Náhradník

Náhradník
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/545301/bmid_nahradnik.png 4 416 416

Princ Harry poprvé vypráví svůj příběh – a svou cestu popisuje se syrovou, neochvějnou upřímností. Náhradník je přelomovým titulem plným pochopení, odhalení, sebezpytování a těžce vydobytého poznání o nekonečné síle lásky i zármutku. Jde o jednu z nejpalčivějších fotografií dvacátého století. Dva chlapci, princové, kráčejí za rakví své matky, zatímco cely svět sleduje jejich smutek – a strach. Když princeznu Dianu ukládali k věčnému odpočinku, miliardy lidí přemítaly o tom, co si asi myslí a co cítí princ William a princ Harry – a jak se budou od tohoto okamžiku jejich životy vyvíjet. Tady je Harryho příběh. Než ztratil matku, byl dvanáctiletý princ Harry známy jako ten bezstarostnější, veselý Náhradník o poznání vážnějšího Následníka. Zármutek všechno změnil. Harry začal mít potíže se školou, se vztekem, se samotou – a protože vinil ze smrti své matky tisk, nedokázal se smířit s životem ve světlech reflektorů. V jednadvaceti letech vstoupil do Britské armády. Vojenská disciplína mu vrátila řád a účast na dvou misích z něj doma udělala hrdinu. Záhy si však připadal ztracenější než kdy dřív, trpěl posttraumatickou stresovou poruchou a sužovaly jej paralyzující panické ataky. Navíc nedokázal najít opravdovou lásku. A pak potkal Meghan. Svět uhranula láska jako z filmového plátna a lidé ze všech zemí se radovali z jejich pohádkové svatby. Od začátku však šel po Harrym s Meghan tisk a čelili vlnám urážek, rasismu a lží. Když Harry sledoval, jak jeho manželka trpí, nabýval pocitu, že se oni sami i jejich duševní zdraví ocitli v ohrožení. Neviděl jinou možnost, jak zabránit opakování tragického osudu, než uprchnout z rodné země. Během staletí se jen hrstka členů odvážila opustit královskou rodinu. Jako poslední se o to pokusila jeho matka… PRINC HARRY (* 1984), vévoda ze Sussexu, je manžel, otec, humanitární pracovník, válečný veterán, bojovník za duševní zdraví a environmentalista. Se svou rodinou a třemi psy žije v kalifornské Santa Barbaře. Audiokniha vychází 4. května při příležitosti korunovace Karla III. (ceremoniál je naplánován na sobotu 6. května)... celý text

Literatura světová Biografie a memoáry
Vydáno: audiokniha , Práh
Originální název:

Spare, 2023


Interpreti: Daniel Krejčík
více info...

Přidat komentář

Karoll_ina
16.09.2024 4 z 5

(SPOILER) Kniha mi dala docela zabrat. Abych příběh zpracovala, dávala sem si pauzy.
Ve finále mě ale utvrdila v tom, že monarcha žije ve zlaté klícce, ale bohužel ne šťastně.
Poslouchat stále tohle smíš, tohle nesmíš, tohle musíš. Vlastní názor nikoho moc nezajímal. Ani se Harrymu nedivím, že nakonec utekli z Británie.
Dětství pod drobnohledem, přijít o nejbližšího člověka, Karla III. jsem nikdy nemusela, ale usvědčilo mě to, že je to sobec. Harry si šel za svým v armádě a stejně i tam byl omezován.
Jsem ráda, že našel Meg a ta v něj věří a je mu oporou a naopak. Že i přes negativní komentáře, nadávky a jiné s ní zůstal a šel si za svým.

