Náhradník přehled

Náhradník
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/545301/bmid_nahradnik.png 4 416 416

Princ Harry poprvé vypráví svůj příběh – a svou cestu popisuje se syrovou, neochvějnou upřímností. Náhradník je přelomovým titulem plným pochopení, odhalení, sebezpytování a těžce vydobytého poznání o nekonečné síle lásky i zármutku. Jde o jednu z nejpalčivějších fotografií dvacátého století. Dva chlapci, princové, kráčejí za rakví své matky, zatímco cely svět sleduje jejich smutek – a strach. Když princeznu Dianu ukládali k věčnému odpočinku, miliardy lidí přemítaly o tom, co si asi myslí a co cítí princ William a princ Harry – a jak se budou od tohoto okamžiku jejich životy vyvíjet. Tady je Harryho příběh. Než ztratil matku, byl dvanáctiletý princ Harry známy jako ten bezstarostnější, veselý Náhradník o poznání vážnějšího Následníka. Zármutek všechno změnil. Harry začal mít potíže se školou, se vztekem, se samotou – a protože vinil ze smrti své matky tisk, nedokázal se smířit s životem ve světlech reflektorů. V jednadvaceti letech vstoupil do Britské armády. Vojenská disciplína mu vrátila řád a účast na dvou misích z něj doma udělala hrdinu. Záhy si však připadal ztracenější než kdy dřív, trpěl posttraumatickou stresovou poruchou a sužovaly jej paralyzující panické ataky. Navíc nedokázal najít opravdovou lásku. A pak potkal Meghan. Svět uhranula láska jako z filmového plátna a lidé ze všech zemí se radovali z jejich pohádkové svatby. Od začátku však šel po Harrym s Meghan tisk a čelili vlnám urážek, rasismu a lží. Když Harry sledoval, jak jeho manželka trpí, nabýval pocitu, že se oni sami i jejich duševní zdraví ocitli v ohrožení. Neviděl jinou možnost, jak zabránit opakování tragického osudu, než uprchnout z rodné země. Během staletí se jen hrstka členů odvážila opustit královskou rodinu. Jako poslední se o to pokusila jeho matka… PRINC HARRY (* 1984), vévoda ze Sussexu, je manžel, otec, humanitární pracovník, válečný veterán, bojovník za duševní zdraví a environmentalista. Se svou rodinou a třemi psy žije v kalifornské Santa Barbaře. Audiokniha vychází 4. května při příležitosti korunovace Karla III. (ceremoniál je naplánován na sobotu 6. května)... celý text

Literatura světová Biografie a memoáry
Vydáno: audiokniha , Práh
Originální název:

Spare, 2023


Interpreti: Daniel Krejčík
více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Náhradník. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (136)

Karoll_ina
16.09.2024 4 z 5

(SPOILER) Kniha mi dala docela zabrat. Abych příběh zpracovala, dávala sem si pauzy.
Ve finále mě ale utvrdila v tom, že monarcha žije ve zlaté klícce, ale bohužel ne šťastně.
Poslouchat stále tohle smíš, tohle nesmíš, tohle musíš. Vlastní názor nikoho moc nezajímal. Ani se Harrymu nedivím, že nakonec utekli z Británie.
Dětství pod drobnohledem, přijít o nejbližšího člověka, Karla III. jsem nikdy nemusela, ale usvědčilo mě to, že je to sobec. Harry si šel za svým v armádě a stejně i tam byl omezován.
Jsem ráda, že našel Meg a ta v něj věří a je mu oporou a naopak. Že i přes negativní komentáře, nadávky a jiné s ní zůstal a šel si za svým.

