Na tenkém ledě
Felix Francis
Před sedmi lety byl Miles Pussett žokejem v překážkových dostizích, po nešťastné události však sport opustil a přísahal, že se k němu už nikdy nevrátí. Nyní adrenalin vyhledává na švýcarské ledové dráze Cresta Run ve Svatém Mořici. Náhodou se v městečku ocitne během stejného víkendu, kdy se na zamrzlém jezeře konají špičkové dostihy, a nechá se přemluvit, aby pomohl s koňmi. Věci však nejsou tak nevinné, jak se zdálo. Když Miles zjistí, že se na dostizích děje něco podezřelého, co může zásadně ovlivnit jeho budoucnost, začne hledat odpovědi. Někdo mu v tom však chce zabránit. A udělá pro to cokoli...... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: 2024 , KalibrOriginální název:
Iced, 2021
Jednoduchá, ale dobře zpracovaná zápletka se odvíjí střídavě v prostředí britských dostihových závodišť a švýcarského letoviska. Vypravěčem je mladý bývalý žokej zotavující se po vážných psychických potížích.
Kniha se mi líbila, doporučuji čtenářům, kteří mají chuť si přečíst klidnou, klasickou detektivku.
(SPOILER)
Po předchozí knize autora Vinen či nevinen, která o dostihové prostředí nezavadila prakticky vůbec nebo jen velmi letmo, zde máme opět plnohodnotnou "plnokrevnou" detektivku téměř k nerozeznání od těch, jaké psal otec.
Hlavním hrdinou je tentokrát překážkový žokej Miles Pussett, jenž si zvolil tohle povolání i díky otci Jimovi, který do doby, než tragicky zahynul, získal sedm titulů žokeje-šampiona dostihů steeplechase. Na jeho úspěchy však Miles nenaváže, ba právě naopak, zdá se, že se mu smůla lepí přímo na paty a koně pod ním prostě nevyhrávají, byť mnohdy startují coby favorité. K tomu se přidají problémy s udržením předepsané tělesné hmotnosti, výčitky ze smrti rodičů, osamění, deprese, záchvaty panické ataky a v neposlední řadě postupná těžká závislost na alkoholických nápojích.
Kniha má dvě dějové linky, které se na konci příběhu slijí dohromady - současnost a retrospektivní návrat do minulosti, kde hlavní hrdina vzpomíná na své začátky a svou slibně se rozvíjející žokejskou kariéru i postupný utlum až po propad na samé dno, kdy byl nucen svou kariéru žokeje ukončit a nastoupit do léčebného centra. Proč se mu nedařilo a kdo stojí za jeho neúspěchy zjišťuje až po letech při pobytu ve Svatém Mořici, kde potká několik svých známých ze své dostihové minulosti a nechá se přemluvit k návštěvě tamních vyhlášených dostihů na zamrzlém jezeře.
Celý příběh je velmi povedený a děj pěkně plyne, i když mnohdy se určité věci opakují, což ale podle mě v tomto případě není na škodu. Dostihové pojmy nebo záležitosti, v nichž by mohl čtenář-dostihový laik tápat jsou náležitě vysvětleny, mnohdy i s určitými drobnůstkami a perličkami navíc, což také knize rozhodně dodá na zajímavosti. Za mě výborná kniha jednoznačně za pět hvězd, nijak si nezadající s příběhy Dicka Francise.
Jednu výtku bych ke knize přece jen měla, nikoli však ke knize samotné, nýbrž k jejímu překladu. Tento problém se vyskytl např. i u poslední knihy Dicka Francise, kterou již bohužel nestihla přeložit renomovaná překladatelka, paní Jaroslava Moserová. Bohužel i v tomto případě nemělo nakladatelství šťastnou ruku, co se překladatele týká, neboť se zde opět vyskytla spousta a spousta termínů značně zavádějících a nepřesných.
Hlavní hrdina se tak v tomto příběhu účastní "skokových soutěží" namísto překážkových dostihů, přímo strašidelně zní rovněž pojem "skokový" dostih, stejně jako "skoková" sezona a vůbec dobře nevypadá ani termín "skokový" trenér čímž je pochopitelně myšlen trenér překážkových, nebo stačilo by napsat i trenér dostihových koní, rovněž pojem "skokové závody" je zde nepatřičný, skokové závody jsou možná tak v parkurovém skákání, nikoli na dostihových drahách. To by si myslím mělo nakladatelství pohlídat a příště svěřit překlad někomu erudovanějšímu, kdo danou problematiku zvládne lépe a nepokazí čtenáři zážitek z velmi kvalitního příběhu.
Docela dobré spojení dvou sportů, psychické poruchy a sázkařské vášně. Ve druhé půlce knihy už se to dost opakovalo. Závěr naopak dost dobrý.
Není to nejlepší Francisův román, ale má švih a pozoruhodné detaily. Úzkostná porucha, "jsem alkoholik", obludnost podrazu na hlavního hrdinu - a Cresta Run.
Hlavní hrdina v retrospektivě vzpomíná na svou rodinu a své začátky na dostihové dráze. Snaha udržet nízkou tělesnou hmotnost a velký stres ze silně konkurenčního dostihového prostředí vyvolá posttraumatický syndrom. Milese trápí tragická smrt rodičů a věří, že mohl něco změnit. V současnosti po letech potká trenéra, pro kterého pracoval, a minulost se opět připomíná. Čtivý dobrodružný příběh s logickou pointou. Zajímavý náhled na problém psychických poruch. Hodnotím jako lepší průměr za tři a půl bodu.
koňské dostihy překážkové dostihy
2011 | Křížová palba |
2021 | Krize |
2010 | Vyrovnaný účet |
2011 | Vyrovnaný účet / Zimní zahrada / Génius zámků / Nezkrotní koně |
2014 | Odmítnutí poslušnosti |
Skvěle napsané, ale trochu otrava, na Felixovi se mi líbilo, že moc neotravoval s dostihy, ale tentokrát to přehnal... a zápletka taková nijaká. Čtyři hvězdy má za to, jak dobře musel poznat švýc. hory a místní sport, aby o nich mohl psát