Romča11
28.08.2024 3 z 5

Uf... tak tahle kniha mi tedy dala zabrat a to jsem od ní absolutně nečekala, když je mi téma britské královské rodiny velmi blízké.
Celý ten můj problém s touto knihou spočíval v tom, že mi absolutně nesedl styl vyprávění prince Harryho. Kvůli tomu se mi tahle kniha nečetla vůbec snadno. Už od začátku mi přišlo, že často přeskakuje od tématu k tému a plete páté přes deváté. Trochu se to zlepšilo od momentu, co se v příběhu objevuje Meghan, poslední část knihy se mi četla o dost snadněji.
Co ale musím ocenit je to, jak se princ Harry dokázal čtenářův otevřít a jak ve své biografii detailně líčí své pocity, které prožíval od smrti své matky. Věřím, že to nebylo lehké a celkově jsem si moc ráda přečetla, jak se na některé věci a události díval on a co se podle něj ve skutečnosti dělo za oponou.
Na druhou stranu jsem měla také velký problém s tím, jak v knize líčil některé členy rodiny velmi kladně a jiné velmi záporně a to až tak, že jsem Harrymu nevěřila, že se ti lidé k němu takto chovali.
Jsem moc ráda, že jsem si mohla Harryho příběh přečíst z jeho pohledu, dozvědět se, co všechno si prožil a zažil a o to víc mě mrzí, že mi styl vyprávění tak moc nesedl.


PREBURDA
24.08.2024 4 z 5

Knihu jsem četla tak a dala si s ní načas, abych se nad ní zamyslela a udělala si představu, co už tak člověk, za ta léta, četl, viděl, postřehl a aby porovnal, žití těchto nejstálejších a nejzviditelnějších aristokratů na světě.
Kniha mě přesvědčila o tom, co si myslím a myslet budu a i nechápu.......jak si Britové dokážou vydržovat a živit tyto chladné lidi s ledovým srdcem, se zákony a protokolem středověku. V rodinném kruhu naprosto nedrží za jeden provaz, jak je to v rodině naprosto přirozené. V zákulisí soupeří mezi sebou, jen aby nevynikal někdo více než druhý, nechají si sloužit, vydržovat, krmit, řeší naprosté voloviny........ ???
Co by chtěli od citlivého kluka, který od mala slyší, že je "až ten druhý" a to možná a je odkloněn na druhou kolej. A to všechno bez lásky, pohlazení, porozumění. To dokázala, maminka, Diana. Možná právě proto, že pro svou milost, přirozenost, laskavost, byla trnem v oku, i právě královně. Dodnes si myslím a myslet budu, že v tomto neštěstí, měla prsty Alžběta II., přeci není možné, aby Diana měla vztah s člověkem arabského světa, to se neslučuje s královskou etikou.............dala si tehdy načas, než vystoupila se smutečním projevem, před vlastní lid. Že by ne čisté svědomí?
A tak si Harry řekl podle hesla, když nemůžu být skvělý, tak budu hajzlík, abych byl aspoň v něčem první.

A je s podivem, že právě pro tisk a pro bulvár se chovají, jak jsou šťastní, usměvaví.....no na pohodu. Kdyby jim to tak strašně vadilo, tak nač měli královnu - velitelku?

Myslím, že mají hodně "kostlivců ve skřini", o kterých veřejnost, ještě neví a ani nesmí vědět.

Sarka1987
22.08.2024 4 z 5

(SPOILER) Kniha se četla velmi dobře. Takový krásný náhled jaký je život ve zlaté kleci. Hezky popisuje svoje emoce, ať už pozitivní nebo negativní. Občas trochu působí, že fňuká a stěžuje si, obzvlášť u částí věnovaných Williamovi. Ale vůbec jsem nečekala, že na 2 stránkách bude popisovat, jak mu omrzl pe**s.

