Nadaný žák

Nadaný žák
https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/24256/bmid_nadany-zak-Xsg-24256.jpg 4 1579 1579

Todd Bowden zjistí, že v jeho sousedství žije jakýsi Arthur Denker, hledaný nacistický zločinec Kurt Dussander. Chlapec muže pozná a nabídne mu dohodu: za mlčení o jeho pravé totožnosti mu bude podrobně vyprávět, co se ve skutečnosti dělo v koncentračních táborech za II. světové války. Starý muž souhlasí a Todd jej začne pravidelně navštěvovat. Množství informací o hrůzách páchaných na lidech však pomalu začne měnit chlapcovu osobnost...... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: , Svoboda

Different Seasons, 1982

Pennywise
24.03.2016 5 z 5

Stephen KING v plné formě! Perfektní! Excelentní!! Až se divím sám sobě, že jsem povídku stále odkládal i když se jednalo o vůbec prvního KINGA na českém trhu.

marek6463
23.03.2016 3 z 5

Zajímavé,ale průměrné a na Kinga netypické.

ElenRiannon
20.03.2016 5 z 5

Místy dost nechutné, zvrácené a děsivé...je to velmi dobrý příběh, ale asi bych se k němu už nevrátila :)

Eumenida
18.02.2016 5 z 5

Nadaný žák a Tělo byla první kniha od Kinga, kterou jsem si koupila a kterou jsem četla. Nejdřív mě zaskočilo, že povídky (nebo spíš novely) jsou absolutně civilní - žádné příšery, žádné nadpřirozeno. Přesto jsem se nemohla od čtení odtrhnout - mistrně vybudovaná zápletka a podstata zla, dřímající v člověku, byla strhující. Todd byl snad větší kreatura než bývalé monstrum Dussanber. Nemohla jsem pobrat, kde se bere ta zrůdnost v dítěti, které má úplně normální rodiče? Byl tolik obklopen péčí a bezpečím, že mu začal chybět adrenalin? A musel jej získat právět tímto způsobem? Ale někdy se stávají věci v životě nelogické a nepochopitelné, takže beru i tuto možnost, že dítě vychovávané ve slušné rodině slušnými rodiči, a kterému je poskytnuto všechno pro vývoj a růst, se může absolutně zvrhnout.
Co se týká postavy Dussanbera, nebylo mi ho líto. Byl to člověk, který měl být potrestán a trestu se vyhnul. Že v něm Todd probudil staré, dřímající a uspané zlo, byla otázka smůly, v jeho případě. Co jsem nesla hůř, byl jeho způsob vypořádání se s těmito démony. Tyhle scény mi připadaly vážně nejohavnější.
Nečekané vyústění a závěr možná leckoho zaskočil a někomu třeba připadá jako urychlené a zflikované řešení, mně však ne. Náhoda je blbec a život je plný takových náhod. Proč by se nemohla odehrát i tady? Závěr mě kupodivu potěšil, horší by byla pro mě představa, že Toddík, se sympatickou vizáží a širokým úsměvem, žije dál, spokojeně a úspěšně, v dokonalém manželství, s dokonalými malými dětmi.
Tělo mě připadalo oproti Nadanému žáku trochu nudné, bezkonfliktní. Ale to je jen zdánlivý dojem, postupně si mě získalo. Jedno malé dobrodružství, putování s určitým cílem, a postupné rozkrývání postav čtyř kamarádů a jejich motivů. Zajímavé, že i z obyčejné cesty lesem se stane neobyčejné dobrodružství, s nečekaným závěrem. Tělo, oproti Nadanému žáku, jsem dokázala ještě s větší chutí přečíst znovu, po letech, a počítám, že si je zlousknu ještě jednou.
Tělo i Nadaný žák byly zfilmované a myslím že filmová adaptace se celkem podařila.
Tato dvě dílka bych zařadila mezi nejlepší kousky Stephena Kinga.

eva6031
07.02.2016 5 z 5

Nadaný žák mě pohltil od začátku až do konce. V knize byla místa, při kterých jsem měla velmi nepříjemné pocity, jak dokonale byla daná situace popsaná. Tod mě nemile překvapil, čím víc se blížil konec, tím víc jsem ho nesnášela.

farao14
18.01.2016 5 z 5

Nevím co říct.
Nadaný žák mě chytnul už od začátku. Nevěděl jsem co mám od téhle knihy čekat a byl jsem mile překvapen. Todd mě překvapil. Jen konec byl moc useknutý, jakoby autor byl už Toddem znechucen. Škoda.
Tělo bylo úplně něco jiného. Ze začátku jsem se v tom nemohl zorientovat. Postupem času jsem se do toho vžil a musím říct, že v některých pasážích jsem se do Gordona docela vžil. Putování za mrtvolou pak bylo skvělé. Myšlenkové pochody, strach z temnoty v lese, strach jak bude vypadat před klukama v partě, obavy o budoucnost když se bude držet party mě připomněl dětství. Ke konci jsem četl doslova jedním dechem.

Romanka89
14.01.2016 5 z 5

Nadaný žák - nejdříve jsem viděla film, asi před rokem, ale kniha je o dost levelů výše, jak King dokáže popsat vnitřní pochody šílence/nadaného žáka, to opravdu běhá mráz po zádech, to se prostě do filmu zobrazit nedá.

