Napořád Emily
Maria Navarro Skaranger
Všichni vědí, jak by Emily měla žít. Emily není ani dvacet a je těhotná; otec dítěte nemá zájem se usadit a vytvořit rodinu. Emily pracuje v obchodě, jehož majitel nad ní drží ochrannou ruku. Náklonnost k ní chová také její soused, osamělý muž, kterého Emily od pohledu považuje za duchovního. A chystá se jí pomáhat i její matka, ostatně už se k dceři přistěhovala. Emily přece nemůže zůstat na všechno sama. Jenomže ona věci, které se s ní dějí, jako by ani nevnímala… Napořád Emily je román o odvrácené straně života v Norsku — jaké to je, když musíte počítat každou korunu a osud se s vámi nemazlí, ale přitom vás ani nenapadne, že by to mohlo být jinak. Empatický hlas vypravěče většinou s nadhledem komentuje nejen Emilyin život, ale reflektuje i vyprávění samotné; sleduje, jak hrdinku vnímají ostatní, tedy ti, kdo přesně vědí, kým Emily je a jak by měla žít. Výsledkem je román, který upřímně a s porozuměním vykresluje lidi bez ambicí a zájmů i lidi, kteří dělají, co můžou, aby druhým pomohli. ––– Maria Navarro Skarangerová se svým třetím románem trefila do černého. Napořád Emily je kniha o mladém člověku v nezáviděníhodné situaci, napsaná poctivě a nezaměnitelným stylem. Navzdory Emilyiným problémům však není nijak depresivní. — NRK... celý text
![meliclu meliclu](https://www.databazeknih.cz/img/users/42_/425009/m_meliclu-65ee944fc3333.jpg?v=1710134352)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
O životě, který se nežije, spíš tak nějak nezúčastněně pozoruje, o myšlenkách to změnit, které se nemění v činy. Krásná práce s jazykem, překlad, který plyne s lehkostí, jako by ani nebyl překladem (viz také širší nominace na Literu). Váhala jsem mezi třemi a čtyřmi hvězdami, tři nakonec proto, že to asi nebude kniha, po které bych měla v budoucnu potřebu sáhnout znovu, přesto o Emily i s odstupem několika dnů přemýšlím.
![petrucha86 petrucha86](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
Na téma a prostředí jsem byla zvědavá, bohužel mě příběh zklamal. Děj přeskakoval sem a tam, že jsem občas nevěděla, koho se daná pasáž týká a v jaké době jsem, jednání postav zůstalo nevysvětlené, konec useknutý a celkově to bylo takové ploché.
![Audrina Audrina](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Vlastně by to vůbec nemuselo být špatné, nevadila by mi ani zkratkovitost knihy, ale bylo to nesmírně ploché a člověk moc netušil, jaké jsou vlastně motivace hlavních postav. Škoda, potenciál to mělo velký
![Maky78 Maky78](https://www.databazeknih.cz/img/users/14_/146099/m_maky78-650f3fd2dc4df.jpg?v=1695498194)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Přeskakování v čase, postavách, ději je hodně zmatené. Příběh je plochý, takový studený. Nevím co tím autorka chtěla říct. Mrzí mě to protože Host je pro mě zárukou dobré knihy. Tady se to nepovedlo.
![annettka1098 annettka1098](https://www.databazeknih.cz/img/users/13_/138964/m_annettka1098.jpg?v=1717018494)
![1 z 5 1 z 5](img/content/ratings/1.png)
Děj se pro mě v některých momentech absolutně ztrácel v nekonzistentním sledu událostí. Přílišná a někdy zbytečně detailní snaha o vysvětlení některých vedlejších postav mě odváděla od hlavního příběhu a zanechávala dojem neúplnosti a nerozhodnosti. Navíc nazdory snaze o vykreslení nelehké situace mladé prvorodičky samoživitelky, ve mě příběh vůbec nevyvolal žádnou emoci.