Helen.Kuc
19.08.2024 5 z 5

Kniha rozhodně stojí za přečtení!
Děsilo mě, jakou moc má bulvár. Byla jsem úplně šokovaná, jak je sledovali drony na zahradě. Místy mi bylo na zvracení. Harryho mi bylo děsně líto. Velmi dobře napsaná kniha, ale mnohdy bych ocenila více detailů. V textu mi chybělo vysvětlení několika situací.

monikaKU
31.07.2024 3 z 5

Veľmi smutná kniha. O jednom nešťastnom chlapcovi, ktorý prišiel o matku a túto svoju traumu nikdy nespracoval. V celej knihe - od začiatku až do konca neustále spomína svoju mamu. Otec sa oňho nezaujímal (sám ma svojich nespracovaných traumat detstva až nad hlavu) - konečne mohol žiť s Camillou. A vôbec, všetci v tej rodine by potrebovali terapeuta.
Pred knihou som jednoznačne patrila do týmu Wiliam a Kate, ale už nie som na nikoho strane. Ja verím, že všetko, s čím sa v knihe zveruje, myslí vážne. Je vidieť postupný prerod od naivného chlapca k sebavedomému mužovi. On Megan naozaj miluje a to je v poriadku. V knihe ju popisuje idealisticky, bez jedinej chyby. Ale nedá sa tomu veriť. Existuje plno videí z rôznych verejných akcií, kde je vidieť, že je Harry naštvaný a na svoju ženu sa nemôže ani pozrieť a ona sa len usmieva a pevne ho drží. Všetky hollywoodkse celebrity dávajú od nej ruky preč. Nikto nechce byť s ňou spojovaný.
Túto knihu napísal Harry vo svojich 40 rokoch, tak sa možno dočkáme pokračovania :-)

Vknihách
24.07.2024 4 z 5

…úrpimné?, útočné?,arogantné?…

Hneď na úvod tvrdím, že kniha Náhradník je písaná z pohľadu človeka, ktorý sa narodil ako náhradník v rodine monarchov, prišiel o matku, ktorú miloval a nikdy sa s jej stratou nezmieril. Urobil pár prešľapov ako každé dieťa meniace sa na dospelého jedinca, hľadajúc svoju cestu, lásku, miesto vo svete… Harryho spoveď je jeho vnímanie rodiny, drám a situácií, ktoré zažil. Verím, že rovnakú situáciu by každý človek opísal trochu inak… Ide o jeho pocity a uhol pohľadu. Každý má tú svoju pravdu…

Ako väčšina ľudí, aj ja sa zaujímam o kráľovskú rodinu, avšak iba okrajovo. Nebažím po každej senzácii, ktorá okolo nich vypukne. Úprimne, knihu som ani nemala v pláne čítať. Nakoniec ma nalomil veľký ošiaľ okolo nej, a to, ako Harryho spoveď ľudia vnímajú s poväčšinou priemerným hodnotením (aspoň čo si ja všímam).

Kniha je rozdelená do 3. častí, pričom samotný úvod sa venuje a stretnutiu po pohrebe princa Filipa. Po smutnom úvode sa preklenieme do spomienok Harryho, pár týždňov pred nehodou princeznej Diany. Z jeho spomienok je cítiť neskutočný žiaľ nad stratou matky, opisuje všetky pocity, ktoré si pamätá, ako vnímal oznámenie, že jeho matka umrela, ako vnímal pohreb, smútočný sprievod, ako musel vystúpiť pred verejnosť, no neskôr spomína aj na to, ako sa dozvedel detaily matkinej smrti. Harry dokonca presviedčal dlhé roky sám seba, že Diana v skutočnosti neumrela, len ušla pred novinármi…zaujímavo dokáže pracovať detská myseľ.

Druhá časť knihy bola venovaná štúdiu a vojenským misiám, ktorých bol Harry súčasťou. Pospomínal aj na svoje kráľovské cesty do rôznych kútov sveta, najviac mu však učarovala Afrika a práve z tejto zeme je veľa krásnych opisov a vidno, že Harrymu prirástla k srdcu.

