu by možná vadil rozsah, ale to mi tady vyhovovalo. Ze začátku je klid a na konci taky, sto stran do konce je vrah odhalen, tempo je pěkně pozvolný, žádná rychlovka, aby se to všechno sfouklo na 200 stranách.
Možná to bude jeden z hlavních kladů, prostě se tu moc netlačí na pilu, takže i když je to napínavý, zároveň to nemá žádný vražedný tempo. Vyvážený to je, abych tak řek, prostě se to povedlo a na další díl se těšim :)
Začátek byl podle mě vlažný, ale pak se to teda rozjelo! Takže u nás nastala klasická situace 5 hvězdičkového hodnocení: koše plné prádla, dřez plný nádobí, nepořádek v obýváku, v pokojíčku, na jídlo rychlovky z mrazáku. No..... prostě to bylo skvělé, tajemné, mrazivé a tak strašně napínavé!
Skvělý thriller. Napínavě vygradovaný děj, perfektně vykreslené postavy. Autorova jazyka jsem si po delší době fakt užil.
Neskutečně dobře vystavěný příběh. Vůbec jsem nečekala, že mě to takhle strhne. Paráda!!!!
detektivní a krimi romány zfilmováno sérioví vrazi tajemství hackeři švédské detektivky rodinná tajemství
2008 | Muži, kteří nenávidí ženy |
2009 | Dívka, která si hrála s ohněm |
2010 | Dívka, která kopla do vosího hnízda |
2010 | Milénium 1–3 (box) |
Tento díl z celé trilogie se mi líbil nejvíc.