Tělo - je to vlastně takové malé road movie jedné partičky malých kluků, kde cílem je vidět mrtvolu. Místy to bylo pro mě takové zdlouhavé, ale celkově docela slušná, trochu jiná kingovka.

VeronikaEn
03.01.2016 4 z 5

Nadaný žák: Divoký tanec starého nacisty a amerického studenta, který už od začátku čpí Kingovou klasickou zvráceností. Skvěle se čte, ještě lépe se dočítá. Hvězdu ubírám za konec, čekala jsem víc (nebo míň).

Michla76
07.12.2015 5 z 5

Kvalitou srovanetelné s K. J. Erbenem a E. A. Poem. Větší hold vzdát už nejde.
První a poslední kniha, kterou jsem od S. Kinga četla, protože mám strach, aby ty ostatní nebyly už jen horší. Tohle hned tak někdo další nenapíše. A už vůbec ne v době jednoduchých a unylých "detektivek" a "thrillerů" současných severských béček. Pardon, autorů.

Shui-Xian
21.10.2015

Nedočetla jsem. A skládám za to Kingovi kompliment - vylíčil Toddův psychopatologický přerod tak zdařile a autenticky, že jsem prostě neměla žaludek na to, číst dál.

orsavova
05.10.2015 5 z 5

Úžasné, skvělé. Doporučuji.
Milka

Smardik17
28.09.2015 4 z 5

Napínavý příběh, plný krutosti malého chlapce. Zároveň s tím jsem přečetl i Tělo, které bylo ještě temnější. Dvěma slovy: Prostě Paráda

Elpi
14.09.2015 5 z 5

Skvělá a napínavá kniha. Nejlepší kniha, jakou jsem kdy četla. Neuvěřitelný zážitek. Týden jsem na to myslela.

Obuvník
20.08.2015 5 z 5

Na světě není spisovatel ten, který by se zalíbil lidem všem :-) Ale za tohohle konkrétního já ruku do ohně dám.
Možná každý z nás jsme ve škole měli svého Todda Bowdena. Nemusel nutně páchat stejné věci jako tenhle hajzlík, ale archetyp oblíbeného pohledného kluka, který je uvnitř zkažený jako červivé jablíčko, je všude kolem nás.
Většina věcí v životě má svůj vlastní spouštěč. Zde ho zastupují příběhy z koncentračního tábora. Chlapec tak probudí bestii. Svoji i staříkovu, která dlouhá léta dřímala kdesi v prachu zapomnění.
Není potřeba všechno polopaticky vysvětlovat. Každý, kdo nemá svatozář, dokáže číst mezi řádky a uvěřit. Stačí jen chtít.

tisha8409
31.07.2015

No takže námět hovoří o spojitosti nacisty a děcka, který ví, že je čím je, má ho v hrsti a chce aby mu vše vyprávěl.. takže se člověk těší na vše okolo koncentráků očíma jakože toho, kdo tam byl...jenže ve finále to je o tom, jak jeden druhýho snaží přebít výhružkami, jak se odcizí a jak, oba nezávisle na sobě, zabíjejí vandráky. Nějak tam nebylo celkově vysvětleno proč. Kvůli jednomu bodnutí?Nedává to smysl. Pak je v nemocnici, kde ho pozná bývalý vězeň no a pak to, že je nácek, praskne a jdou po něm.
Tečka. Příliš snadné.

Místo zbytečně zabírají scény o učitelovi a o prvních stycích Todda nebo rozhovory rodičů.
Mně tohle prostě jako zajímavý příběh nestačilo.
A od autora toho megajména už ani náhodou.
Čekám dle hodnocení pecku, sakra... a ne spoustu kydů okolo hlavní linie děje.

O povídce tělo ani nemluvím....

Janniska
30.07.2015 4 z 5

První příběh zaujal víc,prostě King...pro mě za jedna

evickakyticka
11.07.2015 4 z 5

První povídka, Nadaný žák, se mi líbila mnohem víc než druhá. Po dlouhé době se zase vracím ke čtení a kdo jiný by mi měl dělat společnost, než můj oblíbený SK. Navíc tuto knihu jsem nikdy předtím nečetla a dřívější tvorba se mi od Kinga vždycky líbila víc.

Terva
29.04.2015 5 z 5

Co dodat? Koupeno opět jen z lásky k panu spisovateli. Povídky jsou již v jiné edici.

wiix
23.04.2015 4 z 5

Dosť dobrý psychologický rozbor postáv, dej mal spád, miestami ma mrazilo, semtam som sa i zasmiala, dačo nové dozvedela, páčilo sa mi to! A navyše to malo zase raz ten Kingov "creepy" nádych.

melonka
26.03.2015 5 z 5

Skvěle napsané. Přečtené za dva dny. Po přečtení jsem shlédla i filmovou adaptaci...a ta v konci trochu liší....Knížka je více drsnější než film.. Je to úžasně napínavé a pořád mě překvapuje, kam Todd dokázal až zajít. Od pohodového "normálního" kluka až k někomu tak zvrácenému....