Na konci vesmíru
Kristýna Sněgoňová
Tak daleko jako tentokrát se posádka Vzdorující ještě nikdy nevypravila – mimo území enlilů, churitů a dalších velkých civilizací. Starý spojenec má však problém, a když o něco požádá vědec z prastaré rasy, po jejíž technologii pase váš největší nepřítel, neváháte ani chvíli. Obzvlášť pokud se na vás obrátí jako na svou jedinou naději. Jenže tentokrát by se možná chvíle váhání vyplatila, protože tahle cesta vede k tajemstvím, která lidem otevřou naprosto nové obzory. A s nimi i nečekané hrůzy. Ale bez toho by to snad ani nebylo ono. Zatímco se Legie připravuje na osvobození Země, kapitán Moravec a jeho posádka se musí vydat až na samotný konec vesmíru.... celý text
Romány Literatura česká Sci-fi
Vydáno: 2023 , Epocha (ČR) , AudiotekaInterpreti: Martin Stránský
Ajajaj!
Kam zmizel humor? Dva fórky mě rozesmály. To je málo!
A to se u této série neodpouští! To musí být vyvážené (jako vždycky přeci).
Násilí sex humor! Svatá trojka! To už je legendarně zažité do kotletovskosněgoňské krve jako třeba TŘI přání, TŘI vlasy děda... TŘI princezny, TŘI hádanky, TŘI synové atd atd.
V tomto díle je rovnováha narušena a momentálně jsem zklamaná.
Ne však natolik, že bych zbytek série odhodila do poličky se slovy: "Trp, ty svině nečtená, pod nanosem prachu leptaná!"
Hned začátek knihy nabudil dosti děsivou atmosféru a navnadil na celý příběh. Samotný příběh následně poměrně rychle plyne. Popis bytostí a hrůz, které byly postavám prováděny byly popsána docela detailně až mi z toho párkrát bylo skoro zle. Rozhodně jeden z lepších částí této série.
Tenhle díl mě nějakým způsobem znovu nakopnul. Na to jaká je to bichlička oproti ostatním jsem ji zhltla pomalu na jeden zátah a popoháněl mě hlavně fakt že jsem byla zvědavá co se zatraceně stalo, protože první kapitola mě trochu vyděsila :D. První část byla spíš oddechová a "užívali" jsme si půl roku pauzy od akcí a nervů, druhá část to všechno dohnala a nechybělo spousta akce, krve a všech možných tělních tekutin. A i když to vypadalo dost nahnutě, nemohlo to dopadnout jinak než vždycky... uf. Pobavil mě konflikt nad komiksem alá vykrádačkou Legie a moc se mi líbil ten milej smír mezi Agou a Moravcem, ona drsná co se stejně nijak neprojeví ale stejně se přenese přes svou nechuť a hrdost a Moravec co je tak roztomile nervózní a nejistý... :) Za mě jsem si tenhle díl užila a jdu se hned vrhnout na další... Amen
Tato kniha v sérii měla dobře rozehraný děj, ale někde uprostřed jsem už musel začít přeskakovat nabývající množství vaty v rozhovorech, myšlenkách i ději. Přitom tam byla taková spousta věcí, která zůstala nevyužitá (popis technologií, detailnější historie "místního" druhu, komunikace se "starým známým", Petargun klub na zastávce po cestě, napojení se na místní systémy - bolest hlavy byla, ...)
No zatím asi nejslabší díl s ohledem na potenciál rozvinutí příběhu, ale cením komiks. To byl dobrý nápad.
Přijde mi, že se Kristýna rozhodla dostihnout ba i předehnat Kotletu. Tento díl je brutálnější, temnější a hororovější než jakýkoliv předešlý. Nešetří se krví, vnitřnostmi, mučením a popisem zrůdností, kterých jsou "lidé" schopni. I když to nebylo špatné, chyběl mi tam humor. Třeba takový Giuseppe a jeho: "Kapitáne, můj kapitáne" :)
Jako u Legie začínám mít trochu problém s tím, že se vše odehrává na můj vkus šablonkovitě. Tady je mise, jeďte někam a něco tam udělejte. Něco se posere, tak improvizujeme, nějak se to nakonec vyřeší a obvykle u toho zkape nějaký sidekick. Ale jedná se o space soap operu, takže co bych chtěl?
