Nadaný žák
Stephen King
Todd Bowden zjistí, že v jeho sousedství žije jakýsi Arthur Denker, hledaný nacistický zločinec Kurt Dussander. Chlapec muže pozná a nabídne mu dohodu: za mlčení o jeho pravé totožnosti mu bude podrobně vyprávět, co se ve skutečnosti dělo v koncentračních táborech za II. světové války. Starý muž souhlasí a Todd jej začne pravidelně navštěvovat. Množství informací o hrůzách páchaných na lidech však pomalu začne měnit chlapcovu osobnost...... celý text
Literatura světová Thrillery
Vydáno: 1991 , SvobodaOriginální název:
Different Seasons, 1982
![Stanas513 Stanas513](https://www.databazeknih.cz/img/users/21_/216365/m_stanas513-mFn.jpg?v=1669318662)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Tak tahle knížka byla zase WOW! Vím, že jsem tyto dvě novely četla v jiné knize: Čtyři roční doby, ale to už je hodně dávno. Není špatné si připomenout původní hororový styl psaní pana Kinga - Spisovatele s velkým S. Teď, když zjevně pokračuje v psaní thrillerů bez velkých hrůz a soustředí se spíše na psychickou stránku postav, tohle mě zase přesvědčilo o jeho jedinečné tvorbě.
![krakonos.kraken krakonos.kraken](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Dost jsem se bál, že to bude jenom o popisu mučení a zabíjení v koncentračních táborech, naštěstí to tak nebylo. Hlavní postava se dost rychle vyloupla, ale i tak to působilo uvěřitelně. Asi nejdepresivnější pro mě byly části s rodiči, kteří vubec neměli o ničem páru a byly na syna hrdí. Postava Denkera byla skvěle napsaná. Fascinace krutostí a smrtí je určutě něco, co je potřeba více zkoumat.
![Leona333 Leona333](https://www.databazeknih.cz/img/users/29_/291756/m_leona333-WAk.jpg?v=1582653543)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Nějak mi to nedalo a znovu jsem si po delší době, z knihovny vytáhla osvědčenou - starší klasiku od Kinga. Udělala jsem dobře.
Přečteno jedním dechem, s mrazivým pocitem v zádech, již po několikáté. Čas téhle knize rozhodně na čtivosti a krutosti neubral. Neubral ani děsu, ani hrůze daného tématu - témat..., které si do svých příběhů, mistr vybral.
Hold ten kdo umí, tak prostě umí...
![Lena79 Lena79](https://www.databazeknih.cz/img/users/59_/5960/5960-RD6.jpg?v=1461505530)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
První povídka mi dávala nějaký smysl, ta druhá nikoliv. Patrně nebudu autorova cílová skupina. Nebavilo mě to, čekala jsem něco jiného.
![a304 a304](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
(SPOILER)
Citace: " Lidí vynalezli politiku, aby si mohli dělat co chtějí. "
"Civěl na něj vytřeštěně s jakýmsi udiveným odstupem. Ty jsi zrůda, pronesl tiše.
Podle toho, co jsem četl, jste zrůda vy. Vy jste posílal lidi do pecí. Dva tisíce denně, po vašem příchodu tři tisíce denně a 3500 než dorazili Rusové a než tomu udělali přítrž. Byl jste vyznamenán. A vy teď budete říkat, že já jsem zrůda?
Já jsem to nevymyslel, ani jsem o tom nerozhodoval. Dostal jsem směrnice a těmi jsem se řídil. Já vím, jak to Američané všechno překroutili. Kdybych neplnil rozkaz, byl bych mrtvý."
Chlapec Todd chtěl věděl, jak to bylo. Táta myslel, že děti by měly vědět o životě, co nejdříve, to dobré i to špatné. Život je tygr, kterého jde popadnout za ocas. Když neznáš povahu šelmy, tak tě sežere."
Krvelačná, nebezpečná, věčně hladová šelma je mamon. Nikdy nebude nasycena. Nikdo si jej ne druhý břeh nevezme, to člověka má nasměrovat k úvaze. Co je přesahem lidského života?
King věří, že i malé dítě dokáže chápat, že nevyroste, když mu šelmy seberou budoucnost.
Autora doporučuji, kdo jej nezná, bude jeho pozoruhodným talentem udiven. Dílo je zfilmováno, načteno k poslechu, ale kniha je kniha.
![pazdy15 pazdy15](https://www.databazeknih.cz/img/users/16_/163175/m_pazdy15-c2q.jpg?v=1567805878)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Napínavé jak blázen (Nadaný žák), atmosféra byla napjatá až do konce a postavy těžce psychotický. Druhý příběh (Tělo) mě také bavil. Kontrast malebné krajiny amerických maloměst spolu s příšernostmi co se tam odehrávají.. no fíha, ještě tohle všecko hodit na bandu puberťáků tak je vymalováno.
![Kryštofka Kryštofka](https://www.databazeknih.cz/img/users/12_/127333/m_krystofka-krI.jpg?v=1593012838)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Kinga považuji za skvělého vypravěče s originálními tématy. Rozeznívá v nás dávno zapomenuté pocity. Mám ráda začátky jeho příběhů, kdy se všechno pomalu skládá. V okamžiku, kdy se příběh začne hemžit zabíjením, mrtvolami, krutostmi a zvrácenostmi, dostávám se do módu "hlavně rychle". Dočítám (zpravidla), ale vypravěčské kouzlo se s přibývajícími stránkami vytrácí.