Záverečná časť knihy sa venuje, pre všetkých nadšencov bulváru najzaujímavejšej téme, jeho vzťahu s Megan. Ako som v úvode spomínala, všetko je jeho uhol pohľadu, zvyšok rodiny, médiá a fanúšikovia kráľovskej rodiny absolútne nič rovnako vnímať nemusia… ale aj keď človek neuverí Harryho dôvodom a rozhodnutiam, v tejto knihe máme možnosť nahliadnuť na celú situáciu, ktorá sa vlečie roky, jeho očami, možno by čitateľ mohol preukázať trochu súcitu, empatie, možno pripustiť, že bez vánku sa ani lístok nepohne.

Kniha sa číta veľmi dobre, napriek tomu, že má približne 470 strán, sa nedá prečítať na jedno, ani na dve posedenia. Knihe sa treba povenovať, pokúsiť sa precítiť autorove myšlienky, jeho citové rozpoloženie, vžiť sa do jeho spomienok- tých pekných, aj menej príjemných. Kniha odo mňa dostala 4*, pretože v prostrednej časti knihy bolo z môjho pohľadu príliš veľa opisov taktík, bojových strojov a výcvikov, dosť som sa s touto časťou potrápila.

Vo finále musím skonštatovať, že Harry je podľa mňa psychicky nevyrovnaný človek. Po pár desiatkach strán som si hovorila, že by mal navštíviť psychológa. Jeho myšlienky boli plné smútku, akoby sa nevedel začleniť do vlastnej rodiny, akoby sa cítil odstrkovaný, nechcený a nemilovaný, a to zanechá na každom človeku nejakú stopu. Napriek všetkému si myslím, že Harry je citlivý človek a prajem mu i jeho rodine všetko dobré.

Vzpurny_samotar
17.07.2024 3 z 5

Jakože není to Harry Potter, ale vůbec to není špatný

julifox3
16.07.2024 4 z 5

Princ Harry jde ve své biografii s kůží na trh, oceňuji otevřenost a upřímnost, zejména poslední část je velmi osobní. Nelze si nevšimnout, že se celým jeho dosavadním životním příběhem line trauma ze ztráty matky v dětském věku.
Dílu neschází milý humor a Harrymu vlastní sarkasmus.

Biografie je velmi poutavá a čtivá, určená pro širokou masu čtenářů, nejen příznivců královské rodiny, řekla bych však, že jí velmi ublížil český překlad paní Jeníkové, který působil místy až "kostrbatě" a nepřirozeně, trochu absence citu pro jazyk, za to bohužel hvězdička dolů.

tlllk
16.07.2024 4 z 5

Teraz fakt neviem. Na jednej strane ma iritovalo, ako považoval množstvo vecí, na ktoré si väčšina smrteľníkov v živote nezarobí, za samozrejmé. Na strane druhej dosť sugestívne popisuje život v zlatej klietke, pri ktorom aj Orwellov ansoc vyzerá ako priateľská verzia Big Brother. Kniha v každom prípade stojí za zamyslenie. Keby som chcel byť škodoradostný, povedal by som, že popisuje prípravu na život ikony, ktorá ale nikdy nenaplní svoj potenciál.

nada3314
12.07.2024 5 z 5

Náhoda tomu chtěla a já vzala do ruky další memoár. Tentokrát pro mě hodně očekávaný. Knihu jsem si koupila k narozeninám. Ode mě pro mě :-D A jen čekala na vhodnou příležitost, kdy si knihu přečtu :-)

Prince Harryho a celou královskou rodinu mám tak nějak z nostalgie pořád v srdci. Dodnes, ale za mě největší osobnost byla jeho máma, a to Diana.
Memoáry prince Harryho "Náhradník" poskytují intimní a upřímný pohled do života člena královské rodiny, tak jak to máme rádi, nabízejí čtenářům jedinečnou perspektivu na výzvy a triumfy, kterým čelil.

Psaní (ano, vím že knihu nepsal sám), prince Harryho je upřímné a reflexivní, poskytuje portrét jeho života. Komplexní problémy řeší s určitou zranitelností, což činí knihu poutavou pro ty, kteří se zajímají o osobní životy britských královských rodin a dopad veřejného života na osobní pohodu. Jak už jsem u těchto „hvězd“ zvyklí novináři, zde hrají největší podíl na tom, že tyto osobnosti své soukromí mají těžce vybojované nebo spíš žádné….