Protože ve chvíli, když každý další díl otevřu, tak mě ohromně chytne a čtu ho jedním dechem až do konce, takže sice si vždy na začátku říkám to z úvodu, ale pak jsem nadšený. No a ani tentokrát to nebylo jinak. Autorce se rozhodně povedlo vytvořit zajímavý svět opravdu mě bavilo sledovat další dobrodružství posádky Vzdorující. A tentokrát to bylo hodně husté, záporáci byli vykresleni opravdu zajímavě a dost jsem zejména v závěru trnul, jak to se všemi dopadne.
Tenhle díl mě z celé série bavil asi úplně nejvíc. Nejdřív mě šokoval začátek. Pak jsem se bavila nečekaně milou až rodinou atmosférou na Kraksně, putující na druhý konec Vesmíru. Ten malý odpočinek byl nutný, protože od druhé třetiny knížky už mi autorka nedala ani chvíli vydechnout. Akce střídala akci, leckdy i zatraceně brutální. Původ obyvatel neznámé planety mě překvapil, ale rozhodně nebyl nemožný, což je sice smutné, ale bohužel je to tak. Každopádně jsem se skvěle bavila a určitě k tomu přispěla i skutečnost, že jsem Legii, jako všechny předešlé díly, poslouchala ve formě audioknihy, která je tak skvěle načtená, že to bezpochyby výrazně pozvedá hodnotu díla.
Jak mi přišlo, že na Kristýnu si furt někdo stěžuje a mě mrtvá schránka přišla skvělá, tak teď mi to zase zkazila. Byla to odbočka, jakože úplná a mimo. Především se vytratil humor, který tuto celou sérii táhne. Dostali jsme se do hororového žánru, který toho moc nového nepřinesl. Schema, které známe z hororových filmů + naše posádka = nový díl. Takhle. Bavilo mě to. Fandil jsem našim hrdinům. Bylo to napínavé. Ale v rámci legie, spokojen nejsem. PS: souhlasím s Predator3313. Úplně stejný problém, který rozbil atmosféru.
Zase jsem se náramně bavil, ale nečekal bych, že bych podobné zvrhlosti, mám na mysli ten lahodný „koktejl, který je pochoutkou pro obyvatele druhé planety, četl v této sérii.
PS: podobně jako mnozí komentující jsem si vzpomněl na Ricka a Mortyho.
Tenhle díl byl za mě trochu slabší. Hlavně mě zde zarazilo hned několik věcí. Přesto jsem to vzala skoro na jeden zátah. Celá série je jedna velká jízda, která je skvěle namluvená v audiu panem Stránským. Teď jen vyčkat na vydání dalšího dílu a pokračovat dál.
(SPOILER) Snegonova mi tady prijde cim dal horsi, nechapu ty nadseny komentare, tenhle dil postrada logiku i v ramci tohohle absurdniho sveta a humor uz taky vymizel skorot, snazi se to hrat na vaznou strunu a absolutne nebavilo, kor kdyz z nich jeste udelala lidi, tak to uz vubec nedavalo smysl.
Tak trochu hororový díl šmrncnutý hvězdnou bránou. Čte se to dobře, objeví se nový nepřítel. Děj celé série se ale nijak zásadně neposouvá. A přijde mi, že se autorka snaží být docela drsná, ale ke konci dost vyměkne.
Hrdá posádka Kraksny pluje nehostinným vesmírem...a jako vždy se dostane do průseru, který nečekáte.
Mimochodem, nevíte, kde seženu ten komiks? Ptám se pro kamaráda...