![madem madem](https://www.databazeknih.cz/img/users/23_/231235/m_madem-H1W.jpg?v=1635671630)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Nápad mi přišel skvělý, ale jak děj pokračoval, tak to na mě bylo trochu moc. Druhou část knihy jsem ani nedočetla.
![ctenar2846 ctenar2846](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Nadaný žák, silná povídka u které se mi tajil dech. Dva muži vzájemně se držící v šachu, kdy oba nějakým způsobem potřebují toho druhého. Byl jsem překvapen jak moc mě bavilo sledovat žákův postupný vývoj. Celkově ten nápad je velmi originální.
Tělo, bych označil za povídku nadprůměrnou, neurazí, ale ani úplně nenadchne.
![LaInSe LaInSe](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Tak z Nadaného žáka mě opravdu mrazilo. Tak tísnivý, znechucený a zároveň fascinovaný pocit jsem při čtení vážně dlouho neměla. Kurt Dussander byla tak dokonale vylíčená a silná postava, že jsem se téměř celou knihu styděla za to, že jsem k němu chvílemi pociťovala obdiv a sympatie. Todd i Kurt byli tak uvěřitelně zvrácení, až mi to vyráželo dech.
![Belanna Belanna](https://www.databazeknih.cz/img/users/16_/161484/m_belanna.jpg?v=1733010371)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
První povídka se mi líbila, druhá mě neoslovila. Ale možná jsem jen nezvolila ten správný čas pro tuto knihu.
![janina66 janina66](https://www.databazeknih.cz/img/users/24_/248533/m_janina66-yYh.jpg?v=1567787826)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Má první kniha od Kinga a zřejmě i poslední. Poslouchala jsem audio půjčené v knihovně, tak jsem až tak nelitovala. Povídka Nadaný žák se mi docela líbila. Zvrácenost obou hlavních hrdinů. Ale druhou povídku Tělo jsem nedala, prostě mě to nebavilo.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Dvě průměrné povídky, které spojuje fascinace smrtí. Podle pochvalných recenzí jsem očekával více. Neurazí, ale rozhodně bych si ji nedal ještě jednou.
![sestricka1 sestricka1](https://www.databazeknih.cz/img/users/18_/186598/m_sestricka1-3M9.png?v=1540889165)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Můj první a vím jistě, že i na dlouhou dobu poslední King. Na takové čteni si nepotrpím. Přesto hodnotím 4*.
![Sitth Sitth](https://www.databazeknih.cz/img/users/23_/236689/m_sitth-NHo.png?v=1546979486)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Čteno jako součást povídkové knihy Čtyři roční doby. Povídka velmi povedená, King dobře rozehrává psychologickou stránku obou hlavních hrdinů. Týden po přečtení jsem s manželkou zhlédnul i film a i když je dobře natočený, povídka lépe popisuje, jak se pomalu ale jistě v jednom rodí a v druhém znovu objevuje potlačené zlo. Dávám 5/6
![jfialova jfialova](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Až při čtení této knihy jsem si uvědomila, že už jsem ji kdysi četla. Obě povídky mají společné téma fascinace smrtí, i když v každé z nich na to jde autor z jiné strany. Zatím co v první povídce je hlavní hrdina smrtí zvráceně fascinován, v druhé jde o čirou dětskou zvědavost. Nadaný žák mi přijde zajímavý i tím, že tam v podstatě není žádný kladný hrdina-ti dva hlavní jsou zvrhlí úchyláci, rodiče jsou pitomci a alibisti, výchovný poradce je taky divný a i když se na konci snaží to šílenství zastavit, nepochodí. Povídka Tělo mi přijde velmi silná, uvízla mi hodně v paměti. Hlavní hrdinové, partička malých smradů, kteří se vydají za dobrodružstvím-najít tělo vlakem sraženého kluka. Výlet nakonec ale znamená především konec dětství a procitnutí do kruté reality, která předurčuje i další osudy jednotlivých aktérů. Zajímavá sociální sonda do poměrů amerického poválečného venkova.
![J.P.S. J.P.S.](https://www.databazeknih.cz/img/users/12_/127373/m_j-p-s-7Dn.png?v=1609085395)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Při čtení jsem přemýšlel, kdo je v konečném důsledku větší zrůda, zda ten nacistický dědek, nebo ten kluk. Dědek byl sice v mládí nacistická bestie a těžko s ním mít slitování, nicméně po změně své identity a odchodu do USA vedl v zásadě spořádaný život. Naproti tomu kluk je na první pohled vzorný studentík ze spořádané rodiny, ale jakmile zjistí, s kým má tu čest, tak ho začne v podstatě psychicky terorizovat a sám se tak stává zrůdou, o které původně jen chtěl udělat referát. Až mi toho starého nácka bylo chvílemi skoro líto...
Jakoby by autor nenápadně naznačoval, že v určitém věku v sobě každý může probudit zrůdu, ale jen někomu systém umožní praktikovat zrůdnosti reálně (aneb není těžké si představit, k čemu by Teddy Bowden směřoval, kdyby nevyrůstal v USA v osmdesátých letech, nýbrž o půlstoletí dříve v Německu…).
Poměrně zdařilá (i když zdaleka ne tak působivá) byla i filmová adaptace z roku 1998, kde se v epizodní roli izraelského vyšetřovatele objevil Jan Tříska.
koncentrační tábory nacismus povídky zfilmováno napětí USA (Spojené státy americké) násilí horory nacistické zločinyČást díla
![]() |
Nadaný žák 1982 |