Dle ostatních recenzí příběh rezonoval s mnoha čtenáři, i když názory se hodně různí. Já jsem si čtení užila moc, četla jsem v podstatě každou volnou chvilku. Příběh je rozdělen na tři části: dětství, vojenská služba a život s Meghan. Vojenská část nebyla pro mě tak zajímavá jak poslední část z Meghan, ale i tak celkově hodnotím 100%. Harry se hledá stále, ale po boku Meghan mu to jde o dost líp.

Janadvorackova
30.06.2024 5 z 5

Slušný nářez. Divím se, že tihle ostře sledovaní lidé kompletně nepatří do tajného klubu sériových vrahů.
Honí je novináři. Skoro nikam nemůžou sami...
A nedivím se ani, že Harry nějaké zadostiučinění našel v armádě, kde ho brali trochu jako normálního týpka.
Máma nebyla jediná, koho ztratil.
Při čtení jsem si říkala, kolik "zaručených" zpráv z médií bylo fakt pravdivých. Ty hyeny si rády vymýšlejí.

Sabča92
25.06.2024 4 z 5

Že miluji britskou královskou rodinu není žádná novinka. Autobiografie prince Harryho v zahraničí vzbudila neuvěřitelné ohlasy. A stejně tomu bylo i u nás. Čtenáři se dělí na dvě fanouškovské základny, a není se čemu divit. Já sama sice mám daleko raději jeho staršího bratra Williama, ale i tak je mi smutku Harryho opravdu líto. Do jeho autobiografie jsem se pustila v audiopodobě, a její názor jsem si potřebovala pořádně rozmyslet.

Náhradník, být náhradou za svého bratra v případě jeho skonu. Strašná myšlenka a o to hůře, zda-li to někdo opravdu takto bere.

První část knihy mapuje Harryho dětství, šťastné okamžiky s matkou, její zmizení, jak onu tragickou srpnovou událost roku 1997 nazývali s bratrem, a následné dospívání. Harryho v dětství zastihla opravdu spousta utrpení: rozvod rodičů, oddělení od milované matky a její následná smrt, neustálý tlak médií, nová žena Charlese, a samozřejmě také výchova a absence lásky.

Rozvleklá autobiografie prince Harryho, kterou načetl Daniel Krejčík ve vás opravdu vzbudí emoce. Kdo jste někdy zaznamenal nějakou kauzu z dřívějška, nebo tu současnou, najednou si při čtení/poslouchání knihy na tyto články vzpomente. Harry v “náckovské uniformě, Harry umře v armádě, Harry hodně popíjí atd. Nekonečné množství titulků, které princ svými slovy komentuje.

A proč vlastně se Harry rozhodl svěřit světu se svými myšlenky a životem? Jak píše v úvodu, jelikož Willy ani jeho otec možná opravdu nevěděli, proč se s Meg rozhodli odejít z “firmy, a protože ho nikdo neposlouchal. Rozhodl se o tom napsat.

DagmarJ
24.06.2024 5 z 5

Velice pěkně napsaná kniha. Docela mě překvapilo, jak špatná byla moje představa o takovém životě prince. Ten tlak ze strany médií musel být opravdu šílený a jsem ráda, že se jim podařilo utéct a své děti vychovávat mimo světové dění. Moc jim fandím.