(SPOILER) Tohle byl trochu průšvih, po výborné Operaci Petragun kde se ve vesmíru zaváděl komunismus tu máme půlroční lítání vesmírem, otevírání hvězdné brány a pak velmi rozpačitou epizodu která mohla být super hororem s bojem o přežití kdyby se na to autorka nevys*ala jako žáci ZŠ Bruntál za stojan na tabuli. V polovině děje nepřátelé najednou přijdou o svoji nadlidskou sílu a naše parta jim začne dávat solidní ciganskou ferovku. Smrt tu není smrt protože rutašové (teda podle toho jak se to hodí do děje) a těžká zranění jsou taky ignorování. Dobrý nápad byl zaverečny plot twist s originem nepřátel který byl ale trochu očekávaný a bohužel nic nevysvětlil. Tohle mělo velký potenciál ale přišlo mi to jako by to byla prostě vykradená a nedotažená epizoda Ricka a Mortyho (5. Díl 5. Série). Nezbývá než čekat co na to v dalším díle řeknou rutašové.
Tenhle díl je poměrně nevyvážený. Rozdělila bych ho v hodnocení na část před příletem na Díru a část po. První část knihy je za mě poměrně nudná a zbytečně dlouhá. Taky už mě začínaly unavovat neustálé vtipy okolo Fifinky a toho, že smrdí a všude močí. Pak ale Kraksna doletí na Díru a začíná strhující jízda, kdy se od knihy prakticky nemůžete odtrhnout. Upřímně doufám, že v dalším dílu Legie si Sněgoňová udrží tempo a styl na, který najela 'po příletu na Díru'.
Pecka ! To, že se příběh moc neposouvá, vůbec nevadí. I cesta může být cíl.
P.S. dokázala jsem přečíst řeč Bytostí. :))
(SPOILER)
Nebylo to špatné, ale ani dobré. A nejlepší díl série? To fakt ne.
Hlavní věc u které jsem trpěl byly Bytosti.
Začátek byl slibný, děsivá monstra, není na nich nic lidského, utíkají před nimi všichni včetně zuuritu, čekal jsem nějaké predátory...
A pak zjistíme, že to jsou lidé, co jsou sice extra vyšinutí, ale pořád anatomicky lidi. Většina je vyzbrojena sekáčkem a Aga je likviduje po desítkách.
To totálně zničilo atmosféru temna.
Úplně vidím, jak běží pár téhle šílenců se sekačky a před nimi utíká 10 zuuritu ...:D.
Já chápu, že to není literatura faktu, ale tohle mě prostě nebaví, když jsou nepřátele silní jak se to zrovna hodí do příběhu, škoda.
Naprosto stejný problém byl u Pána hor.
Takže zase 3 hvězdy a snad to příště bude lepší no.
V rámci série zatím nejlepší díl. Příběh Legie sice nikam zásadně neposune, ale Kristýna Sněgoňová v Na konci vesmíru servíruje strhující sci-fi říznutou hororem která se čte prakticky sama. Kristýna už v Zemi v bouři a troskách ukázala že tohle umí psát velmi dobře a tady to ještě vyšperkovala. Drobná výtka jde jen za tím co jsem zmínil na začátku a to sice že jde “jen o odbočku, která hlavní děj nijak a nikam neposouvá...alespoň prozatím.
vesmír space opera mimozemské civilizace hard sci-fi mimozemšťané sci-fi
2020 | Město v oblacích |
2018 | Krev pro rusalku |
2020 | Amanda |
2021 | Šprti & frajeři |
2021 | Země v troskách |
Na konci vesmíru je deviata časť skvelej série Legie a táto bola asi najhororovejšia a najbrutálnejšia zo všetkých.
Naši hrdinovia sa vydávajú na úplný koniec vesmíru a ani len netušia čo ich tam čaká. Je to nepreskúmaný svet a narazia na niečo s čím sa ešte nestretli. Už začiatok knihy ma dosť navnadil a bolo mi jasné, že tento diel bude poriadne desivý.
Stretávame sa so všetkými obľúbenými postavami, ale humoru tentokrát ubudlo, pretože je to naozaj veľmi temné a musela som sa strachovať o našu posádku viac než je zvykom. Stoja totiž proti neznámemu súperovi, ktorý sa s ničím nemazná. Opäť bolo skvele popísané prostredie a celé to bolo výborne vymyslené.
Kvalita kníh každou jednou stúpa a ja sa idem pustiť do ďalšej. Ak nad touto sériou ešte váhate, určite vyskúšajte. Nebudete ľutovať!