Bohužel ve mě celá kniha zanechala dojem absolutní slátaniny. Jediné co mě zaujalo, byl popis toho, jak v Norsku chodí porodní asistentky a sociální pracovnice ještě před porodem kontrolovat, do jakého zázemí se miminko narodí. Následně kontrolují návštevou doma také zdravotní stav a péči o miminko po porodu.
![adevis adevis](https://www.databazeknih.cz/img/users/99_/99545/m_adevis-4Ab.jpg?v=1546548940)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Knihu jsem získala v rámci spolupráce s vydavatelstvím Host Brno, tímto moc děkuji :)
Emily není ani dvacet. A je těhotná. Otec dítěte sice existuje, ale nefunguje. Naštěstí se ji chystá pomáhat její matka, která se k ní i nastěhuje. Emily přece nemůže na všechno zůstat sama. Jenže jí to je jedno.
Pokud máte chuť na jemnou, lehce depresivní, zvláštním způsobem hezkou a miloučkou knihu, jděte do ní. Napětí a spád tady nenajdete, kdežto skrytých myšlenek, životních přešlapů a omylů, těch je tu dost.
Chvílemi jsem se upřímně nudila, přišly části, které mě nebavily. Ale naopak přišla část, kdy jsem se v příběhu našla a kniha mě vtáhla do děje natolik, že jsem potřebovala vědět, jak to s Emily celé dopadne.
Absence uvozovek a vyprávění z třetí osoby se mi líbilo a dle mého názoru to přidává knize neobvyklost a jedinečnost.
Knihu hodnotím 3/5* a pokud této norské mladé spisovatelce vyjde další kniha v češtině, ráda si ji přečtu.
![charlizee charlizee](https://www.databazeknih.cz/img/users/67_/67241/m_charlizee-Lff.jpg?v=1578175968)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Napořád Emily, třetí román mladé norské spisovatelky Marii Navarro Skaranger, je výrazně jiný než většina současné skandinávské literatury, i proto rozumím jeho rozpačitému přijetí. Hlavní protagonistka, devatenáctiletá Emily, je ztvárněna tak odosobněně, pasivně a neemotivně, že čtenáři neumožňuje jakoukoliv identifikaci a budování vztahu, a vlastně tím dost přesně odráží přezíravost společnosti, s jakou se na lidi z nižší (až okrajové) sociální vrstvy nahlíží.
Příběh Emily je napsán přesně v souladu se zažitými předsudky. Je přístupný, zároveň ale drásavý, stylisticky zabordelený, a tím nesmírně autentický.
Mě oslovil velmi.
![lucievach lucievach](https://www.databazeknih.cz/img/users/12_/126545/m_126545-S4l.jpg?v=1493112501)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Osobně mám ráda příběhy života. Styl psaní je příjemný, jednoduchý. I když kniha rozhodně není plná lásky a optimismu nevyznívá hořce. Jen lidsky.
![stesti.s.knihou stesti.s.knihou](https://www.databazeknih.cz/img/users/31_/314466/m_stesti-s-knihou-JeF.jpg?v=1590065086)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Napořád Emily je velmi zvláštní knížka. Pokud máte rádi knihy plné děje a napětí, Emily vás neuspokojí. Pokud však chcete číst knihu plnou myšlenek a zkoumání emocí, Emily je to pravé, po čem byste měli sáhnout.
Kniha vypráví o velmi mladé mamince samoživitelce; o jejím střetu s realitou, náhlém pádu z obláčku na tvrdou zem a o okolí, které ví přece mnohem lépe než ona, jak se chovat a co v její situaci dělat.
Děj si tak nějak pomalu plyne, je to jako byste nasedli do pomalého vlaku, chvíli oknem sledovali okolní krajinu a pak zase vystoupili. Nemáte moc ponětí, odkud vlak vyjel ani kam směřuje, načerpáváte pouze emoce po dobu jízdy. A přesně tohle ve mě vyvolala i kniha Napořád Emily. Čtenář moc neví, co bylo a co bude, po krátkou chvíli pouze sleduje život hlavní hrdinky, načerpává emoce, které jsou spíše negativní než pozitivní, a záhy hrdinku zase opouští.
