Nakresli mi vietor
Eva Urbaníková
Kniha o tom, aká tenká je hranica medzi správnym a nesprávnym, aká krehká je sebaláska v porovnaní s túžbou po tom, aby sme boli milované mužom... Je o materinskej láske, o zlyhaní, o ľudskej zlobe a o tom, že za mrežami slovenských väzníc sedí mnoho osudov, ktoré sa do novín nedostanú a ktoré si tam, v „chládku“ musia vytvoriť svoj vlastný svet....... celý text
Co všechno dokáže láska a zamilovanost.. A nejhorší je, když jsou v tom děti. Perfektně napsané, skvělý příběh, ale máte vztek, že se něco takového může stát, že to člověk nechá dojít až tak daleko, že je tak slepý..
Příběh Marcely ze Slovenska, která ve svém životě měla neuvěřitelnou smůlu na partnery. Její první láska Rasťoji vlastně šikanoval už na základní škole, později ale toto období překonali a dali se dohromady i přes to, že spolu neměli mnoho společných zájmů ani hodnot. Když Marcela začala vydělávat velké peníze, Rasťo přestal chodit do práce a věnoval se jen svým koníčkům (= chovu psů). Nejvíce ale Marcela bojovala se svou tchýní, která jí dělala ze života peklo. Nedivím se, že si později našla milence, vedle kterého si připadala krásná a milovaná i přesto, že on ji jen využíval.
============== spoiler =======================
Když s ním (milencem) otěhotněla, dostala se do finančních problémů, které nakonec vyústily pokusem o sebevraždu a soudně určeným nástupem do vězení...
Kniha se mi četla moc dobře, děj odsýpal a i příběh byl uvěřitelný. Věřím, že podobných (reálných) příběhů najdeme v každé zemi hromadu...
Zajímavé čtení, opravdu strhne k přečtení během pár hodin. Chvílemi jsem si říkala, že přece některé věci jsou už moc, ale pokud se žena zamiluje,tak je to asi bohužel realita. Doporučuji k přečtení
Velmi dobrá kniha. Předem uvádím, že nemám ráda romány, protože mi přijde, že se hlavní hrdinové většinou chovají strašně nelogicky, jen aby příběh měl nějaký zvrat. Tato kniha však staví na dvou velmi podstatných věcech. První je samozřejmě příběh (žádné „podivné“ chování), opravdu jsem si dokázala představit, jak do toho všeho hlavní hrdinka postupně zabředla. A to, že je to podle pravdy, tomu dodává možná ještě větší váhu. Druhou je však to, jak je to celé napsané. Velice chválím autorku, protože styl psaní opravdu dělá u této knihy velké plus. Kniha je velmi čtivá, ačkoliv příběh nejde chronologicky za sebou, kapitoly plynou jedna za druhou (prostě jako vyprávění) a ani si nevšimnete, že máte čtvrtku knihy přečtenou (jasně, kniha je docela tenká :) ). Zcela určitě se jedná o knihu o ženě a pro ženy. Neumím si moc představit, že by ji docenil chlap, ale třeba se mýlím ;) Myslím, že se v tom může poznat hodně žen, které se kdy zamilovaly do špatné osoby, ale současně to by to mohlo sloužit i jako poučný příběh pro ostatní a klidně bych ji zařadila i mezi romány Lenky Lanczové, ne kvůli kvalitě, aby si ji přečetly i dospívající dívky a zjistily, že ne všechno je růžové jako v červené knihovně ( :) ).
Kdybych nehledala knihu do čtenářské výzvy, nesáhla bych po ní. Knihy "o ženách pro ženy" nejsou moje oblíbená kategorie. Příběh je napsaný čtivě, lze ho přečíst velmi rychle, námět je zajímavý, určitě jsem si dokázala všechny situace předcházející vězení představit. Trochu černá kronika s červenou knihovnou. Hrdince jsem nefandila, její nezodpovědnost odnesli hlavně jiní. Zdalipak už uspokojila všechny věřitele?
Příběh me velmi pohltil, přečetla jsem jedním dechem. Taky jsem tedy čekala více z vězení, ale budiž. A nejsem moc fanda neustálého přebíhání mezi časovými liniemi, ale i tak jsem prostě četla, dokud jsem nedočetla.