Devorah
19.06.2024 4 z 5

Tak to jsem nečekala. Po pravdě a bez uzardění musím říct, že se mi knížka četla vážně dobře - svižně.
Očekávala jsem bulvární čtení nejhrubšího zrna - a ono ne. Jde spíše o pocitově upřímnou zpověď o tom, jaké to je být členem této rodiny, o pádech, které Harry zažil, o lásce k matce a zároveň o její ztrátě, se kterou se nikdy nevyrovnal. Bylo to smutné čtení o muži, který neví, co se svým životem. Který je neustále pod drobnohledem všech.
Svému otci vytýká chladnost, bratrovi pak povýšenost. Zbytek knihy věnuje stížnostem na bulvár, který mu zničil život, přiznává psychické problémy - stejně jako žena Meghan.
Ano, je to subjektivní, emotivní čtení. Po chvíli ovšem příliš monotónní, bohužel.
Škoda, že ostatní členové královské rodiny odmítají Harryho memoáry komentovat a poskytnout tak svůj pohled na věc. Ať je to jak chce, zajímavé čtení to bezesporu je.

Starmoon
18.06.2024 5 z 5

O tejto knihe sa popísalo a narozprávalo veľa. Aj škaredého.

Že vraj v nej Harry iba fňuká a ľutuje sa, prepiera na verejnosti špinavú bielizeň, ohovára členov rodiny... Možno som čítala inú knihu; alebo som k nej skrátka pristupovala bez predsudkov a bez nánosov špiny, ktorá by sa mi v (pod)vedomí usadila po x kliknutých pútavých titulkoch. Každopádne, pre mňa to nebola sebaľútostivá obhajoba rozmaznaného princa, ktorý už nevie, čo od dobroty. Bola to pre mňa sonda do duše človeka, ktorý zažil a stále zažíva tlaky, ktoré by som s ním nemenila ani za jeho kvázi výsady. A o ktorom si myslím, že si tie tlaky nezaslúži len preto, lebo nejaké kvázi výsady má.

Po rokoch klamstiev, poloprávd, verejného výsmechu a spektáklu, na ktorý médiá (a zrejme aj niektorí členovia rodiny) premenili jeho život, mal podľa mňa právo KONEČNE rozpovedať svoj príbeh svojimi slovami. Uviesť veci na pravú mieru. Nevnímam to ako problém. Skôr ako logickú odpoveď, možno až ako povinnosť (voči spravodlivosti ako takej, voči dejinám aj voči jeho blízkym, ktorých lynčujú s ním/preňho). Veď kto z nás by chcel (a zvládal) byť prezentovaný celé roky iný, aký je? Byť definovaný len svojimi najväčšími, aj to nafúknutými, chybami či dokonca cudzími klamstvami? Nemrzí nás aj tá najmenšia klebeta o nás? Najmenší zásah do nášho súkromia? Kto by to chcel zažívať denne a verejne? Kto by chcel byť stále špehovaný, s napichnutým telefónom a autom, bez súkromia, bez možnosti ochrániť seba či blízkych? Pod drobnohľadom médií aj rodiny, bez možnosti robiť aj v dospelosti slobodné rozhodnutia? Kto by si chcel aj ako tridsiatnik pýtať dovolenie od starej mamy, či môže svoju lásku požiadať o ruku alebo si nechať bradu? Kto by chcel taký osud dopriať aj tým, ktorých miluje? Kto by svoj všedný život menil za zlatú, zle stráženú klietku? Ja nie.

Ľutovala som Harryho a fandila som mu. Touto knihou si ma získal na svoju stranu. Aj keď, samozrejme, nejaké výhrady či pochybnosti o istých detailoch mám. A na základe niektorých momentov opísaných v texte si myslím, že by Harry potreboval viac sebareflexie. Ale kto z nás je bezchybný? Kto nemá na svojom konte nejaký ten sebaklam či omyl, na ktorého oprávnenosti spupne trvá?

A klobúk dole pred formálnou stránkou knihy. Hoci mala cca 450 strán, čítala sa de facto sama. Princ si vybral skvelého ghostwritera (ani na okamih neuverím, že ju písal sám, najmä keď na viacerých miestach priznáva, že nikdy nebol čitateľ ani milovník kníh a literatúry).

