Nacistické poklady a StB
Jaroslav V. Mareš
Více než čtyřicet let se Státní bezpečnost pokoušela najít domnělé nacistické poklady. Mnohokrát skončilo nadějné hledání monstrózní blamáží, ale několikrát byla velmi blízko. V některých případech dokonce byla na správném místě, jen přišla jako druhá v pořadí. Odhalme spolu zapomenuté příběhy, plné tajemství, romantiky a dobrodružství, ale i groteskní historky, plné omylů, nesmyslů a dodnes nezveřejněných průšvihů.... celý text
Kniha o místech, kde měly být ukryty poklady a o diletantství STBáků. O tom, jak soudruzi v 60. a znovu v 80. letech hledali a nic nenašli. A pokud našli, není o tom v archivech ani čárka, pro jistotu často zmizely celé svazky. Dozvíme se o bednách ukrytých ve studnách a v rybnících, zakopaných v zemi a zavalených ve štole. Kde jsou a co v nich bylo, se už pravděpodobně nedozvíme nikdy.
Asi v půlce mě to přestalo bavit, to je pořád "někdo něco vypověděl, stb tam jela, hledala a nic nenašla". A takhle pořád dokola celou knihu. Je mi docela líto autora a jeho času stráveného v archivech. Mě by to po čase frustrovalo a asi bych to vzdal. Akci Neptun mám načtenou z jiných zdrojů, takže pro mě nic nového.
Súhlasím, niektoré zaujali viac, iné menej. Akcia Neptún by si zaslúžila viac priestoru, to teda bola rafinovaná akcia.
Zajímavá sbírka informací.. Některé mě zaujali více, některé ne.. Ale zpracovaná je kniha pěkně.
nacismus záhady poklady tajemství Státní bezpečnost (StB) poválečná doba tajné operace Třetí říše
2018 | Největší záhady kriminalistiky |
2019 | Největší záhady české historie |
2019 | Přísně tajné skandály |
2020 | Štěchovický poklad – konec legend |
2023 | Největší záhady zločinu |
Tak mě napadlo, že ta kniha musí být strašně nudná. Z historie přece víme, že se u nás žádné nacistické poklady nikdy nenašly. Tak o čem ta celkem tlustá bichle je? Kupodivu právě o tom. Autor se probírá archívem, sází do knihy jeden neúspěšný pokus za druhým a ukazuje, jak byla estébácká mašina v tomto ohledu vlastně úplně amatérská a neschopná. Přitom se na druhou stranu dostavuje mírné mrazení, protože z velkého počtu míst, kde měl být nějaký poklad ukryt, čtenář nutně narazí na nějakou lokalitu, kde byl, nebo která je docela blízko. Co kdyby přece jenom...