Na tenkém ledě

Na tenkém ledě
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/540118/bmid_na-tenkem-lede.jpg 4 13 13

Před sedmi lety byl Miles Pussett žokejem v překážkových dostizích, po nešťastné události však sport opustil a přísahal, že se k němu už nikdy nevrátí. Nyní adrenalin vyhledává na švýcarské ledové dráze Cresta Run ve Svatém Mořici. Náhodou se v městečku ocitne během stejného víkendu, kdy se na zamrzlém jezeře konají špičkové dostihy, a nechá se přemluvit, aby pomohl s koňmi. Věci však nejsou tak nevinné, jak se zdálo. Když Miles zjistí, že se na dostizích děje něco podezřelého, co může zásadně ovlivnit jeho budoucnost, začne hledat odpovědi. Někdo mu v tom však chce zabránit. A udělá pro to cokoli...... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Kalibr
Originální název:

Iced, 2021


více info...

Přidat komentář

Jana K
16.09.2024 5 z 5

(SPOILER) Po předchozí knize autora Vinen či nevinen, která o dostihové prostředí nezavadila prakticky vůbec nebo jen velmi letmo, zde máme opět plnohodnotnou "plnokrevnou" detektivku téměř k nerozeznání od těch, jaké psal otec.
Hlavním hrdinou je tentokrát překážkový žokej Miles Pussett, jenž si zvolil tohle povolání i díky otci Jimovi, který do doby, než tragicky zahynul, získal sedm titulů žokeje-šampiona dostihů steeplechase. Na jeho úspěchy však Miles nenaváže, ba právě naopak, zdá se, že se mu smůla lepí přímo na paty a koně pod ním prostě nevyhrávají, byť mnohdy startují coby favorité. K tomu se přidají problémy s udržením předepsané tělesné hmotnosti, výčitky ze smrti rodičů, osamění, deprese, záchvaty panické ataky a v neposlední řadě postupná těžká závislost na alkoholických nápojích.
Kniha má dvě dějové linky, které se na konci příběhu slijí dohromady - současnost a retrospektivní návrat do minulosti, kde hlavní hrdina vzpomíná na své začátky a svou slibně se rozvíjející žokejskou kariéru i postupný utlum až po propad na samé dno, kdy byl nucen svou kariéru žokeje ukončit a nastoupit do léčebného centra. Proč se mu nedařilo a kdo stojí za jeho neúspěchy zjišťuje až po letech při pobytu ve Svatém Mořici, kde potká několik svých známých ze své dostihové minulosti a nechá se přemluvit k návštěvě tamních vyhlášených dostihů na zamrzlém jezeře.
Celý příběh je velmi povedený a děj pěkně plyne, i když mnohdy se určité věci opakují, což ale podle mě v tomto případě není na škodu. Dostihové pojmy něbo záležitosti, v nichž by mohl čtenář-dostihový laik tápat jsou náležitě vysvětleny, mnohdy i s určitými drobnůstkami a perličkami navíc, což také knize rozhodně dodá na zajímavosti. Za mě výborná kniha jednoznačně za pět hvězd, nijak si nezadající s příběhy Dicka Francise.
Jednu výtku bych ke knize přece jen měla, nikoli však ke knize samotné, nýbrž k jejímu překladu. Tento problém se vyskytl např. i u poslední knihy Dicka Francise, kterou již bohužel nestihla přeložit renomovaná překladatelka, paní Jaroslava Moserová. Bohužel i v tomto případě nemělo nakladatelství šťastnou ruku, co se překladatele týká, neboť se zde opět vyskytla spousta a spousta termínů značně zavádějících a nepřesných.
Hlavní hrdina se tak v tomto příběhu účastní "skokových soutěží" namísto překážkových dostihů, přímo strašidelně zní rovněž pojem "skokový" dostih, stejně jako "skoková" sezona a vůbec dobře nevypadá ani termín "skokový" trenér čímž je pochopitelně myšlen trenér překážkových, nebo stačilo by napsat i trenér dostihových koní, rovněž pojem "skokové závody" je zde nepatřičný, skokové závody jsou možná tak v parkurovém skákání, nikoli na dostihových drahách. To by si myslím mělo nakladatelství pohlídat a příště svěřit překlad někomu erudovanějšímu, kdo danou problematiku zvládne lépe a nepokazí čtenáři zážitek z velmi kvalitního příběhu.

Česneksmedem
30.08.2024 4 z 5

Docela dobré spojení dvou sportů, psychické poruchy a sázkařské vášně. Ve druhé půlce knihy už se to dost opakovalo. Závěr naopak dost dobrý.


petrarka72
14.08.2024 3 z 5

Není to nejlepší Francisův román, ale má švih a pozoruhodné detaily. Úzkostná porucha, "jsem alkoholik", obludnost podrazu na hlavního hrdinu - a Cresta Run.

kokrokr
04.08.2024 3 z 5

Hlavní hrdina v retrospektivě vzpomíná na svou rodinu a své začátky na dostihové dráze. Snaha udržet nízkou tělesnou hmotnost a velký stres ze silně konkurenčního dostihového prostředí vyvolá posttraumatický syndrom. Milese trápí tragická smrt rodičů a věří, že mohl něco změnit. V současnosti po letech potká trenéra, pro kterého pracoval, a minulost se opět připomíná. Čtivý dobrodružný příběh s logickou pointou. Zajímavý náhled na problém psychických poruch. Hodnotím jako lepší průměr za tři a půl bodu.