Jak jsem psala v úvodu, kniha byla zvláštní - zvláštně pomalá, zvláštně emotivní, zvláštně zakončená. Ohodnotila jsem ji 3/5; myslím, že rozhodně stojí za přečtení, musíte se na ni však předem připravit.
![jasmína jasmína](https://www.databazeknih.cz/img/users/16_/1650/m_jasmina.jpg?v=1733583012)
Kniha hodně zvláštní.
Něčím mě zaujala, jen ten konec.... Mrzelo mě, že to nemá aspoň ještě deset stran ...
A nízké hodnocení je škoda. Kniha byla zajímavá, ale musí se člověku trefit do nálady.
![kaja77 kaja77](https://www.databazeknih.cz/img/users/12_/126448/m_kaja77.jpg?v=1722451944)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Příběh mě moc zaujal a jaksi nechápu to nízké hodnocení zde - přišlo mi to velmi čtivé. Emily byla nemastná, neslaná, taková nijaká. Holčička, které tedy osud naložil víc, než mohla unést. Je tak pasivní, že mě to na jednu stranu dráždí a současně je mi jí líto. Prožilo to děvče někdy vůbec radost nebo dobrý pocit? Tolik koncentrované depky ufff. Vzhledem k tomu, že jsem pravděpodobně ve věku její matky, naprosto chápu, že matka měla nutkání Em věci organizovat, postrkávat ji a pomáhat.
![Jane2016 Jane2016](https://www.databazeknih.cz/img/users/12_/120632/m_jane2016-65624dc17972d.jpg?v=1700941249)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Napořád Emily, knížka, která mě dokázala nalákat svou zajímavou anotací. Knížka, která pro mě byla jiná než ostatní knihy. Většinou jsou totiž příběhy narvané dějem k prasknutí a Vy ani nestíháte otáčet stránky. Naopak Napořád Emily je pomalá knížka a děj v ní poklidně plyne.
Pokud máte rádi příběhy, kde se spíše řeší myšlenky a emoce, tak tohle bude přesně něco pro Vás. Můžete se těšit na téma brzkého rodičovství, hledání sebe sama či například na problémy života v Norsku.
Za mě je Napořád Emily kniha, která neurazí ani nenadchne. Každopádně stojí za přečtení. Je fajn se občas při čtení knih zastavit a jen přemýšlet společně s hlavními postavami.
Příběh jsem přečetla velmi rychle, tudíž mu nelze odepřít jeho čtivost.
![Atuin Atuin](https://www.databazeknih.cz/img/users/27_/27133/atuin-P0I.jpg?v=1652945369)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Není to příliš kompaktní, rozhodně to není román, spíš taková novelka, která se podobá charakterem stylu psaní například knize Roky, takové " eseje"..Ne přímo ale ani příliš daleko. Současný proud autoterapie, který vypovídá více méně o problémech jež mohou trápit nejednu z nás, ale v každodenním životě každá ( každý) 6 nás snadno zapadne do jakéhosi nevědomí. Kniha k zamyšlení, ale rozhodně jsou lepší knihy s podobným driftem. Něco mezi 3 a 4 * pokud bych už musela hodnotit, což u takových knih já osobně ani nemusím....
Velmi zvláštní čtení, které slibuje pohled na odvrácenou stranu Norska, avšak úplně tuto premisu nenaplňuje.
Jedná se o pomalejší vyprávění nahlížející do života Emily, která je ve svých devatenácti letech těhotná, opuštěná a bez žádné vize budoucnosti. Pracuje v supermarketu a my ji poznáváme zejména prostřednictvím jejích pocitů a myšlenek ostatních postav.
Mně bohužel kniha neoslnila. Vadilo mi neustále přeskakování v ději, chladný styl vypravování a fakt, že jsem se v příběhu dost ztrácela. Nicméně, pokud máte rádi tituly postavené především na myšlenkách druhých, a zároveň vám nevadí, když se toho moc vlastně v titulu neděje, mohla by vás zaujmout.