Romča11
28.08.2024 3 z 5

Uf... tak tahle kniha mi tedy dala zabrat a to jsem od ní absolutně nečekala, když je mi téma britské královské rodiny velmi blízké.
Celý ten můj problém s touto knihou spočíval v tom, že mi absolutně nesedl styl vyprávění prince Harryho. Kvůli tomu se mi tahle kniha nečetla vůbec snadno. Už od začátku mi přišlo, že často přeskakuje od tématu k tému a plete páté přes deváté. Trochu se to zlepšilo od momentu, co se v příběhu objevuje Meghan, poslední část knihy se mi četla o dost snadněji.
Co ale musím ocenit je to, jak se princ Harry dokázal čtenářův otevřít a jak ve své biografii detailně líčí své pocity, které prožíval od smrti své matky. Věřím, že to nebylo lehké a celkově jsem si moc ráda přečetla, jak se na některé věci a události díval on a co se podle něj ve skutečnosti dělo za oponou.
Na druhou stranu jsem měla také velký problém s tím, jak v knize líčil některé členy rodiny velmi kladně a jiné velmi záporně a to až tak, že jsem Harrymu nevěřila, že se ti lidé k němu takto chovali.
Jsem moc ráda, že jsem si mohla Harryho příběh přečíst z jeho pohledu, dozvědět se, co všechno si prožil a zažil a o to víc mě mrzí, že mi styl vyprávění tak moc nesedl.


PREBURDA
24.08.2024 4 z 5

Knihu jsem četla tak a dala si s ní načas, abych se nad ní zamyslela a udělala si představu, co už tak člověk, za ta léta, četl, viděl, postřehl a aby porovnal, žití těchto nejstálejších a nejzviditelnějších aristokratů na světě.
Kniha mě přesvědčila o tom, co si myslím a myslet budu a i nechápu.......jak si Britové dokážou vydržovat a živit tyto chladné lidi s ledovým srdcem, se zákony a protokolem středověku. V rodinném kruhu naprosto nedrží za jeden provaz, jak je to v rodině naprosto přirozené. V zákulisí soupeří mezi sebou, jen aby nevynikal někdo více než druhý, nechají si sloužit, vydržovat, krmit, řeší naprosté voloviny........ ???
Co by chtěli od citlivého kluka, který od mala slyší, že je "až ten druhý" a to možná a je odkloněn na druhou kolej. A to všechno bez lásky, pohlazení, porozumění. To dokázala, maminka, Diana. Možná právě proto, že pro svou milost, přirozenost, laskavost, byla trnem v oku, i právě královně. Dodnes si myslím a myslet budu, že v tomto neštěstí, měla prsty Alžběta II., přeci není možné, aby Diana měla vztah s člověkem arabského světa, to se neslučuje s královskou etikou.............dala si tehdy načas, než vystoupila se smutečním projevem, před vlastní lid. Že by ne čisté svědomí?
A tak si Harry řekl podle hesla, když nemůžu být skvělý, tak budu hajzlík, abych byl aspoň v něčem první.

A je s podivem, že právě pro tisk a pro bulvár se chovají, jak jsou šťastní, usměvaví.....no na pohodu. Kdyby jim to tak strašně vadilo, tak nač měli královnu - velitelku?

Myslím, že mají hodně "kostlivců ve skřini", o kterých veřejnost, ještě neví a ani nesmí vědět.

všechny komentáře

Související novinky (9)

50 nejčtenějších knih letošních prázdnin (2023)

01.09.2023


10 nejprodávanějších knih (24. týden)

21.06.2023


10 nejprodávanějších knih (23. týden)

14.06.2023

Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.


Citáty z knihy (2)

Když patříte do královské rodiny, neustále do vás hustí, že musíte mezi sebou a ostatními tvory udržovat nárazníkovou zónu. Jste Vy a pak jsou Oni. Odstup se hodí, znamená bezpečí, znamená přežití. Odstup představoval základní prvek královské existence. Odstup se samozřejmě uplatňoval i v rámci rodiny. Bez ohledu na to, jak moc jste někoho milovali, jste nikdy nemohli překonat propast, jež zela třeba mezi panovníkem a jejich dítětem. Nebo mezi Následníkem a Náhradníkem. Fyzicky, ale i emočně. Žádné objímání, žádné pusinkování, žádné poplácávání. Tu a tam možná lehký dotek tvářemi... při zvláštních příležitostech.


Monarchii je potřeba vždy a za všech okolností chránit - bez ohledu na cenu.


Kniha Náhradník v seznamech

v Právě čtených30x
v Přečtených533x
ve Čtenářské výzvě119x
v Doporučených11x
v Knihotéce214x
v Chystám se číst185x
v Chci si koupit50x
v dalších seznamech7x