"Nútili ma žiť mimo reality, v nekonečnej Truman Show, v ktorej som nikdy nenosil pri sebe peniaze, nikdy nevlastnil auto, nikdy nemal kľúče od domu, nikdy si nič neobjednal online, nikdy nedostal zásielku z Amazonu, takmer nikdy nejazdil metrom. Médiá ma nazývali špongiou. Lenže je veľký rozdiel, či je človek naozaj špongiou, alebo či mu zakázali získať nezávislosť. Desaťročia mi starostlivo a systematicky predlžovali detstvo a odrazu ma odvrhli a vysmievali sa mi, že som nezrelý a nestojím na vlastných nohách."

PeWa80
18.06.2024 5 z 5

Nikdy jsem se moc nezajímala o dění v britské královské rodině, abych např. sledovala svatbu Williama a Kate nebo právě Harryho s Meghan či pohřeb princezny Diany... Knihu jsem si spíše přečetla ze zvědavosti s pocitem, že se trochu vzdělám o britské monarchii a nakouknu trochu pod pokličku dění v královském paláci...nic extra jsem od ní nečekala.
Proto velké moje překvapení. Je to naprosto úžasně čtivá, místy dost temná odyssea o celé královské rodině, vztazích mezi nimi, hyenách paparazzi a jejich nenasytnosti po senzacích, ztrátě soukromí. A to celé hlavně popsané z pohledu Harryho a vysvětlení mnoha omílaných lží bulváru z pohledu pravdy...
Jednoznačně mě tato kniha dostala, už jsem v klubu příznivců Harryho a Meghan!!!

p.stranska
04.06.2024 5 z 5

Harry si ode mě zaslouží 5 hvězdiček. Kniha je úžasně čtivá, nenechá vás vydechnout. Nutí vás věřit každému slovu, mít vztek na to, že svět je opět k někomu nespravedlivý. Navíc se dozvíte spoustu podrobností o životě a žití tak odlišných lidí, jako je královská rodina a celá ta sebranka okolo. Ujasníte si pohled na média a,,pravdivost,, jejich zaručených zpráv. Zajímavosti o špercích, domech, místech, perličky ze soukromí. Zajímavosti z války a vojenských cvičení, nastíněné vojenské praktiky. Vysvětlení mnohokrát omílaných lží. To všechno je tato kniha. Tleskám autorovi!

MarkCarter
04.06.2024 5 z 5

Zákulisie britskej kráľovskej rodiny z pohľadu jej člena. Vždy som si o Harrym myslel, že je tak trochu nevďačný že sa odtrhol od rodiny a vzdal privilégií. Čo by iní za to dali. Teraz to už vidím trochu inak. Z jeho pohľadu.

Neviem kto mu s písaním knihy pomáhal, ale vyzerá, že niekto kto už napísal pár riadkov. Opisy udalostí sú dostatočne obrazné, aby sa čitateľ (poslucháč) vedel preniesť do deja.

Čo sa týka spracovania audioknihy, to je špičkové. Jeden z najlepších prednesov aké som počul, povyšujú audio verziu nad knihu.

Mrs.Depp
01.06.2024 5 z 5

Jsem asi jedna z mála, kdo je odjakživa v týmu Meghan a Harryho. Mám sice ráda i Kate, ale i přes spoustu šílených článků, které o Meghan a Harrym vyšly jim pořád fandím a ráda sleduji jejich rodinu.
Na knize se mi líbilo, jak Harry popisuje svůj život, vše co ho potkalo. Od smrti maminky, přes studium, práci v armádě, až po velkou lásku, stěhování z Británie a založení rodiny.
Mám ráda tyto příběhy ze života a Náhradník pro mě není výjimka.
Díky knize jsem si vyhledávala další informace a spoustu kauz, o kterých se v souvislosti s tímto manželským párem psalo a zase se dozvěděla spoustu nového. Kniha mě nalákala, abych se znovu chtěla dodívat na Korunu a jednou se doufám podívám na místa v Británii, o kterých Harry píše i osobně.
Za mě jsou Meghan a Harry krásný pár a jejich život budu i nadále ráda sledovat a třeba se i v něčem inspiruju.