Prvni kniha od teto spisovatelky a urcite ne posledni. Precetla jsem jednim dechem, pribeh hodne zajimavy.
Když jsem knihu kupovala, myslela jsem, že to bude příběh z vězení, něco jako novodobé,, Přítelkyně z domu smutku,,.... Že bude popsán pobyt ve vězení, ale je tam toho málo, spíš je to o životě ženy než se tam dostala a jak se tam dostala. V tomto trochu zklamání, ale kdybych neměla nějaké očekávání, asi by se mi líbila moc, příběh je to čtivý.
Kniha se četla dobře, fajn příběh, který by se asi skutečně mohl stát, ale z nějakého důvodu mi byla hlavní hrdinka nesympatická. Podle mě jako oddechovka fajn, ale když si ji nepřečtete, o nic moc nepřijdete.
Vezmu to zprudka, hlavní hrdinka byla na facku. Taková ta úžasná, cílevědomá ženuška, která všechno zvládá, všechno jí jde, ale celý svět je na ní zlý, chudinka. Opravdu mě iritovalo, jak pasivně přistupovala k manželově chování, když jí každý večer nadával do kuev, nakonec jí i zbyl. Co udělala? Znovu se k němu nastěhovala. Dvakrát do stejné řeky prostě nevstoupíš! Když je to labilní hajzl ovládaný svou matkou, tak prostě ne! S tou postavou prostě nejde sympatizovat. Byla sobecká, naivní a všechno si nechala líbit.
Dále, opravdu mě iritovaly ty přecitlivělé popisy z vězení. Z "dutého zabouchnutí dveří" se směju doteď. Tyhle pasáže pokračují, z knihy se můžeme dočíst, jak hrozně příšerné to tam je, jak to lidem bere svobodu. Preventivně jsem je radši přeskakovala. Když už jsme u té věznice, všimli jste si toho podivného aspektu, kdy každá žena sedí za něco, k čemu jí prakticky donutil manžel, nebo to dokonce udělal, ale vinu svalil na ni? Pardon, ale žijeme ve světě, kdy ženy nejsou vždycky nevinné a kdy muži nejsou vždycky psychopati. Autorka to nejspíš ví, jen to v této knize působí jinak.
U knihy pořád hledám jediné: poselství. Co se z téhle knihy můžu dozvědět? Že muži jsou neschopní magoři, kterým se nedá věřit? Že opravdu není dobré kupovat svému přítelovi auto, když vězíte po krk v dluzích? Nevím, nevím.
Knížku jsem přečetla během jednoho dne. Díky čtenářské výzvě se dostávám k novým tématům a autorům. Skvěle napsané, příběh velmi zajímavý, doporučuju!
Knížka se četla sama, nejhorší na tom je, že se tento příběh opravdu stal, ale myslím že Marcela není jediná, čím si bohužel musela projít... :(
Další čtivá kniha od Evy Urbaníkové. Některé životní osudy jsou opravdu zašmodrchané... Pohled do ženské věznice je též zajímavý, tak hlavně si o ní i dále jen číst a nezažít na vlastní kůži...
Čtivý a pěkně napsaný skutečný příběh. Jen je s podivem, jak ženy můžou být tak hloupé a vydržovat si chlapa penězi. Marcela to bohužel neustála a sklouzla na hranu zákona.
Příběh ze života, vlastně několik příběhů, o tom, kolik smůly na lidi může mít jeden člověk, smůlou na chlapy počínaje, a také o tom, jak je důležité mít někoho blízkého, kdo nás podrží ve chvílích kdy to nejvíc potřebujeme a že je skvělé, když se jedná o nejbližší rodinu - ne všichni mají to štěstí - a také že i blízká rodina dovede udělat člověku ze života peklo.
partnerské vztahy kriminalistika vězení, věznice rodina matky a synové krimi matky a dcery podle skutečných událostí
2009 | Stalo se mi všechno |
2012 | Sushi v dushi |
2007 | Všetko alebo nič |
2009 | Všetko alebo nič - príbeh pokračuje |
2010 | Svet mi je dlžný |
Reálný příběh o tom, kam až nás může slepá láska dovést. Čtivé, poutavé.