Na dosah ruky
Václav Erben
Kapitán Exner série
V secesním pražkém činžáku bydlí nejen obyčejní nájemníci, ale také známí herci, úspěšný malíř, literární badatel a zkušený starý právník. Ale v domě je také podivný nadpřirozený fenomén. Prostě v něm straší. Bylo by to úsměvné, kdyby tam nedošlo k násilné smrti. A málokoho by napadlo, že synagogální tóra, kterou kapitán Exner najde ve sklepení, může nějak souviset s vraždou v secesním domě.... celý text
Mám ve své paměti zapsáno, že se v létě mají číst detektivky. Otevřela jsem tuto retrodetektivku v přesvědčení, že budu unešená jako před lety, kdy exnerovky byly nejlepší z tohoto žánru. Něco mně neladilo, asi množství postav hned zpočátku, lehce jsem se v nich neorientovala.
Michal Exner, kapitán a doktor obojího práva, byl elegantní, vtipný, chytrý, okouzlující. Jako vždy.
Erbenovy detektivky nezklamou. Zajímalo by mě, podle koho pojmenovává postavy - zde např. Miloň Kytlíček mě pobavil ;)
ČR Dvojka, četba na pokračování: Tomáš Jirman, variabilně poutavě
,,Obecné ovzduší a okolnosti dokáží udělat z beránků vlky a naopak."
Slepenec vztahů v jednom secesním domě,
stěny by mohly vyprávět.
Kritický den v rozděleném bytě.
Osiřelé kufry,
dvě staré dámy zmizely.
Strachy a hamižnost vždy kladou sítě.
Legenda zmírá na úbytě.
Na vraždy vypsán byl pořadník
Kapitán Exner však zasahuje hbitě...
P.S.: Kozel je špatný zahradník.
Detektivní příběh z let, kdy jsem já ještě skákala gumu a na Žofíně hrála na krvavé koleno.
Posloucháno s napětím a kapkou nostalgie, vraha jsem uhodla dříve než kapitán Exner.
Případ vražd, jehož kořeny sahají až do druhé světové války. Kapitán Exner má možná charisma, ale asi jsem vůči němu imunní. Standardní detektivka, neurazí, nenadchne.
Audiokniha - poutavost rušící jen ptačí zpěv.
Po Hvězdné .... jaksi jen 4*.
M. Exner nemá konkurenta, a tak když podřízení vysondují indicie je třeba završit dílo drsných mordů uměleckých zálib odhalením sveřepého pachatele s vizí z drbů o blyštivém mamonu.
Český kriminalistický (nekriminální) frajer cíleně zaměřený na zločinné delikventy a sličné vysokoškolačky.
Mám velkou slabost pro kapitána Exnera, a to jak v literární podobě, tak ve filmové. Kulisy šedesátých let, kdy stále ještě žijí pamětníci meziválečných let a všude kolem jsou stopy jejich činnosti, jsou velmi přitažlivé. Napínavé až do konce - takovým tím Erbenovským způsobem.
Detektivka reálného socialismu vystihuje tehdejší řešení "bytové krize" a ukazuje mezilidské vztahy - kam až se mohou dostat. To se autorovi podařilo spoustou pěkných dialogů - a navíc motiv, provedení a vysvětlení je uvěřitelné. Kromě oddechového čtení je to i náhled -jak se tenkrát žilo.
Mám-li vybrat exnerovku, pak tuto. Poválečné křivdy, směšný, protože opravdový vrah, tak geniální, protože jednoduchý plán, bezútěšnost socialistického štastného života, příběh jednoho domu se všemi drobnými křivdami, pomluvami, intrikami - prostě divadlo života. A drobné střípky z Exnerova bytí (a vzhledu!), protože o tom všem možná ví víc.
Na Exnera jsem se v TV koukala, ale tenhle díl mi očividně utekl. Tolik lidí, tolik potenciálně podezřelých a takový konec, i u nás se dá zajímavě vraždit, za mě doporučuji
Smutná exnerovka. Vyzařuje z ní bezútěšnost poválečných let, ztráta majetku, rozdělené byty. Nějak to nezachránila ani Michalova elegance a šarm, ani případ vyřešený s jeho pověstným důvtipem. Nu což, nemusím před všemi knihami s kapitánem Exnerem v hlavní roli padat na kolena...
Moje první setkání s panem Erbenem (tedy knižně). Nedávno jsem slyšela na rozhlase "Poklad byzantského kupce", a i když jsem si myslela, že to samozřejmě znám (v TV je to 5x do roka), tak opak byl pravdou. Nadchlo mě to, pustila jsem se proto do čtení. A kniha se mi velice líbila! Nějak jsem nepátrala po souvislostech, ale přesto se mi nechce věřit, že by kniha mohla vyjít v roce 1971?? Nebo třeba nějak cenzurovaná? Pokud už tehdy vyšla v tomto znění, tak mě to o to více těší :) Doporučuji.
Nikdy nevíte co se děje za zavřenými dveřmi vašich sousedů. Dokud se něco nestane. To pak pomluvy, svádění jeden na druhého, lhaní, uhýbání...to vše se musí vzít v potaz a číst mezi řádky, aby se zjistilo, co se vlastně doopravdy stalo.
Výborné. Všetko sa deje v uzavretom priestore v jednom činžiaku s rôznorodými ľuďmi, ktorý majú medzi sebou spory. Len ten záver a odhalenie mi nesedia, mohol to vymyslieť ináč.
Tak tuhle detektivku jsem si vyloženě užila. Vylíčení vztahů v domě, všechny ta čachry s bydlením a odkazy na předválečnou i válečnou dobu - skvělá práce s prostředím. Rozhodně jedna z těch nejlepších Exnerovek. A na svou dobu opravdu vcelku mimořádná věc. Pokud bych měla doporučit českou detektivku, tak ty s kapitánem Exnerem by to rozhodně byly a tahle konnrétní určitě.
Prostě opět výborné. Jakékoliv prostředí svědčí postavě kapitána Exnera a jeho týmu. Tady to prostředí činžovního domu a tajemství jeho sklepa, vztahy mezi obyvateli, velmi zajímavé. Pan Erben velmi umně popíše prakticky cokoliv, tady mě rozesmálo to téma čtyřprocentních pánů:-). Opět velmi čtivé, srozumitelné a poutavé. Krátké kapitoly nutí člověka pokračovat dál a dál, protože je stále zvědavý, jako to bude dál.
Mám rád kapitána Exnera, je to takový český Maigret. Tedy alespoň podle zpusobu řešení případů. Ptá se, povídá si... ale nekouří dýmku a je mladý a hezký, protože kolikrát během řešení případu ...
zfilmováno rozhlasové zpracování české detektivky a krimi zmizení lidí sousedské vztahy kapitán Exner
2005 | Bláznova smrt |
2004 | Efektivně mrtvá žena |
2006 | Na dosah ruky |
2006 | Znamení lyry |
1969 | Vražda pro zlatého muže |
Dobrá, starší detektivka s kapitánem Exnerem.